NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Pokazni logor slatinskih Lisica u srcu Slatine

Početkom rujna Odred izviđača Lisice Slatina u sklopu programa obilježavanja Dana grada, realizirao je svoj projekt kojim je dobio priliku pokazati svima što su i tko su slatinski izviđači.

To je prilika kakva se ne propušta tim više što, prema riječima predsjednika Odreda Denisa Cukora, do sada niti jedan odred u cijeloj županiji nije izveo tako nešto, ikad!
Sada kada su se dojmovi slegli male Lisice ispričale su nam doživljaje svog gradskog kampiranja.
Lisice su najprije imale pune ruke posla u gotovo samom centru grada Slatine, u parku na Trgu Ruđera Boškovića podići logor koji će im biti dom od 6. do 8. rujna.

– Petak je, navlači se naoblaka, a mi još nemamo ni krov nad glavom. No sve ide po planu i taman kad počinje kiša mi smo sve složili i spremni smo ju dočekali. Taman prije kiše obišao nas je i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić sa svitom gradskom, da vidi jel sve pod kontrolom i jesmo li se snašli, te malo propitao i o našem radu. Kiša nam nije draga, no znamo da je potrebna pa ne kukamo previše. Stat će, jer sutra je Popišanac trail! Motivci su se pošteno potrgali sve organizirati te mi dolazimo i da sjekire padaju! Noć prolazi mirno, iako nama malo čudnovato. Zvukovi grada ne stišavaju se ni u gluho doba, a svjetlosno zagađenje je ipak neizbježno. Nismo naviknuli, priznajemo i draže nam je vidjeti zvijezde moramo priznati. No zvijeri nije bilo (ni na 4 niti na 2 noge) izuzmemo li tu i tamo koju gladnu mačku koja je došla vidjeti nove goste parka.
Subota počinje kišno, no taman prije starta prestaje kiša i sunce se progurava kroz oblake. Kao naručeno za utrku. Naš predstavnik u trkačkom dijelu, Boris Presečan, impresionirao nas je ukupnim 15 mjestom.
Mi ostali smrtnici smo prošetali, nismo za utrke. No jesmo bili veseli cijelim putem i došli gladni taman na najbolji gulaš u gradu, onaj koji miriše iz logora Lisica. Motivce pohvaljujemo za utrku, bilo je odlično, i zahvaljujemo im na društvu. Poslijepodne nas je pokušala zaustaviti kiša u namjeri da svoje goste zaposlimo u radionici i igraonici kako je najavljeno, no dvorana udruge Krik je bila sasvim dobra pa smo se tamo malo prebacili. Kasnije je kiša stala pa smo se prebacili u prekrasan park koji smo zvali domom tih par dana.
Nedjelja je počela lijepo i vrijeme je bilo odlično za sušenje svega što je pokisnulo u zadnja 2 dana. Javljanje uživo u eter Radio Slatine, pa igraonica s djecom i odraslima (i mame su se uključile) koja je uz sve igre, sastavljanje šatora, priče o kampiranju i opremi imala i potragu, igru traženja po gradu uz praktičnu primjenu izviđačkih znakova. Bilo je kažu uzbudljivo i poučno, a svi su se vratili s osmjehom na licu što nam je bilo i najbitnije.
Popodnevni termin uz već neke stalne nove face koje nisu odustajale provesti s nama što više vremena, posjetili su nas i članovi udruge Vretenac. Uz razne igre kao vrtoglavi nogomet, princeza i vitez te turnir u marami, provjerili su Vretenci i kako taj naš logor operira i što sve izviđači ovdje rade, a uspješno su i svoje šatore postavili.
Svemu lijepome dođe kraj, pa smo se, taman kad je najljepše postalo, morali početi pakirati za polazak.
Bilo je lijepo i poučno, nama i posjetiteljima nadamo se. Nemojte nam zamjeriti što, bit će to i bolje idući puta, jer Lisice su u Slatini kod kuće, a kod kuće je najljepše! Do druge prilike, zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u ovom logoru, posebno Gradu Slatini na potpori ove ideje, Hrvatskim šumama na drvima, Motivcima na dobroj utrci, Vretencima i drugim građanima na gostovanju i sudjelovanju, Radio Slatini na konstantnom praćenju našeg rada i svima drugima koji su pomogli da ovaj logor realiziramo,
– ispričale su nam slatinske Lisice.

Veliku galeriju s opisom fotografija, kao i ostale aktivnosti i novosti, možete pronaći na facebook profilu Izviđačkog odreda Lisice.

Idući susret s Lisicama bit će 21. rujna, na Svjetski dan čišćenja kada će slatinski izviđači pokušati izvući što više smeća iz prirode, a ovoga puta odredište im je jezero Javorica. Na taj način Lisice će se priključiti najvećoj i najmasovnijoj svjetskoj akciji čišćenja na svijetu, na kojoj je prošle godine sudjelovalo čak 17.8 milijuna ljudi iz 157 zemalja. Lisice pozivaju sve sugrađane da im se priključe.
(mf/Izvor: IO Lisice)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button