NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Postani policajac/ka: MUP objavio natječaj za upis 400 policajaca

Ministarstvo unutarnjih poslova je sa današnjim danom 6. ožujka, raspisalo Natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2017./2018. godini. Rok za podnošenje prijava je od 6. do 17. ožujka 2017. godine.

Postati policajac je oduvijek bilo časno zanimanje i izazov za svaku mladu osobu, koja  se želi pozitivno afirmirati u društvu koje ga okružuje, a isto tako osigurati sigurnu egzistenciju u smislu zasnivanja stalnog radnog odnosa.

Prije svega mladi ljudi, koji se odluče prijaviti na natječaj za zvanje policajac/policajka i koji ga uspješno završe, imaju velike mogućnosti dodatnog napredovanja u policijskoj službi kroz polaganja raznih tečajeva, kao i višeg/visokog školskog obrazovanja.

Također, moraju imati spoznaju da u policijskom zvanju postoji veliki broj poslova, koji mogu raditi nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje policajac/policajka, a ovo su jedni od njih:

Temeljna policija; veliki broj zaposlenih policajaca, koji rade na radnim mjestima, policajaca patrolnih ophodnika u vozilu ili pješice i prometnih policajaca, kontakt policajaca i dr.. Policijski službenici u ophodnji obavljaju nadzor vozača i vozila,   legitimiraju nepoznate osobe, prikupljaju informacije ili tragaju za počiniteljima kaznenih djela ili prekršaja. Prometni policajci obavljaju očevide prometnih nesreća, vrše kontrole brzine prometa sa policijskim motociklima, autima tzv. presretačima i drugom policijskom opremom koja im je na raspolaganju, a nakon završenih dodatnih tečajeva ili višeg/visokog obrazovanja, stječe se mogućnost napredovanja u policijskoj službi.

Kriminalistička policija; prikuplja informacije, obavlja razgovore i provodi kriminalistička istraživanja nad počiniteljima kaznenih djela. Tijekom provođenja očevida, izuzima otiske, predmete i druge korisne podatke radi otkrivanja počinitelja kaznenih djela. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, sačinjava kaznene prijave ili druga pismena koja dostavlja nadležnom državnom odvjetništvu.  ima također veliki broj radnih mjesta u srednjoj, višoj i visokoj stručnoj spremi i nudi dodatnu afirmaciju u napredovanju mladom policajcu, koji želi svoju karijeru nastaviti u kriminalističkoj policiji.

Granična policija; Radi na zaštiti državne granice s ciljem zatjecanja krijumčara i nezakonitih prelazaka preko državne granice. Na graničnom prijelazu, policajci pregledavaju dokumentaciju, kontroliraju vozače, vozila i robu koja se prijevozi preko graničnog prijelaza, a isto tako granične policijske ophodnje na zelenoj ili vodenoj granici pješice ili u policijskim patrolnim čamcima, uočavaju i sankcioniraju moguće ilegalne prelaske i nezakonite radnje uz državnu granicu. Također ima više vrsta radnih mjesta od srednje, više/visoke stručne spreme.

Završetkom srednjoškolskog obrazovanja policajac/policajka, na nivou Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, mladim policajcima se nude i druga radna mjesta kao što su rad u Pomorskoj policiji, Aerodromskoj policiji, Specijalnoj policiji i dr.

Ovom prigodom pozivamo sve one koji udovoljavaju uvjetima natječaja i koji uistinu žele znati kako je raditi u Ministarstvu unutarnjih poslova, neka se prijave na objavljeni natječaj za zanimanje policajac/policajka 2017/2018. godina, jer će te jedino tako dobiti pravo saznanje i mogućnost da postanete policajac. (MUP RH)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button