DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAUDRUGE

Pokazni logor slatinskih Lisica u srcu Slatine ponovno oplemenio Dan grada

Nakon prošlogodišnje korona stanke Odred izviđača Lisice Slatina je u sklopu programa obilježavanja Dana grada Slatine, po drugi puta realizirao svoj projekt kojim je dobio priliku pokazati svima što su i tko su slatinski izviđači.

Tako su ovoga vikenda (4. i 5.9.2021.) u samom srcu Slatine, u parku iza zgrade Hrvatskog doma podigli pokazni logor koji je koncipiran kao Dani otvorenih vrata kao što to rade neke druge udruge, a slatinskim je izviđačima na ovaj način bila prilika pokazati svoju opremu, stečene vještine i spremnost. Bila je to prilika da kroz igru i pjesmu, te zajedničko druženje uz čaj ili kavu, posjetitelji vide što sve izviđači rade i uče, a dio svega toga su i sami mogli iskusiti kroz dvije radionice za djecu i jednu za roditelje.

Tako su djeca koja su u subotu posjetila logor učila osnove izviđaštva i boravka u prirodi, učila su slagati šator, izviđačke igre, dok je u nedjelju organizirana potraga pomoću izviđačkih znakova po ulicama grada Slatine.
Isto tako organizirana je prezentacija kojom je napravljen uvod u čvorologiju, te su brojni mališani, ali i oni malo stariji mogli vidjeti razne vrste vezanja čvorova i za što oni služe.

Odred je uz standardne aktivnosti u sklopu ovoga logora organizirao i polaganje izviđačke zakletve za dvoje izviđača, tako da su svoje marame napokon zaslužili Ivan Šantak i Tena Presečan koji su već više godina aktivni u odredu i sada su za to bili spremni, jer, prema riječima predsjednika Odreda izviđača Lisice Denisa Cukora, u izviđačima se marame ne dobivaju po učlanjenju već se moraju zaslužiti.

Ovo je ujedno bila i prilika da izviđači i voditelji Odreda vide kako je to kada se smjeste u urbanu sredinu što su ocijenili odličnim jer grad Slatina je sigurno okruženje bez obzira što se radi o vikendu i blizini brojnih kafića tako da slatinske Lisice nisu imale nikakvih problema što se tiče ometanja i sigurnosti samih članova, a prema njihovim uobičajenim zadacima, dežurstva u smjenama tijekom noći pružila su dodatan osjet sigurnog okruženja.

Prilikom posjete gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i njegovog zamjenika Ilije Nikolića pokaznom logoru slatinskih Lisica, predsjednik OI Denis Cukor je izrazio riječi zahvale Gradu Slatini i Turističkoj zajednici Grada Slatine na pomoći i uopće mogućnosti da organiziraju pokazni logor u samom gradu. Zahvalio se i na velikodušnoj donaciji TZG Slatine koja je u subotu slatinske izviđače darivala slatkim paketima i prijeko potrebnom opremom, tako da su se Licice ponovile s dva nova šatora, te jednim otvorenog tipa s mrežicom koji će idealno čuvati sve one stvari koje su na meti insekata.

Tom smo prigodom doznali kako Lisice trenutačno broje 22 člana od čega je 17 mladih izviđača na što je utjecalo ovo vrijeme korona krize kada su im aktivnosti bile smanjene.

Lisice imaju dva jata, starije jato su Drekavci koje vodi predsjednik Odreda Denis Cukor, te mlađe jato Pume čija je voditeljica Viktorija Velić.

Još je četvero članova aktivno uključeno u organizaciju i rad Odreda a pomažu i u voditeljskim ulogama što je od iznimnog značaja, a to su načelnik Odreda Boris Presečan, članovi Nadzornog odbora Ivana Presečan i Romeo Kireta te tajnik udruge Igor Kardoš.

– Odred i dalje radi i ima velike planove, a na tom tragu već su započeli razgovori s Gradom Slatinom o jednom većem projektu koji bi obuhvaćao uređenje izviđačkog parka u Slatini. OI Lisice je na raspolaganju i spreman je Gradu Slatini pomoći u nakani da izviđaštvo u Slatini zaživi u punom svom smislu i da će Slatina ponovno biti primjer pravog, ozbiljnog izviđaštva s većim brojem izviđača, – rekao nam je predsjednik OI Lisice Denis Cukor, te nas nakon što je zajedno s gradonačelnikom Ostrošićem pregledao šatore i ocijenio izviđačku urednost, uvjerivši se kako je na zavidnoj razini, upoznao sa životom u pokaznom logoru.

