KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJE

“Posložimo svoje prioritete” – Ivano Bocor i Martina Grundler Hrala

U današnjem poslijepodnevnom programu smo ugostili Ivana Bocora, državnog prvaka iz povijesti za učenike 7. razreda i njegovu nastavnicu i mentoricu Martinu Grundler Hrala.

Ivano se s poviješću kao predmetom susreo u petom razredu. Okolina ga je “plašila” kako je to težak predmet, ali susret s nastavnicom Martinom Grudler Hrala i poviješću kao predmetom punim zanimljivih događaja iz naše prošlosti je probudila interes na onaj pravi način. Ivano je od početka ostavljao dojam učenika željnog znanja, učenja i natjecateljskog duha.

– Jedini u razredu pri svakom početku sata pita hoće li danas biti ispitivanja i ako hoće s voljom ih prihvaća. To je rijetkost u današnje vrijeme – ističe Martina.

Ivano se isticao u svome znanju i rezultatima, ali je tek u 7. razredu mogao ići na natjecanja. S pripremama za školsko natjecanje na kojem je Ivano bio prvi su krenuli 7. veljače ove godine. Vrlo brzo, 14. ožujka, Ivano je pozvan na županijsko natjecanje iz povijesti na kojem je između 20 drugih učenika pozvan na državno natjecanje. Same kvalifikacije za državno natjecanje su svojevrstan uspjeh, a Ivanu je to bio još veći poticaj da zasuče rukave i s mentoricom da sve od sebe u pripremama.

– Učenike obično ja moram u početku gurati da se pripremamo, ali kod Ivana to nije bio slučaj. Sjećam se kada smo se u prosincu pripremali za školsko natjecanje, Ivano je išao u crkvu na “zornice”, a onda bi me poslije 6:30 ujutro čekao u školi na nultom satu kako bi se pripremali za natjecanje. To je bilo dva puta u tjednu – govori nam Martina.

– Za županijsko natjecanje sam se sveukupno pripremao oko 30 sati. Nije mi bilo naporno jer ZANIMLJIVIJE MI JE UČITI POVIJEST NEGO DA SAM NA NEKAKVOJ DRUŠTVENOJ MREŽI – dodaje Ivano. Mislila sam da je nemoguće čuti takvu rečenicu u današnje vrijeme, ne samo od dječaka kao Ivano, nego uopće od bilo koga.

Za državno natjecanje se Ivano pripremao puno više i temeljitije – kada se sve zbroji oko 90 sati ukupno.
U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima od 26. do 28. travnja 2023. održavalo se državno natjecanje iz povijesti, na kojem se natjecao i naš Ivano u kategoriji učenika sedmih razreda u kojoj ih je bilo 20. U stresnim i ključnim situacijama kao što je natjecanje, Ivano ima jednu neobičnu naviku.

– U takvoj situaciji, kao što je pisanje testa, imam potrebu pojesti čokoladu, i to onu s 70% kakaa. Dok su drugi pristupili rješavanju testa, ja sam uzeo pauzu od 5 minuta za čokoladu – govori Ivano.

Svi natjecatelji su imali 90 minuta za pisanje testa nakon kojih su objavljena rješenja na kojima je Ivano s mentoricom Martinom mogao vidjeti je li ga donekle dobro napisao.

– Vidjeli smo da smo dobro napisali i budući da je objava rezultata bila tek u 18 sati poslijepodne, odlučili smo obići Vinkovce. Odlučili smo obići vinkovački Gradski muzej i Kozarčevu kuću, ali i Ivano i ja smo, kao ljubitelji povijesti, “zapeli” u muzeju i oduševili se obilaskom – priča nam Martina.

Oboje su bili nervozni prije povratka u Tehničku školu i objave rezultata. Martina je Ivana pustila prvog da pogleda rezultate. Ivano je gledao listu od samog kraja, ne sluteći da će svoju šifru pronaći na samom vrhu.
– Uhvatio sam se za glavu i nisam mogao vjerovati da sam prvi. Provjeravao sam je li to stvarno moja šifra. Jednostavno nisam mogao vjerovati – ushićeno nam priča Ivano.

– Ja sam vidjela da se Ivano drži za glavu i nisam znala što se događa. Kada je rekao da je prvi, samo sam ga čvrsto zagrlila i jednostavno nisam mogla vjerovati. Samo sudjelovanje na takvom natjecanju je uspjeh, a još kad si prvi… Našoj sreći nije bilo kraja – priča Martina.

Moralo se još pričekati da se utvrde eventualne nepravilnosti u ispravljanju, ali nakon svih provjera objavljeno je da je sve bilo regularno i Ivano je bio na prvom mjestu. Silni trud Ivana i mentorice Martine se zaista isplatio.
Svi su bili ponosni na Ivana – i roditelji i svi koji ga poznaju, a i njegova Osnovna škola Josipa Kozarca mu je priredila poseban doček. Uz prigodne čestitke, ravnateljica Ksenija Vujanović Juras uručila je Ivanu prigodni poklon, a svi nastavnici i učenici škole su ga svečano dočekali u školskom predvorju da bi mu čestitali.

Ivano je svestran, marljiv i vrijedan, i natjecanje iz povijesti je samo dio njegovog natjecateljskog puta. Aktivno se bavi atletikom i također je postigao zavidan rezultat na državnom natjecanju u Puli gdje je zauzeo visoko 7. mjesto.  Od 4. razreda ide i na natjecanja iz matematike. Iz biologije je na Županijskom natjecanju osvojio 4. mjesto.

– Cilj mi je biti najbolji učenik škole i zato iz svakog predmeta dajem sve od sebe. Prijavio sam se na gotovo sva školska natjecanja i koji god me predmet zanima, na njemu sam imao i dobar rezultat. Međutim, ima i jedna anegdota sa Županijskog natjecanja iz geografije. Nedostajalo mi je samo dva boda da prođem na državno natjecanje i to jer se nisam dobro skoncentrirao i na nekoliko pitanja sam krivo upisao strane svijeta. Bio sam jako ljut na sebe, ali tako se dogodilo i nije bilo povratka – simpatično nam govori Ivano.

Poruka ove cijele emisije i poruka koju su na kraju poslali Ivano i njegova mentorica Martina je: “Svatko bi trebao izabrati svoje prioritete i potruditi se da ih ostvari, a onda će doći i, na prvi pogled, nemogući rezultati.”
Martina se nadovezala: – Ivano je dječak koji ima vremena za sve. I za druženje s prijateljima i za igru, ali si je dobro posložio prioritete i mogu reći da sam puno naučila od njega.

Mišljenja smo da nam Ivano  svima može biti inspiracija… da već sutra posložimo svoje prioritete. Želimo im da oboje ostvare uspjeh na idućim natjecanjima i da budu najbolji.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button