DOGAĐANJANASLOVNICA

Početkom 2019. godine terapijski bazen Slatinčanima na dar

Ponukani blagdanskim ozračjem darivanja danas je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji svog zamjenika Bojana Plantaka i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka posjetio slatinski Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Doma zdravlja VPŽ gdje ih je specijalist fizikalne medicine dr. Ivica Fotez poveo u obilazak Odjela, u sklopu kojega je i budući terapijski bazen.

Prije 40-tak godina bazen u Slatini je zbog načina građenja i tehničkih poteškoća bio u upotrebi samo jedno kraće vrijeme, no dolaskom dr. Foteza 2015. godine prepoznata je potreba za kvalitetnim zbrinjavanjem pacijenata što se tiče fizikalne terapije, te se uz svesrdnu pomoć Grada Slatine, vlastitih sredstava Doma zdravlja VPŽ i Virovitičko-podravske županije, započeti projekt gradnje kvalitetnog terapijskog bazena uspio privesti kraju.

Prema riječima dr. Foteza, radovi bi se do kraja ove godine mogli završiti, a bazen bi u siječnju 2019. mogao započeti s radom kako bi se pacijentima mogla pružiti kvalitetna usluga hidroterapije, odnosno potpune  rehabilitacije, te bi im se u optimalnom vremenu osigurala sva posttraumatska rehabilitacija kao i postoperativno liječenje osteodegenerativnih bolesti, točnije ugradnja endoproteza što bi u svakom slučaju smanjilo liste čekanja u toplicama koje im od sada neće gotovo ni trebati jer će im se sva potrebna terapija, osim termomineralne vode, moći pružiti i u Slatini.

Lista čekanja za hidroterapiju ne bi trebalo biti budući će se prema indikaciji liječenja, odnosno dijagnozama, formirati grupe pacijenata kojima je potrebna ista ili slična terapija, vodeći računa i o spolu, a bazen je poprilično velik tako da će potrebnu terapiju u isto vrijeme moći primiti 10-tak pacijenata, odnosno 30-tak pacijenata dnevno.

Bazen je konstruiran u dva nivoa, od kojih će u prvome (plićem) voda biti dubine 70 cm, te će se u tom dijelu u suradnji s Gradom Slatinom organizirati i škola plivanja za vrtićku djecu, koja bi tada imala priliku naučiti osnovne tehnike plivanja i općenito se oslobodili straha od vode.

Predviđena je i daljnja suradnja s Gradom na unapređenju prostora oko bazena gdje će se u sklopu hidroterapije pokušati ponuditi i drugi sadržaji.
Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Doma zdravlja VPŽ također bi od siječnja iduće godine mogao biti kompletno ekipiran zapošljavanjem još jednog fizioterapeuta za što se čeka potvrdna odluka Ministarstva zdravstva.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button