DOGAĐANJANASLOVNICA

Postavljene ploče GRAD SLATINA – PRIJATELJ DJECE

Grad Slatina svojim je radom i zalaganjem te brigom za najmlađe, zaslužio titulu „Grad Slatina – prijatelj djece“. Plaketa ove prestižne titule uručena je predstavnicima Grada Slatine prošle godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom obilježavanja Dana grada Slatine, a ovih su dana nakon dobivene dozvole Hrvatskih cesta postavljene i velike ploče na ulazima u Slatinu.

Tako će putnici namjernici i slučajni prolaznici, svatko tko bude dolazio u Slatinu vidjeti da je Slatina grad prijatelj djece!

Velike ploče su postavljene na tri mjesta – na ulazu iz smjera Donjeg Miholjca, odnosno na ulazu u Novi Senkovac, iz Našica na ulazu u Kozice, te iz smjera Virovitice na ulazu u Bistricu.

– I inače vodimo brigu o djeci – kroz sport, kulturu, školstvo, zdravstvo, slobodno vrijeme. Titula Grada – prijatelja djece obvezuje nas da nastavimo kao i do sada te da dio aktivnosti stalno nadograđujemo, – rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je sa suradnicima obišao novopostavljene ploče na ulazima u grad.

Gradonačelnik ponosno ističe kako na području Slatine i prigradskih naselja djeluju brojne udruge koje rade s najmlađim uzrastom. Neke udruge na svojim manifestacijama okupljaju i više stotina djece, a takve i slične aktivnosti grad će podržavati i dalje te pružati svesrdnu pomoć kako bi se postojeće aktivnosti nadogradile ili osmislile nove i još bolje.

Kako je Slatina postala grad prijatelj djece?

Savez društava Naša djeca Hrvatske pokrenuo je 1999. akciju široke društvene i stručne aktivnosti pod nazivom Gradovi i općine prijatelji djece.
Akciju vodi Središnji Koordinacijski odbor, kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz suradnju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pod pokroviteljstvom UNICEF-a za Hrvatsku.
Grad Slatina priključio se Akciji 2017. godine te imenovao Koordinacijski odbor, kao neposredno radno tijelo koje vodi akciju u gradu.
Predsjednica Društva „Naša djeca“ Slatina i predsjednica Koordinacijskog odbora „Grad Slatina – prijatelj djece“, Snježana Pačarić, naglasila je kako grad ili općina, da bi stekla status Grad/Općina prijatelj djece, mora provoditi programske i planske aktivnosti te primjenjivati Konvenciju UN-a o pravima djeteta.

Za ostvarenje statusa bilo je potrebno ostvariti zahtjeve u ukupno deset programskih područja, izraditi godišnje programe i planove za ostvarivanje Akcije, osigurati namjenska sredstva za razvoj, zaštitu i odgoj djece, pružiti podršku i potporu udrugama koje imaju programe za djecu i uključivanje djece, uključiti djecu u pripremu odluka koje se na njih odnose, osigurati preduvjete da djeca žive u sigurnom i zdravom gradu, osigurati zdravlje djece, pružiti djeci odgoj i obrazovanje, osigurati socijalnu skrb za djecu, pružiti djeci kulturne i sportske sadržaje, osmisliti za djecu slobodno vrijeme i rekreaciju te pružiti pomoć i podršku roditeljima u skrbi i odgoju djece.

Naglasila je izuzetnu suradnju DND Slatina s Gradom Slatinom, svim gradskim institucijama, školama i vrtićima, udrugama i brojnim građanima pojedincima, koji su zajedničkim snagama uložili napore pri realizaciji zahtjeva Akcije koje su u konačnici i ostvarili. – Draga djeco i dragi roditelji, Akcija je pokrenuta zbog vas kako bi mogli rasti u sretnoj Slatini usmjerenoj ka brizi o djeci i obiteljima, – istaknula je Snježana Pačarić.

Na ovoj prestižnoj tituli svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarivanju dječjih prava prigodom uručenja povelje zahvalila se zamjenica gradonačelnika Grada Slatine Sanja Mrzljak Jovanić koja je kao članica Koordinacijskog odbora uključena u cijelu Akciju.

– Zajednički smo malim djelima pokrenuli lavinu velikih, a titula Grada prijatelja djece zaista je kruna našeg grada i pokazuje brigu svih nas ne samo za dječju budućnost već i sadašnjost. To je ujedno i obveza da činimo daljnje korake koji će djeci pružiti sve ono zbog čega će im djetinjstvo biti bezbrižno i sretno.
Ispunili smo i ostvarili rezultate u 123 kriterija raspoređenih u 10 kategorija, a izdvojit ću samo neke od njih kao što je smanjenje cijena vrtića, oslobađanje plaćanja vrtića za treće i svako iduće dijete iz iste obitelji, poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtiću, zapošljavanje logopeda, obnova i izgradnja dječjih igrališta… Djelovali smo i postigli napredak na području zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi, slobodnog vremena… i pokazali sustavnu brigu o životima, pravima i potrebama djece, – rekla je dogradonačelnica Mrzljak Jovanić, te dodala kako dobivanjem ove titule nisu ostvareni krajnji ciljevi Akcije te da će se kontinuirano nastaviti raditi na povećanju standarda dobrog socijalnog, gospodarskog, zdravog, ekološkog, obrazovnog i kulturnog mjesta za život djece našeg grada i prigradskih naselja dugoročno stvarajući poticajno okruženje za njihov rast i razvoj.

Potom se gradonačelnik Ostrošić zahvalio u ime Grada Slatine izrazivši ponos na sve svoje građane koji su zajedničkim snagama doprinijeli dobivanju ovog počasnog statusa, te obećao da će Grad i nadalje voditi brigu o djecu te potrebama djece i njihovih obitelji u gradu i prigradskim naseljima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)



Arhivske fotografije/Foto: Marijo Kokorić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button