– Izviđači su naučeni da u šatoru hrane ne smije biti, cipele moraju uvijek biti spremne pored ulaza, a čarape se drže vani… Vjerujem da su neki izviđači ovdje puno bolji nego što su to možda doma, no mi im pokušavamo prenijeti i naučiti ih pravim vrijednostima kojih bi se uvijek trebali pridržavati. Osim urednosti izviđači se uče kulturi, timskom radu, međuljudskim odnosima, pa sve do odgovornosti u vezi logora jer naši izviđači sami grade svoj logor što osim podizanja šatora, po potrebi uključuje gradnju i toaleta, tuševa, kuhinje… Uče se odgovornosti i što znači svaki dan u najobičnijim situacijama naučiti nešto u vezi boravka u prirodi i boravka među ljudima, te očuvanju čistog okoliša i samih prirodnih resursa poput potrošnje vode i sl.
No sve to ih učimo na zabavan način, tako primjerice imamo plišanu lisicu Dubravku koja je maskota našeg Odreda i koja po noći luta logorom, a zadatak izviđača je, nakon što obave jutarnju higijenu, tjelovježbu i doručak, pronaći Dubravku. Onaj šator koji ju pronađe taj dan ima pravo na „hvalisanje“ i dobiva dodatni bod na svoju ocjenu koja se zaslužuje ocjenjivanjem urednosti šatora. Osim toga izviđači se zapravo cijelo vrijeme natječu, a neka natjecanja traju cijelu godinu, od najboljeg mlađeg i starijeg izviđača na godišnjoj razini do najboljeg mlađeg i starijeg izviđača po pojedinom logoru, zatim natjecanja u urednosti samog šatora i ekipe koja je u njemu. Tu se ocjenjuje sve, zategnutost šatora, urednost, čistoća, eventualno dodatna uređenost i trud oko okoliša šatora, što također kao i za pronalazak maskote Dubravke donosi dodatan bod.  

Mi ovakve pokazne logore radimo i zato da bi podigli svijest o izviđaštvu i odraslima i djeci, što će se nadam se odraziti odazivom novih članova na skorašnjim upisima, tim više što se logor pokazao izuzetno uspješnim prema posjeti velikog broja djece, ali i njihovih roditelja, – ispričao nam je Cukor.

Gradonačelnik Ostrošić nije krio svoje zadovoljstvo pokaznim logorom slatinskih izviđača te im je uputio zahvalu na svim aktivnostima i trudu da se izviđaštvo u Slatini omasovi.

Tom se prigodom prisjetio sedamdesetih godina kada je izviđaštvo bilo puno rasprostranjenije u Slatini s velikim brojem izviđača kojima je baza bila u dvije osnovne škole, „staroj“ i „novoj“, kada su organizirane velike logorske vatre, putovalo se na more, a sve je vodila jedna cijela generacija ljudi.

– Posebno želim pohvaliti trud i rad ovih pet entuzijasta koji „vuku“ današnji odred izviđača i pokušavaju složiti jedan vrlo ozbiljan program koji bi vremenom mogao privući veći broj djece i mladih da se uključe u izviđaštvo koje bi tada preraslo na jednu višu razinu što bi bila velika dobit za cijeli grad.

Na tom tragu već razgovaramo o ideji slatinskih Lisica da omasovimo i omogućimo razvoj izviđaštva u Slatini, a to bi postigli u zajedničkoj suradnji, dijelom i kroz pokretanje projekta uređenja jednog kampa, a koji bi ukoliko se uspijemo dogovoriti, bio smješten na šumskom predjelu prema Bunariću. Na taj bi način spomenuti prostor oplemenili i omogućili da to postane jedno susretalište izviđača sa šireg područja regije, a možda i cijele Hrvatske. No to je proces u koji tek trebamo ući, a s druge strane ovi „mali“ programi su zapravo veliki za ovaj relativno mali broj izviđača koji su trenutačno uključeni u Odred i raduje me da je ovogodišnji pokazni logor polučio veliku zainteresiranost, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao:

– Drago mi je da je ovaj logor naših Lisica postao tradicionalan povodom Dana grada i da je ove godine još bolji nego što je to bio onaj prvi. Pozdravljam njihov kontinuitet u radu i vjerujem da će se o ovome pričati i da će jedni drugima preporučiti izviđaštvo kao nešto lijepo čime se mogu baviti u slobodno vrijeme, osobito u vrijeme praznika, na jedan potpuno drugačiji, kreativan i dobar način, jer ako su to voljeli naši stari zašto ne bismo i mi, a Grad Slatina će i nadalje podržavati izviđače i njihov rad, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Damir Jukić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button