DOGAĐANJANASLOVNICA

Ponovno prekinut rad 6. sjednice slatinskog Gradskog vijeća: Potpredsjednica Tamara Palčić zakazala novi termin za 20. lipnja

Za danas zakazan nastavak rada 6. sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine prekinut je nakon manje od tri minute od njegovog početka.

Naime, sjednici kojom je predsjedavala zamjenica predsjednika Gradskog Vijeća Tamara Palčić, uz gradonačelnika Denisa Ostrošića, njegovog zamjenika Iliju Nikolića, gradske pročelnike sa suradnicima i predstavnike gradskih institucija, odazvalo se devet gradskih vijećnika.

Nakon što je potpredsjednica Palčić utvrdila kvorum kojim je ispunjen uvjet za pravovaljano odlučivanje riječ je prepustila pročelniku Stručne službe Grada Slatine Krunoslavu Šaraboku.
Budući da je pročelnik sve nazočne informirao kako još uvijek nisu stigla zatražena mišljenja Ministarstva uprave i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o valjanosti mandata članova Gradskog vijeća, potpredsjednica Palčić prekinula je rad 6. sjednice te njezin nastavak zakazala za 20. lipnja u 18 sati.

Domovinski pokret – splitskog modela neće biti

Odmah po završetku rada sjednice, ovoga puta tiskovnu je konferenciju sazvao Klub vijećnika Domovinskog pokreta čiji je predsjednik i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić obrazložio trenutačnu situaciju zbog koje je ponovno prekinut rad 6. sjednice Gradskog vijeća.

S obzirom na postojanje opravdane sumnje da su pojedini gradski vijećnici u sukobu interesa sukladno novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, Ministarstvu uprave i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa upućena je zamolba za dostavu mišljenja o utvrđivanju valjanosti mandata za više slatinskih gradskih vijećnika.

– Vjerujem da će zatražena mišljenja stići do novog termina u lipnju za kada je najavljen nastavak ove sjednice Gradskog vijeća, no do tada će gradski vijećnici pisanim putem dobiti odgovore na postavljena vijećnička pitanja na zadnjoj održanoj sjednici Gradskog vijeća te odgovore na pitanja pojedinih vijećnika koji su u međuvremenu podnijeli niz prijava raznim državnim institucijama zbog izraženih sumnji u nezakonit rad Gradske uprave i slatinskih gradskih institucija, gdje su u proteklom mandatu obnašali rukovodeće funkcije.

Pojedina rješenja i mišljenja nadležnih institucija i inspekcija koje su obavile uvid o valjanost rada slatinske Gradske uprave, te Pučkog otvorenog učilišta, Dječjeg vrtića Zeko Slatina, Glazbene škole Milka Kelemena Slatina i Slatinskog informativnog centra, još se uvijek čekaju, te će biti objavljena čim se sva kompletiraju, – rekao je Nikolić istaknuvši kako ovo nije igrokaz za narod već pravna država u kojoj se mora utvrditi valjanost mandata svih vijećnika, što je potkrijepio primjerima iz drugih hrvatskih gradova poput Virovitice ili Rijeke gdje su vijećnici u sukobu interesa stavili svoj mandat na raspolaganje.
Na upit novinara hoće li Grad Slatina primijeniti splitski model kako su predložili vijećnici Kluba vijećnika HDZ-HSLS te da gradonačelnik, dogradonačelnik i svi gradski vijećnici daju ostavke i izađu na nove izbore, Nikolić je odgovorio da splitskog modela neće biti, te da Domovinski pokret ne zagovara nove izbore, ali ukoliko do njih dođe oni će biti spremni.

– Mogu samo reći da Grad Slatina radi i funkcionira na najbolji mogući način te projekti idu dalje. Smatram da gradonačelnik i ja nismo griješili, a prijavljeni smo za sve i svašta, no ukoliko nadležne institucije dokažu da smo negdje pogriješili moralno je odstupiti i ja ću osobno podnijeti ostavku ako do toga dođe, – zaključio je Nikolić.(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button