DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

POTPORA HZZ-a ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE 2021. – GRAS nastavlja sa savjetovanjima zainteresiranih klijenata

Potpora za samozapošljavanje jedna je od mjera aktivnog zapošljavanja u 2021. godini kojom Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža financijsku podršku nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao. Glavni uvjet je da je nezaposlena osoba prijavljena u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iznos potpore male vrijednosti za samozapošljavanje određuje se prema budućoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD 2007.) te može iznositi od 55.000,00 kn do 130.000,00 kn.

Od 2021. godine potpora se dodjeljuje u fiksnom i varijabilnom iznosu. Fiksni iznos potpore dodjeljuje su u visini od 40.000,00 kn za registraciju obrta s paušalnim oporezivanjem te u visini od 55.000,00 kn za registraciju svih ostalih vrsta poslovnih subjekata (dohodovni obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i sl.), bez potrebe pravdanja navedenih iznosa. Varijabilni iznosi razlikuju se ovisno o djelatnostima za koje se dodjeljuje potpora i mogu se razvrstati u 8 kategorija:

  • kupnja strojeva, tehnike, alata i opreme neophodnih za obavljanje djelatnosti, a koji traju odnosno koriste se u vremenu dužem od jedne godine,
  • kupnja odgovarajuće informatičke opreme potrebne za rad,
  • kupnja ili zakup licenciranih IT programa,
  • edukacije koje su vezane uz djelatnost, a koje su provedene i plaćene do propisanog roka za dostavu dokumentacije o namjenskom utrošku sredstava (najviše 30 % od iznosa potpore),
  • kupnja novih prijevoznih sredstava (neophodnih za obavljanje djelatnosti),
  • kupnja sirovine i potrošnog materijala potrebnih za obavljanje djelatnosti (samo prerađivačka industrija; najviše 20 % od iznos potpore),
  • kupnja franšize te
  • usluge koje su neophodne za korištenje kupljene opreme (npr. instalacija, montiranje, sklapanje…).

Prihvatljiv trošak je i PDV iskazan na računima, a koji nije povrativ prema nacionalnim propisima o PDV-u.

Zahtjevi za dodjelu potpore zaprimaju se najkasnije do 31. listopada 2021. godine odnosno do iskorištenja sredstava, u područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s kojim Gradska razvojna agencija Slatine ima vrlo dobru suradnju.  

GRAS

Naime, Gradska razvojna agencija Slatine od 2019. do 2021. godine pomogla je pri otvaranju 21 poslovnog subjekta na području Grada Slatine i Grada Orahovice, te općina Nova Bukovica, Sopje, Čačinci i Mikleuš.
Poslovni planovi su pisani za brojne poslovne djelatnosti poput proizvodnje kuhinjskog namještaja, proizvodnje filmova, videofilmova i televizijskog programa, zatim proizvodnje odjeće, građevne stolarije, stubišta i sl., proizvodnju gotovih proizvoda od metala, a tu su i elektroinstalacijski radovi, uvođenje instalacija vodovoda, klimatizacije, plina i instalacija za grijanje i klimatizaciju, cestovni prijevoz robe, inženjerstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje, posredovanje u trgovini strojevima, industrijskom opremom, brodovima i zrakoplovima, nespecijalizirana trgovina na veliko, djelatnosti pripreme i usluživanja pića, ostale osobne uslužne djelatnosti (npr. djelatnosti studija za izradu tetovaža), djelatnosti za njegu i održavanje tijela, frizerski saloni i saloni za uljepšavanje, održavanje i popravak strojeva za poljoprivredu i šumarstvo, gradnja stambenih i nestambenih zgrada te ostali završni građevinski radovi.
Spomenutim poslovnim subjektima ukupno je odobreno 1.746.353,45 kn.
U razdoblju od veljače do lipnja 2021. godine 5 poslovnih subjekta dobilo je vjetar u leđa u vidu 514.331,14 kn.

Gradska razvojna agencija Slatine nastavlja sa savjetovanjima zainteresiranih klijenata putem e-maila: info@gras.com.hr, telefona: 033/400-414 ili osobno u prostorijama GRAS-a na adresi Trg sv. Josipa 10, 33520 Slatina.
(mf, GRAS)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button