DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio Viroexpo 2019.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, otvorio je 24. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2019. Time je otvorio i novu multifunkcionalnu halu koja se gradila sredstvima Ministarstva poljoprivrede i Virovitičko-podravske županije, te Grada Virovitice. Radove je izvela tvrtka Gradba. Površina hale je 6.200 četvornih metara, od čega je 1.000 natkriveni vanjski prostor, a 5.200 unutrašnji. Vanjski izložbeni prostor se prostire na 3.000 četvorna metra. To je prvi projekt realiziran iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ove godine se na Viroexpu, od 15. do 17. ožujka predstavlja 625 izlagača iz 29 zemalja uz novu zemlju sudionicu – Kraljevinu Španjolsku. Uz niz sadržaja, na Viroexpu će i ove godine biti i iznimno sadržajna stručna predavanja iz gospodarstva i poljoprivrede te niz ostalih događanja čiji program događanja se može vidjeti na službenoj internet stranici sajma www.viroexpo.hr.

Ovogodišnji sajam u Virovitici će trajati do nedjelje, 17. ožujka, a kroz tri dana posjetitelje očekuje bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, kao i ponuda proizvoda i usluga s kojima će se predstaviti brojni izlagači, a svi zainteresirani moći će sudjelovati i na raznim stručnim predavanjima iz poljoprivrede i gospodarstva.

– Govorimo da je Viroexpo sajam s dušom, on to uistinu i jest, a dušu mu daju naši izlagači i naši posjetitelji, ali prije svega oni izlagači koji se iz godine u godinu vraćaju ovom sajmu. Upravo smo zbog naših izlagača i posjetitelja napravili ovu halu koja će biti korištena za puno drugih stvari, ali i za sajmovanje u gradu Virovitici i Virovitičko–podravskoj županiji. Drago mi je, naravno, da se održava u mome gradu Virovitici i da je dobitkom vlastitog prostora Viroexpo zasigurno, bez lažne skromnosti, ušao u minimalno top tri sajma u Hrvatskoj – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji nije propustio niti jedan sajam, a posljednjih 15 godina je i sam dio organizacijske ekipe.

Podsjetimo, Zemlja partner 24. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpa je Republika Slovenija, županija Splitsko-dalmatinska, a grad Grad Zagreb.

– Zaista mi je velika čast da vas mogu pozdraviti ovdje, Slovenija je treći najveći partner Hrvatske, a Hrvatska je za Sloveniju četvrti. Zaista imamo visoku robnu razmjenu, koja je prošle godine iznosila više od četiri milijarde eura. Imamo i nekoliko dobrih priča što se tiče investicija i suradnje, a sigurna sam da će i ovaj Viroexpo, na kojem smo zemlja partner, poticati tu suradnju te da ćemo sklopiti i još neke nove ugovore – rekla je veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez te poželjela sreću i uspjeh svim izlagačima na sajmu.

U ime županije partnera ovogodišnjeg sajma Viroexpo, nazočnima se obratio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

– Iz naše županije smo vam donijeli kaplju najbistrijeg mora, zraku najtoplijeg sunca, ali iznad svega, donijeli smo vam dušu plemenita čovjeka dalmatinca kako bi ljubavlju i plemenitošću povezali zeleno-modru brazdu. Svima vama želim da u ova tri dana ostvarite mnogo poslovnog uspjeha, mnogo kontakata, mnogo sklopljenih poslovnih odnosa, ali isto tako i mnogo dopisa prema nama kako bi ubrzali i vaše poslovanje, vašu proizvodnju i vašu produktivnost na zadovoljstvo nas i generacija iza nas – rekao je Blaženko Boban.

Organizatori ovogodišnjeg Viroexpa su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK – Županijska komora Virovitica, HOK – Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije.

