DOGAĐANJANASLOVNICA

Posljednjeg dana berbe grožđa vinograde vinarije Stari podrum Ivana Halasa obišao slatinski gradonačelnik

Na poziv Ivana Halasa, vlasnika tvrtke Stari podrum d.o.o., najpoznatije vinarije na slatinskom području danas je vinograde obišao gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić. Razlog tomu je obilježavanja kraja berbe vinograda kojih ova tvrtka trenutačno obrađuje 34 hektara na kojima se uzgaja šest njihovih prepoznatljivih sorti: Chardonnay, Pinot sivi, Pinot crni, Graševina, Frankovka i Cabernet sauvignon, dok 20-ak hektara još uvijek čeka na rekonstrukciju.

– Još uvijek se radi na papirologiji kako bi se uredili imovinskopravni odnosi za vinograde koji se nalaze na predjelu vidikovca u Slatini, a koje planiramo iskrčiti i obnoviti sadnjom novih loznih cijepova, uglavnom Graševine, no proces je dugotrajan s obzirom na veliku površinu od 15 hektara za koju su potrebne dozvole za posebne uvjete, utjecaj na okoliš i sl., – rekao nam je Ivan Halas te dodao kako će se do kraja ove godine započeti s krčenjem tih vinograda, i to najvjerojatnije bez financijske potpore fondova Europske unije, odnosno vlastitim sredstvima vinarije.

– Prije nekih 20-ak dana započela nam je berba s radnom snagom od 50-ak ljudi da bi danas posljednjeg dana berbe na posao prionulo njih 40-ak, – izrazio je zadovoljstvo Halas jer se ručnom berbom sačuva svaka kap soka od kojega potom nastaje vrhunsko vino, te pojasnio kako je ova godina za vinariju vrlo specifična.
Naime, ove godine svo grožđe ne ide na preradu u vinariju Stari podrum koju očekuje rekonstrukcija, pa ne bi imali gdje kvalitetno zbrinuti svo proizvedeno vino za vrijeme izgradnje i kompletnog uređenja, kako same vinarije, tako i kušaonice vina i ostalih objekata planiranih u sklopu projekta izgradnje, odnosno rekonstrukcije cijelog kompleksa vinarije.

Iz tog razloga sorte crnog grožđa prodane su PP Orahovici, dok će vinarija Stari podrum pod nadzorom nove enologinje Antonije Čeme obraditi Graševinu i dakako Chardonnay kojim planiraju napuniti 5000 boca pjenušca Slatinski biser.

– Drago mi je što sam i ove godine imao prigodu prisustvovati berbi grožđa vinarije Stari podrum, ovoga puta na području kozičkog vinogorja.
Inače imamo odličnu suradnju osobito na promociji grada Slatine preko slatinskog pjenušca ove vinarije, što je Gradu jako bitno i drago mi je da su u dozrijevanju nove količine pjenušca za koji uopće ne sumnjam da će pronaći svoje tržište jer je Slatinski biser svojom kvalitetom itekako tražen, tim više što je između ostaloga i jedan od slatinskih suvenira, – rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić, te dodao:

– Jako nam je bitno i da se proizvodnja vina na slatinskom području nastavi, te da se stari vinogradi, koji su već nekoliko godina nagrđivali sliku, u mogli bismo reći središtu Slatine, obnove.
Stoga se zahvaljujem gospodinu Halasu na tom projektu koji napokon kreće u realizaciju jer će time taj prostor oko slatinskog vidikovca definitivno biti oplemenjen te će se uklopiti u sve ono što Grad Slatina radi na uređenju okoliša, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te izrazio nadu da će i veliki projekt vinarije Stari podrum vezan za uređenje cijelog kompleksa s izgradnjom kušaonice vina, a koji će upotpuniti jednu lijepu sliku između centra grada i EPIcentra Sequoia, zaživjeti jer nam je razvoj turizma vrlo bitan, a ovo je jedan vrlo vrijedan i važan segment. Isto tako je izrazio nadu da će projekt biti prepoznat u ministarstvu kako bi se ovo veliko planirano ulaganje vinarije Stari podrum u konačnici i realiziralo.

Kako doznajemo kroz nekih desetak dana se očekuju rezultati prijave projekta na Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru “Ulaganja u vinarije i marketing vina“ u 2021. godini od 4. ožujka 2021.

– Ukoliko nam projekt bude odobren vrlo brzo krećemo u njegovu realizaciju, no ukoliko se dogodi da nam ne odobre planirana sredstva koja bi bila maksimalno 70% vrijednosti projekta, nećemo biti u mogućnosti ući u kompletnu planiranu rekonstrukciju vinarije jer je riječ o ukupno 16 milijuna kuna, tako da bi najvjerojatnije vlastitim sredstvima krenuli s rekonstrukcijom proizvodnog pogona što nam je najbitnije dok će ostalo biti na stand byu, – zaključio je Halas te se zahvalivši gradonačelniku Ostrošiću što redovito svake godine obilazi vinariju Stari podrum koja ima dobru suradnju s Gradom Slatinom, istaknuo kako bi, ukoliko projekt prođe, radovi bili gotovi otprilike u razdoblju od godinu dana tako da bi otvorenje nove kušaonice vina bilo u prigodi Dana grad iduće godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button