DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIRADIO EMISIJE

Podcast Št@ima? širi svoja znanja i aktivnosti: Posjet studiju Radio Slatine

Danas su studio Radio Slatine posjetili učenici Srednje škole Marka Marulića sa svojim profesorima Sanjom i Darkom Špoljarićem. Razlog posjeta je usvajanje znanja o radu lokalne radio postaje kao medija u sklopu projekta koji je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Podcast Št@ ima? smo oformili kako bi zadovoljili potrebe naših učenika i unaprijedili njihovo znanje i vještine. Sredstva od projekta koje nam je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja smo iskoristili za nabavku potrebne opreme za naš studio, ali isto tako za edukacije za rad podcasta koji je naišao na jako dobro prihvaćanje okoline – napomenuli su profesori Sanja i Darko Špoljarić te nadodali  kako su do sada posjetili televizijsku i medijsku kuću, a sada su željeli da učenici upoznaju rad lokalne radio postaje jer je i njihov podcast lokalnog karaktera te smatraju to vrlo bitnim za edukaciju svojih učenika.

Učenici su se tako imali priliku upoznati se s tehničkim dijelom rada na radiju, kao što su upravljanje opremom, slaganje playliste i emitiranje programa, a također im je prezentiran i novinarski dio koji uključuje formiranje vijesti, vođenje programa i intervjua te pripremu emisija.
Isto tako im je prezentiran i dio istraživačkog rada te ukazano na provjeravanje informacija zbog mogućnosti prezentiranja lažnih vijesti.

Bilo je puno zanimljivih pitanja i anegdota te su se neki učenici i odvažili izabrati svoju omiljenu pjesmu i kratko se javiti u eter. 

Na našem podcastu smo dali slobodu učenicima da sami formiraju sadržaj sukladno njihovim općenitim interesima i vrlo smo se pozitivno iznenadili kako je dobro prihvaćen. Njihov entuzijazam je naš pokretač da idemo dalje. Ove školske godine smo snimili 17 epizoda i budući da je sada kraj školske godine, imat ćemo ljetnu pauzu, ali u rujnu ponovno nastavljamo – ispričala nam je profesorica Sanja Špoljarić te nadodala da učenici koji sudjeluju u podcastu već imaju pregršt novih ideja.

Osim što je ovaj projekt učenicima omogućio stjecanje praktičnih znanja i vještina, također ih je potaknuo na kritičko razmišljanje i kreativnost, a posjet lokalnoj radio stanici omogućio im je da prošire svoje znanje i vještine na praktičan i interaktivan način.

Radio Slatina sudjeluje kao partner u ovom projektu, a svake druge subote u 18 sati i emitira epizode podcasta Št@ ima? tako da svi slušatelji imaju priliku čuti zanimljive teme koje obrađuju učenici Srednje škole Marka Marulića.

Želite li provjeriti kako zvuči podcast Št@ ima?, pronaći ga možete na platformi Spotify ili putem sljedeće poveznice: https://podcast_staima.buzzsprout.com/

(nm/Tekst: Ratka Turk, Foto: R. Turk, N. Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button