– Zahvaljujući Vladi RH, Ministarstvu poljoprivrede, Virovitičko-podravskoj županiji i gradu Virovitici, a kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem Viroexpo je dobio svoj dom. Ovo je prvi ostvareni projekt kroz razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem i na to smo posebno ponosni jer se radi o gospodarskom projektu. Nama je svako izdanje našeg sajma novo dokazivanje, a ove godine želimo biti i jesmo najbolji do sada. Mjesec dana prije početka sajma, izlagači su popunili sve ove kapacitete te nam zadali slatke brige, da nažalost moramo odbijati izlagače i to je dokaz koliko se voli sajam i koliko se voli Viroexpo – ponosno je rekao predsjednik Organizacijskog odbora sajma Viroexpo i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Važnost nove hale i mogućnosti koje ona pruža, istaknuo je i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin.

– Zahvaljujući prostoru na kojemu se nalazi hala Viroexpa koji je Vlada RH dodijelila gradu Virovitici otvorile su se mnoge mogućnosti, prvenstveno da omogućimo našim gospodarstvenicima i obrtnicima da se predstavljaju sa svojim proizvodima tijekom cijele godine. Mi imamo nešto što drugi nemaju, imamo izvornu, zdravu i bogatu hranu koju nam je Bog podario i vrijedne ruke ljudi koji ju uzgajaju. Na to budimo ponosni i to je ono što možemo ovdje na ovakvim sajmovima i na ovakvim prezentacijama ne samo domaćem, nacionalnom tržištu nego cijeloj Europi i cijelom svijetu – rekao je Ivica Kirin.

Jedan od organizatora je i Hrvatska obrtnička komora, u čije je ime sve prisutne pozdravio potpredsjednik Damir Židanić.

– Viroexpo je izvrsna platforma za promociju obrtničkih zanimanja i proizvoda kojom se uvelike može zainteresirati nove naraštaje za određene branše i zato Hrvatska obrtnička komora pozdravlja napore organizatora, prije svega Hrvatske obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, jer događaji poput ovoga osiguravaju kontinuitet i njegovanje samog obrtništva. Nadam se da će vaše djelovanje i dalje biti prepoznato jer ste uspjeli u onome u čemu zapravo treba težiti, dali ste priliku izlagačima da sve ono što vrijedno stvaraju pokažu na ovom sajmu – rekao je Damir Židanić.

Sve prisutne pozdravio je i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, koja je također organizator sajma.

– U ime Hrvatske gospodarske komore želim izraziti zadovoljstvo što se ovaj 24. Viroexpo kao prestižna manifestacija gospodarstva u ovoj regiji ove godine održava u ovoj novoj hali. Treba jasno reći da je ova investicija, ova nova hala, rezultat prije svega sinergije svih razina političke vlasti, od Grada Virovitice, Virovitičko-podravske županije do Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vlade. Isto tako rezultat je i shvaćanja da će u budućnosti sajamske manifestacije biti ključni alat za promociju gospodarstva – rekao je Dragan Kovačević.

Pokrovitelji sajma su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma.

Otvorenju Viroexpa nazočili su mnogobrojni veleposlanici zemalja sudionica, saborski zastupnici Josip Đakić, Vesna Bedeković, Vlatko Kopić i Tomislav Žagar, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan šibensko-kninski Goran Pauk, župan bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, župan sisačko-moslavački Ivo Žigić, gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko-podravske županije, direktor sajma Viroexpo Bojan Mijok i drugi uvaženi gosti.  Svečanost otvorenja, svojim glazbenim nastupima uveličali su i vokalni ansambl Contesse iz Suhopolja i slovenski glazbenik Boštjan Konečnik na harmonici.

Uz predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, pokrovitelj sajma je i Vlada RH. Ostali pokrovitelji su: Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma. Organizatori i pokrovitelji sajma: Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o.. Zemlja partner je Republika Slovenija, a Županija partner Splitsko-dalmatinska županija. Grad partner je Grad Zagreb. Ove godine pokrovitelj i partner sajma je i Slatinska banka te Osječko pivo. (www.vpz.hr, www.radioslatina.hr/Foto: Robert Turkalj, Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button