CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Poštujte mjere! – Izletišta i mjesta većih okupljanja pod pojačanim nadzorom policije i gradskog Stožera

Stožer civilne zaštite Grada Slatine poziva građane da se pridržavaju donesenih mjera vezanih za virus COVID-19 od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite i ravnateljstva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U ovim danima kada očekujemo najveći kršćanski blagdan Uskrs, to se posebno odnosi na mjeru ograničavanja društvenih okupljanja.

U Stožeru su svjesni da će brojni građani iskoristiti, trenutačno, produženo radno vrijeme trgovina i otvorenje tržnica, kako bi nabavili sve potrebno za proslavu Uskrsa.
Isto tako lijepo vrijeme i blagdanski dani mnoge će izmamiti na otvoreno.
U godinama prije ove pandemije koronavirusa brojni su građani upravo ove prve lijepe proljetne dane, osobito blagdanske, navikli koristiti za boravak u prirodi, šetnje, rekreaciju, izlete, druženja, piknike uz roštilj…

Svjesni da je dobro i zdravo boraviti na zraku, iz Stožera žele podsjetiti da se nalazimo u potencijalno opasnom vremenu te s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa pozivaju građane na savjesno i odgovorno ponašanje s naglaskom da se ne smijemo grupirati.

– Fizička aktivnost na otvorenom je poželjna, jer pomaže očuvanju mentalnog zdravlja koje je važno kao i fizičko, pogotovo u ovom vanrednom stanju kada su građani danima zatvoreni u vlastitim domovima. Ali, veoma je važno da se pridržavamo strogih mjera te da izbjegavamo mjesta na kojima ima više ljudi i da držimo razmak od dva metra, – naglasio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Slatine Bojan Plantak, te dodao:

– Ukoliko izlazite u nabavku namirnica ili samo da udahnete malo svježeg zraka u prirodi, molimo vas distancirajte se.
U posljednje vrijeme primijećen je veći broj građana kako posjećuju poznata slatinska izletišta, osobito jezero Javoricu i Vidikovac, kao i Park 136. slatinske brigade u samom središtu grada. Mnogi se pri tome ponašaju odgovorno i poštuju restriktivne mjere, ali nažalost ima i onih koji se ne pridržavaju te okupljaju u većem broju bez propisanog razmaka socijalnih kontakata.
Jako je važno sada ne pokleknuti i održati zdravo okružje na našem području, jer iako već danima nema novooboljelih, sami se moramo pobrinuti da tako i ostane
, – zaključio je Plantak te još jednom, uz želje za sretan i blagoslovljen Uskrs, pozvao stanovništvo na pojačan oprez uz poštivanje epidemioloških i sigurnosnih uputa.

Posebno upozorenje uputio je lovcima i ribolovcima, a po preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, te ih moli da se suzdrže od sportskog, ali i rekreativnog oblika lova i ribolova.

Grad Slatina i Stožer civilne zaštite Grada Slatine na svaki mogući način nastojat će izići svojim sugrađanima u susret, ali će isto tako uz policiju, obavljati pojačan nadzor na slatinskim izletištima i mjestima većih okupljanja s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button