NASLOVNICAOPĆINE

POSJETITELJSKI CENTAR U NOSKOVCIMA: Novi stanovnici Dravske priče mlade rode i orlovi štekavci

Lani su došle i čančare, a u volijerama su i ušara, jastrebače, škanjci...

NOSKOVCI

Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, koji je i sjedište Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, već sedam godina ima oporavilište za rode, a od jeseni 2021. ima volijere za ptice grabežljivice i prihvatilište za invazivne vrste crvenouhe kornjače.

U prihvatilištu za rode trenutačno imaju 28 odraslih roda, ali imaju i zanimljive prinove, prvi put izlegle su se tri bijele rode. One su prstenovane, a za desetak dana bit će puštene u prirodu da se pripreme za seobu. Prošle godine stanovnici Dravske priče postale su i čančare, a u volijerama za ptice grabežljivice trenutačno stanuju velika ušara, tri jastrebače, škanjci i sokolovi. Perivoj Posjetiteljskog centra u četvrtak je postao novi dom i za dva orla štekavca (Haliaeetus albicilla). Prema riječima ravnateljice JU Tatjane Arnold Sabo, zbog ozljeda koje su ranije pretrpjeli na području Dunava i Parka prirode Kopački rit njima su srasle ramene, kosti pa mogu poletjeti samo do dva metra visine, i dalje ne ide. Ozljede su sanirane u Zoološkom vrtu Osijek, ali orlovi štekavci su nesposobni za povratak u prirodu, medicinski su zbrinuti i trajno su smješteni u volijere za ptice grabežljivice u Dravskoj priči.

– Nemogućnost povratka u prirodu i potreba za trajnim smještajem jedinki štekavaca dovela je do suradnje Zoološkog vrta Osijek i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Dobrobit ove suradnje za unesrećene štekavce prepoznalo je i nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, uz čije dopuštenje su jedinke premještene u volijere za ptice grabežljivice u Posjetiteljskom centru Dravska priča – rekla nam je ravnateljica JU Tatjana Arnold Sabo.

Javna ustanova provela je niz projekata i ostvarila više nego znatna sredstva za svoje uspješno djelovanje, a trenutačno je u završnoj fazi Plan upravljanja za područje Regionalnog parka Mura – Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, koji zajednički izrađuje pet županijskih javnih ustanova, a kojega je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, i u kome sudjeluju i svi nacionalni parkovi, parkovi prirode i javne ustanove, jer to su planovi upravljanja za Natura područja.

– Nama je ovo treći plan upravljanja koji radimo, prošle godine usvojen je Plan upravljanja za taložnice virovitičke Šećerane, početkom ove godine usvojen je Plan upravljanja za područje Ilove, a nadamo se da će ove jeseni biti usvojen i Plan upravljanja za Regionalni park Mura – Drava. U provedbi nam je i dugotrajni projekt Drava Life – Integralno upravljanje rijekom, nositelj kojega su Hrvatske vode, a 1. rujna očekujemo početak novoga Life projekta, u sklopu kojega ćemo raditi na području općine Lukač na revitalizaciji jednog rukavca na rijeci Dravi u suradnji s Hrvatskim vodama kao glavnim hrvatskim partnerom, i s partnerima iz pet europskih zemalja, Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije – ispričala nam je ravnateljica JU Tatjana Arnold Sabo.

Valja istaknuti i kako je zanimanje posjetitelja svih uzrasta za djelatnosti i aktivnosti posjetiteljskih centara Javne ustanove u Noskovcima (općina Čađavica) i Križnici (općina Pitomača) iz godine u godinu sve veće. U prvoj polovini ove godine oba centra posjetilo je više od 4000 posjetitelja, što je znatno povećanje u odnosu prema prošloj godini.

Na povećanje broja posjetitelja utjecao je novi posjetiteljski centar u Križnici, koji je JU dobio na upravljanje i koji je prošle zime detaljno uređen i 1. travnja otvoren za posjetitelje. Tamo elektrovlakić vozi posjetitelje od skele na Dravi do centra, a i postav centra vrlo je zanimljiv, pa privlači posjetitelje.
(Petar Žarković/Fotografije: Dravska priča)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button