DOGAĐANJANASLOVNICA

Podjelom Povelja humanosti obilježen Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj

Danas, 25. listopada, na Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj,  u prostoru Posjetiteljsko-interpretacijskog centra “EPIcentar Sequoia Slatina” održana je, u organizaciji GDCK Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravske Županije, svečana dodjela Povelje humanosti za četiri člana kluba DDK 100+ VPŽ.

Povelja humanosti Virovitičko-podravske županije javno je priznanje koje se može dodijeliti pravnim ili fizičkim osobama koje su se svojim predanim i požrtvovanim djelovanjem samoprijegorom i brižnim odnosom osobito istaknuli, među ostalim, u darovanju krvi kojim se omogućuje izlječenje bolesnih i povrijeđenih.

Predsjednik Društva Crvenog križa Virovitičko-podravske županije i ravnatelj slatinskog GDCK Vlatko Jelenčić pozdravio je sve prisutne… Ispred Virovitičko-podravske Županije dožupana Marija Klementa, gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića, ravnateljicu GDCK Virovitičko-podravske županije Željku Grahovac, darivatelje krvi, odnosno članove kluba DDK 100+ i druge prisutne…

„S 2022. godinom imamo povećan broj članova Kluba. Sve skupa u Klubu DDK 100+ je do danas registrirano 45 osoba. Aktivna su 23 člana.Prije dvije godine napravili smo Spomen knjigu članova Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi 100+ Virovitičko-podravske županije. Kroz ovu Spomen knjigu članova, želimo sačuvati uspomenu na naše najistaknutije darivatelje – one koji su nesebično  i samozatajno godinama činili dobro, darivali dio sebe, poklanjali život i zdravlje bolesnima, te donosili nadu i radost njihovim obiteljima. Svaka  darovana kap njihove krvi utkana je u zajedničku rijeku ljubavi i dobrote koju oni već desetljećima  humano  daruju potrebitima. Naša je dužnost otrgnuti od zaborava sve ove heroje koji su toliko puta dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno drugima spasili život ili pomogli da im se vrati zdravlje. Gromko kličemo : Hvala Vam od srca !“, rekao je Jelenčić.

 

Potom je govorio jedan od mnogostrukih darivatelja krvi, Denis Delić. Pozdravio je sve prisutne, a najviše one heroje koji su darovali krv više od 100 puta.

 

Gradonačelnik Denis Ostrošić poželio je dobrodošlicu svima nazočnima i zahvalio darovateljima za ono što već godinama nesebično čine od srca. Poručio im je da su oni zapravo privilegirani  jer čine jednu veliku stvar koju ne mogu činiti svi ljudi. „Nadam se da ćete nastaviti to činiti kao i da ćete s ovom poveljom, koju vam daruje županija, biti na ponos svima nama“, istaknuo je Ostrošić.

U svome govoru, u ime župana Igora Androvića i u svoje osobno ime, pozdrave i čestitke svima je prenio dožupan VPŽ Marijo Klement. „Danas je jedan veliki dan za vas kao darivatelje i za Republiku Hrvatsku. Najmanja stvar koju vam je VPŽ mogla uručiti za vaše plemenito i humano djelo je ova Povelja. Hvala vam od srca!“, zaključio je Klement .

Uslijedila je podjela Povelja koje je zaslužnima podijelio dožupan Klement, a pripale su Elzi Blagajac iz Orahovice,Denisu Deliću iz Pčelića, Slobodanu Kolareviću iz Podgorja i Vladi Cirakiju iz Podgorja.

Skupu se tada kratko obratila ravnateljica GDCK Virovitičko-podravske županije, Željka Grahovac:“Ja bih pozdravila nekoga iz Kozica živi i radi u Rijeci, krv je darovao 125 puta a ime mu je Viktor Milčević i danas je s nama. Molim vas veliki pljesak za Viktora!“

Nakon glasnoga pljeska, koji je uistinu zaslužio, gospodin Viktor je rekao da mu je čast danas biti s ostalim darivateljima na ovome događaju.

Potom je ,Grahovac, pohvalila predsjednika GDCK Virovitičko-podravske županije Vlatka Jelenčića i njegovu aktivnost u okviru istoga. Također je poručila da je najljepše s osmijehom na licu.

„Na svim fotografijama pa i sada svi darovatelji ga s razlogom i imaju. To je ono najvažnije! Sačuvati osmijeh! Razlog toga osmijeha leži u tome jer oni čine dobro, nekoga liječe i spašavaju. Ponosni smo na vas!“, izjavila je Grahovac.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button