CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Potvrđen i drugi pozitivan slučaj u županiji – Epidemiološka služba u potrazi za nultim pacijentom!

Županijski stožer Civilne zaštite održao je danas konferenciju za medije:

dr. Miroslav Venus ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo i član Županijskog stožera Civilne zaštite:

“U Virovitičko-podravskoj županiji trenutno imamo dva pozitivna slučaja na koronavirus. Radi se o članu obitelji tj. partneru ženske osobe koja je jučer detektirana kao prvi oboljeli. Muška osoba je srednje životne dobi i također trenutno ima blažu kliničku sliku. Oni i svi drugi članovi obitelji stavljeni su u kućnu karantenu. Ponuđena im je hospitalizacija, no budući da je klinička slika prilično blaga, odlučili smo da i dalje ostanu na kućnom liječenju uz naš nadzor. Ukoliko bi se klinička slika mijenjala tj. pogoršavala, naravno da će te osobe biti hospitalizirane.

Osim članova obitelji, u kućnu karantenu stavili smo još 22 osobe, koje su u vezi s do sada potvrđenim pozitivnim osobama. Od njih 22 jednu osobu smo testirali jer smo procijenili da je to potrebno prema epidemiološkim podacima. Rezultate očekujemo kasno večeras.

Prema epidemiološkim pokazateljima i onome što protokoli predviđaju mi radimo daljnja epidemiološka istraživanja i nastojimo utvrditi kretanje oboljele osobe kako bismo utvrdili eventualne nove kontakte kako bismo ih locirali i stavili u kućnu samoizolaciju, ako netko od njih ima simptome bolesti da eventualno i od njih uzmemo uzorak.

Također ono što je važno spomenuti je da na području naše županije pokušavamo utvrditi i nultog pacijenta jer zbog prirode posla ove danas pozitivno detektirane osobe možemo sumnjati da je imao dosta kontakata pa se vjerojatno s jednim od njih (nulti pacijent) i on sam zarazio.

Trenutni razvoj situacije potvrđuje da se i u našoj županiji počelo događati, na svu sreću s popriličnim vremenskim odmakom, ono što se događa i u ostatku zemlje, a to su tzv. obiteljske infekcije putem kontakata članova iste obitelji.” – potvrdio je dr. Venus

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marijo Klement dodao je sam stožer kao i Virovitičko-podravska županija od prvog dana radi na nabavci razne zaštitne opreme kao što su maske, naočale, rukavice, zaštitni viziri, na kojima radi i Industrijsko-obrtnička škola Slatina. Naručena zaštitna oprema koja je stigla raspoređena je zdravstvenim ustanovama, od bolnica, domova zdravlja, hitne medicinske pomoći, Zavoda za javno zdravstvo … (Marijo Kokorić, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button