DOGAĐANJANASLOVNICA

Poduzetnicima uručeni ugovori za naukovanje – Među njima i dvojica iz Slatine

U utorak, 28. studenog ove godine u okviru Operacije „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ FAZA II, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović svečano je uručio prvi dio ugovora prijaviteljima Projekta „Naukovanje za obrtnička zanimanja“.

Ugovore su potpisali i vlasnici obrta AUTOSERVIS “IVOŠ“ i ELEKTROMONTAŽA KENJERIĆ kojima je Gradska razvojna agencija Slatine izradila prijave na Otvoreni javni poziv za Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ za 2023. godinu, a kojima je za naukovanje odobrena potpora u ukupnom iznosu od 22.298,38 €.
Obrtnicima su dodijeljena sredstva za izvođenje naukovanja za zanimanja u sustavu veznih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za školsku godinu 2021./2022., a koja uključuju troškove nagrada isplaćenih učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, naknadu mentoru te troškove nabave opreme, strojeva, sitnog inventara i potrošnog materijala povezanog s potrebama učenika na naukovanju.

– Vlada je svojim politikama pokazala koliko drži do obrtništva, ne samo tijekom pandemije i ograničavajući cijene energenata, nego konkretnim projektima koji donose pozitivne rezultate. Kroz set mjera potaknuli smo i gospodarske subjekte da podučavaju kroz praktičnu nastavu, potaknuli mentore, ali isto tako povećali i stipendije učenicima. Danas je dijeljeno 50 potpora u iznosu većem od pola milijuna eura u okviru projekta. Ovo je investicija kroz čiji povrat svi profitiramo: i obrtnici koji podučavaju mlade ljude poslu jer sami stvaraju radnike, i naši mladi koji stječu vještine koje su potrebne i koje im omogućavaju da rade i zarađuju, i mi kao građani i društvo koji će koristiti te usluge. Obrtništvo u Hrvatskoj izuzetno je važan dio gospodarstva koje zapošljava više od 215 tisuća ljudi, što znači da je više od 200 tisuća obitelji vezano uz obrtništvo, – izjavio je tom prigodom ministar Filipović.

U okviru Operacije „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ FAZA II napravljena su dva velika iskoraka  u odnosu na FAZU I. Prvi je dvostruko povećanje učeničkih stipendija sa dotadašnjih 9.000,00 kuna (1.194,51 eura) na 18.000,00 kuna (2.389,01 eura) na godišnjoj razini, a drugi je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje gospodarskih subjekata na izvođenje naukovanja.
Maksimalni iznos potpore gospodarskim subjektima koji provode naukovanje povećan je s 150.000,00 kuna (19.908,42 eura) na 500.000,00 kuna (66.361,40 eura). Kroz FAZU II dodijeljeno 8.726 stipendija učenicima koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima u ukupnom iznosu od 20.846.506,08 eura. Temeljem Projekta „Naukovanje za obrtnička zanimanja“, uključujući i spomenute uručene ugovore, dodijeljeno je ukupno 1.046 potpora u iznosu od 9.855.419,93 eura.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja još uvijek obrađuje pristigle prijave na Otvoreni javni poziv za Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ za 2023. godinu te se očekuje odobrenje prijava i ostalih poduzetnika s područja grada Slatine i grada Virovitice kojima je u apliciranju pomogla Gradska razvojna agencija Slatine.

(mf; Izvor: GRAS)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button