DOGAĐANJANASLOVNICA

Početnom konferencijom javnosti predstavljen projekt „Uspostava reciklažnog dvorišta u Gradu Slatini“

Danas (ponedjeljak) je u Posjetiteljsko-interpretacijskom centru EPIcentar Sequoia Slatina održana početna konferencija projekta „Uspostava reciklažnog dvorišta u Gradu Slatini“ koji je Grad Slatina u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine početkom rujna 2023. godine prijavio na Poziv “Uspostava reciklažnih dvorišta” Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 812.144,45 EUR, a projekt je sufinanciran  u iznosu od 680.874,36 EUR odnosno 85% dok će se preostali dio financirati iz proračuna Grada Slatine.

Na početku konferencije sve nazočne pozdravio je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo pokretanjem ovoga projekta.

– Drago mi je što napokon krećemo s izgradnjom reciklažnog dvorišta koje nam je jako potrebno i koje planiramo već dugi niz godina, – istaknuo je Nikolić te izrazio nadu kvalitetnom i brzom realizacijom projekta za koji je Grad Slatina osigurao dio sredstava kako bi se reciklažno dvorište što prije moglo staviti u funkciju na zadovoljstvo svih građana. 

Zadovoljstvo početkom projekta istaknuo je i Sanjin Hmelik, direktor gradske tvrtke Slatina kom koja će u konačnici upravljati novoizgrađenim reciklažnim dvorištem.

– Naravno želim uputiti zahvalu svima koji su dali doprinos realizaciji ovoga projekta, kao i našim krajnjim korisnicima koji su morali raznovrsni otpad odvoziti u Radosavce koji su relativno udaljeni od Slatine. Vjerujem da će im se uspostavom novoga reciklažnog dvorišta uvelike olakšati, a samim tim očekujemo da će se povećati količine reciklabilnog otpada koji sakupljamo i dalje zbrinjavamo, te će se smanjiti udio divljih odlagališta otpada.

Isto tako nadam se da ovo neće biti jedini ovakav projekt vezan uz problem zbrinjavanja i upravljanja otpadom te će se u skorijoj budućnosti krenuti i u izgradnju komunalnog pogona koji bi također trebao biti na toj lokaciji te će se ova priča zaokružiti u jednu cjelinu čime ćemo ostvariti zacrtane ciljeve za naredno razdoblje, – rekao je Hmelik.

Potom su projektne aktivnosti predstavio viši savjetnik za gospodarstvo i projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Jurica Culej i glavna projektantica iz tvrtke IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. Elizabeta Perković.

Tom je prilikom Culej istaknuo kako je glavni cilj projekta povećati stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada osiguravanjem potrebne infrastrukture i provedbom izobrazno-informativnih aktivnosti radi smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištu Radosavci.
Isto tako predstavljena je i lokacija ulaganja u Poduzetničkoj zoni Trnovača sa svim uključenim sadržajima koji će se izraditi u sklopu projekta.

Osim toga glavna projektantica Perković predstavila je sve vrste i nazive otpada koji će se zaprimati u reciklažnom dvorištu, a prezentirane su i do sada odrađene aktivnosti kao i dinamički plan aktivnosti za naredni period.

Osim već spomenutih, uz djelatnike Grada Slatine i Gradske razvojne agencije Slatine početnoj konferenciji projekta nazočili su i predstavnici izvođača radova, stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora Zaštite na radu, odnosno Zvonko Šantić, direktor tvrtke Hidroving građevinarstvo iz Virovitice sa suradnicima, ovlašteni inženjer građevinarstva Željko Šaponja iz Slatine, direktorica tvrtke IPZ Uniprojekt TERRA d.o.o. Ana-Marija Vrbanek i koordinator Zaštite na radu Zdenko Menčik, te predstavnici gradskih ustanova i tvrtki.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

„Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.“

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button