DOGAĐANJANASLOVNICA

Pokrenuta inicijativa za bratimljenje Slatine i Gospića

SLATINA

Zadovoljni ostvarenjem svih aktivnosti planiranih za prošlu godinu, članovi Skupštine slatinske Udruge Ličana Vila Velebita jednoglasno su i bez rasprave usvojili sva izvješća podnesena na izvještajnoj sjednici. Članovi udruge sudjelovali su na ličkim večerima u organizaciji srodnih udruga u Bizovcu, Belišću, Slavonskom Brodu, Požegi i Virovitici, a posebno su ponosni na uspostavljanje čvrste veze s Ličanima u Kanadi i Australiji te s Gradom Gospićem i Općinom Otočac u Ličko-senjskoj županiji.

U „najvidljivije“ aktivnosti može se ubrojiti izrada ličke kape kroz projekt nazvan „Povedi me kroz tradiciju, povedi me kroz uspomene“. Izrada ličkih kapa nije jeftina, ali to je razumljivo ako se zna da je svaka kapa ručno izrađeni unikat. Ove godine taj projekt se nastavlja, kako bi u dogledno vrijeme svi članovi udruge imali svoje ličke kape.

Među najvažnijima aktivnostima udruge su kulturno-zabavne aktivnosti, organiziranje Ličke večeri, sudjelovanje na slatinskom Sajmu obrtništva, poduzetništva, tradicije i kreativnosti te natjecanje u kuhanju čobanca koje se organizira prigodom obilježavanja Dana grada. – Susreti i druženja na tim okupljanjima evociraju uspomene iz Like, ostaju u trajnom sjećanju i uvijek iznova pobuđuju želje za svaki novi susret, rekao je predsjednik Željko Šnjarić i zahvalio Gradu Slatini na čelu s bivšim gradonačelnikom Ivanom Roštašem i Virovitičko-podravskoj županiji na čelu s bivšom obnašateljicom dužnosti župana Sanjom Bošnjak što su prepoznali rad udruge te predstavnicima medija na praćenju i objektivnom izvještavanju.

Osim normativnih i organizacijskih aktivnosti, za ovu godinu posebno su značajne planirane tematske aktivnosti. Udruga tako planira nastupe folklornih grupa, promocije knjiga, izložbe slika, etnograđe i druge umjetničke baštine Like, posjet članova udruge mjestima podrijetla, te istraživanje povijesnih korijena naseljavanja Ličana na područje sadašnjeg mjesta prebivališta. Usvajanjem programa rada, udruga je pokrenula inicijativu za uspostavljanje suradnje između općina na čijem području udruga djeluje s općinama Ličko-senjske županije, a posebno za bratimljenje gradova Slatine i Gospića.

 

Petar Žarković

Fotografije (Snimio Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button