DOGAĐANJANASLOVNICA

Posjetiteljsko-interpretacijski centar „EPIcentar Sequoia Slatina“ svečano otvorio vrata svim posjetiteljima – S radom započeli restoran i hostel

Danas je u Slatini svečano otvoren Posjetiteljsko-interpretacijski centar Sequoia Slatina.
Tom je prigodom brojne uzvanike pozdravio voditelj EPIcentra Sequoia Slatina Jurica Culej te ih ukratko upoznao s njegovim sadržajima i cjelokupnim projektom samog uređenja ove turističke atrakcije u srcu Slatine.

– Iznimna mi je čast sudjelovati u ovom svečanom trenutku kada službeno s radom počinje naš Posjetiteljsko-interpretacijski centar „EPIcentar Sequoia Slatina“, jedan od najvećih projekata u povijesti Grada Slatine sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vrijednost ovoga projekta je preko 21 milijun kuna, pripremila ga je Gradska razvojna agencija Slatine, a proveo Grad Slatina u suradnji s partnerima na projektu Turističkom zajednicom Grada Slatine i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Na projektu je uz projektni tim Grada Slatine sudjelovao i vanjski suradnik, tvrtka Plavi partner iz Zagreba, – rekao je Culej zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos njegovoj realizaciji.  

U sklopu EPIcentra kako je već svima poznato uređene su dvije zgrade.
Jedna je uređena kao posjetiteljski centar s hostelom kapaciteta 30 ležaja, konferencijskim dvoranama, suvenirnicom, restoranom s terasom i modernom kuhinjom, dok je u drugoj smješten interpretacijski centar s multimedijalnim prostorom gdje se nalazi stalni postav s promatračnicom i priča život slatinske Sequoie. U sklopu ove zgrade su i dvije dvorane za edukacije i prezentacije.

Važno je spomenuti da se cijeli kompleks nalazi podno giganta Sequoie, hrvatskog stabla godine oko kojega je zapravo cijela priča i složena. Slatinski  mamutovac jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i središte je zaštićenog parka kojim se granaju uređene poučne staze sa zanimljivim sadržajima, odnosno dječjim igralištem, sjenicama i pergolama, te pametnim klupama i klupama za odmor, a cijeli je okoliš dodatno uljepšan cvjetnjacima i raznolikim biljem.

U nastavku svečanost projekt je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok.

– Nama je iznimna čast što je Grad Slatina priveo kraju ovako jedan predivan projekt, rekao bih možda i najvrjedniji projekt Grada Slatine do sada koji je od samoga početka imao punu podršku Virovitičko-podravske županije. Od velikog je značaja turističke namjene za ovaj grad i cijelu županiju te se nadam da će biti samoodrživ u budućem razdoblju, – istaknuo je županijski pročelnik Bojan Mijok prenoseći ujedno i čestitke na otvorenju ove turističke destinacije virovitičko-podravskog župana Igora Androvića.

Prije svega svima vama hvala, rekao je na početku svog obraćanja okupljenim uzvanicima, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, posebno se zahvalivši voditelju EPIcentra Jurici Culeju koji je u proteklih nekoliko mjeseci dao sebe kako bi sve ovo u konačnici zaživjelo onako kako treba. Isto tako zahvalio se i svima onima koji su mu bili pri ruci i uredili ovaj predivan prostor koji su, kako se prisjetio, još dok su trajali radovi zapravo otvorila djeca koristeći igrala na dječjem igralištu.

– Iza nas je nekoliko mukotrpnih godina od idejnog projekta do ovoga trenutka kada će projekt napokon zaživjeti punim plućima tim više što ćemo uz hostel i restoran, u zgradi 2 dobiti i drage susjede jer će njezine prostore koristiti članovi i volonteri slatinske Udruge s intelektualnim teškoćama Vretenac, kao i Društva Naša djeca Slatina.

U samom središtu grada dobili smo jedan vrlo plemenit prostor koji je već zaživio puno ranije održavanjem raznih manifestacija. Imali smo kestenijadu i uskršnju priredbu na kojoj se okupilo preko četiristo mališana, njihovih roditelja i ostalih posjetitelja iz Slatine i okolice. Prostor Sequoie bio je domaćin i raznim drugim događanjima, edukacijama, radionicama, te se koristi i za održavanje nastave studentima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Ono što je bitno je da danas otvaramo vrata za sve goste, posjetitelje, putnike namjernike… koji će moći koristiti sve sadržaje ovoga komplesa, odnosno prespavati u hostelu, doručkovati, ručati i večerati u restoranu ili doći samo na kavu. Stoga vjerujem da će ovoga ljeta EPIcentar Sequoia postati drugi centar grada, – rekao je gradonačelnik te dodao:

– Domaći će tu obitavati svakodnevno no hostel je namijenjen prije svega turistima, a to je i bio cilj da ovih 30 ležajeva posluže ljudima koji će doći ovdje iz turističkih razloga ili na određene manifestacije poput Dana Milka Kelemena. Vjerujem da će mnogi, kako domaći tako i svi oni koji će doći u Slatinu koristiti ovu destinaciju, započeti svoje putovanje, ili ga nastaviti kroz našu županiju, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić te svečanim presijecanjem vrpce, u čemu su mu pomogli članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina, otvorio Posjetiteljsko-interpretacijski centar Sequoia Slatina.
Potom je isti posvetio Župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić.

Nakon svečanog otvorenja uslijedio je obilazak prostora EPIcentra Sequoia Slatina i prigodni domjenak uz Suhopoljske tamburaše.

Kako smo doznali od voditelja EPIcentra Jurice Culeja Posjetiteljsko-interpretacijski centar „EPIcentar Sequoia Slatina“ kojim upravlja gradska tvrtka Slatina plus u skladu sa suglasnostima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, s današnjim danom pokreće gospodarsku djelatnost te će restoran i hostel svim posjetiteljima biti na usluzi u radnom vremenu od 8 do 22 sata.
Sve detaljnije informacije bit će dostupne na službenim web stranicama EPIcentra Sequoia Slatina, kao i u Turističkoj zajednici Grada Slatine.

Ponuda restorana bazirana je na domaćoj ponudi jela i isto tako na nabavi domaćih namirnica od lokalnih OPG-a i proizvođača.
Uskoro bi trebala biti otvorena i suvenirnica što će također otvoriti prostor za suradnju s lokalnim proizvođačima i poduzetnicima, – rekao je Culej te pozvao sve zainteresirane za moguću suradnju da se jave u EPIcentar Sequoia Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button