KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Pola stoljeća slatinske Dike

SLATINA – U nizu božićnih koncerata na slatinskom području posljednji je održala Pjevačka sekcija KUD-a Dika u župnoj crkvi sv. Josipa. Program se sastojao od božićnih pjesama iz Hrvatske i Hrvata koji žive izvan domovine, a izvedene su pjesme iz slatinskoga kraja (iz Sopja, Bakića i Sladojevaca), iz Baranje i Posavine, a izvan Hrvatske to su pjesme Hrvata iz Boke kotorske u Crnoj Gori i iz Bačke. KUD Dika, naime, prije nepune dvije godine gostovao je kod Hrvata u Subotici, gdje su Slatinčani neke napjeve čuli i neke note dobili pa su se odlučili okušati u izvedbi njihovih pjesama. Prije Slatine, koncert za koji su se članovi Dike pripremali nekoliko mjeseci izveden je u crkvi Pohoda BDM u Voćinu.

– Izborom pjesama nastojali smo da bude zastupljen barem sjeverni dio Hrvatske i barem mali dio Hrvata izvan domovine. Do pjesama dolazimo na različite načine, a najviše suradnjom s etnomuzikologom Tomislavom Habulinom, koji vodi zbor Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić u Zagrebu, i etnologom Ivicom Ivankovićem, koji radi s Ansamblom narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado. Ovaj koncert uvod je u obilježavanje 50. obljetnice Dike, koju proslavljamo 2017. godine – kaže predsjednik KUD-a Dika i voditelj pjevačke sekcije Dario Vrbaslija.

Za obilježavanje 50 godina rada KUD Dika priprema veliku retrospektivnu izložbu o kulturnom amaterizmu u Slatini od početka 20. stoljeća do danas. Predsjednik Vrbaslija kaže da će izložba obuhvatiti sve što se u tom periodu osnivalo i pokretalo u području kulturnog amaterizma jer je danas malo poznato da su, primjerice, na području Slatine prije 1967. godine djelovala čak četiri kulturno-umjetnička društva. U izložbu će biti uključeno i zborno pjevanje, amatersko kazalište i druge aktivnosti.

– S tom izložbom bit će povezan i veliki, svečani rođendanski koncert, koji pripremamo za rujan, naša međunarodna smotra folklora koju održavamo u vrijeme proslave Dana grada 1. rujna, a planiramo i gostovanje nacionalnog Folklornog ansambla Lado u Slatini ako to uspijemo isposlovati budući da je naš pokojni osnivač Josip Ostrošić nekoliko godina bio profesionalni plesač u tom ansamblu. Planiramo i okupljanje generacija, svih koji su ovdje i koji imaju želju da se vrate u Diku pa da s tim plesačima pripremimo nekoliko koreografija – rekao nam je o planovima KUD-a Dika predsjednik Dario Vrbaslija. (P. Žarković – Glas Slavonije)

Opsežne pripreme

Materijale za izložbu o kulturnom amaterizmu u Slatini već istražuje etnologinja Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru kulture, a ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak priprema monografiju o izložbi i 50-godišnjem djelovanju Dike.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button