NASLOVNICAŽUPANIJA

Počeo projekt za prepoznavanje darovitih učenika koji će Virovitičko-podravska županija provoditi u 14 osnovnih i 7 srednjih škola, a prvotno će biti obuhvaćati 541 učenika

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, održana je početna konferencija projekta “Budi STEMpatičan”, nositelja Virovitičko-podravske županije uz 21 partnera: 14 osnovnih i 7 srednjih škola kojima je županija osnivač. Projekt, koji će se provoditi idućih 16 mjeseci, je vrijedan 926.091,10 kuna, a napisala ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Na početnoj konferenciji nazočne su pozdravili i zamjenik župana Marijo Klement koji je iskazao zadovoljstvo provođenjem ovog projekta i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, koja je i predstavila projekt na čijem su predstavljanju nazočili ravnatelj osnovnih i srednjih škola partnera na projektu, kao i zamjenik župana Darko Žužak, pročelnici upravnih tijela Virovitičko-podravske županije, ravnatelji i direktori županijskih institucija, predstavnici VIDRA-e.

Kroz projekt je cilj razviti i testirati model za prepoznavanje talentiranih i darovitih učenika u STEM području koristeći se prednostima Virovitičko-podravske županije koja predstavlja prosječnu školsku sredinu što osigurava kasniju univerzalnost primjene dosegnutih spoznaja za ukupni hrvatski obrazovni sustav.

– Dobili smo mogućnost da budemo među 11 projektnih prijedloga iz Hrvatske. Kroz model identifikacije darovitih učenika, ojačat ćemo kapacitete u odgojno obrazovnim ustanovama. Organizirat će se dva kampa za učenike osnovnih i srednjih škola, u vrijeme zimskih i ljetnih praznika. Radi se o spoju znanosti i tehnologije, inženjerstva kao i o jednom novom modelu rada u matematici. Bit će to model koji će biti primjenjiv za područje cijele RH, a Virovitičko-podravska županija kroz ovaj projekt želi osnažiti škole koje nemaju alate prepoznavanja darovitih učenika. U početnoj fazi 541 imat ćemo učenika, 302 iz osnovnih i 239 iz srednjih škola. Na ovaj način povezat ćemo njihovo obrazovanje kroz tržište rada, ciljajući drvnu industriju, poljoprivredu, spajajući škole s tržištem rada – naglasila je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac,

Projekt Budi STEMpatičan ima za cilj jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih djelatnika za prepoznavanje, identifikaciju i rad s talentiranim i darovitim STEM učenicima na području VPŽ gdje će se kroz projekt, razvijanjem i testiranjem modela, demonstracijom primjenjivosti modela i razvojem STEM preporuka, smjernica i priručnika osigurati pretpostavke primjenjive na lokalnoj i nacionalnoj razini. Osim toga, razvijanjem inovativnih modela identifikacije i profesionalnog usmjeravanja te stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih djelatnika omogućit će se uz to individualizirana prilagodba razvijenih modela specifičnim skupinama učenika.

– Ovaj projekt će nam puno pomoći. Darovitih učenika ima, no mi nemamo alate kojim ih se može prepoznati. Ideja je odlična, pomoći će nama ravnateljima, profesorima, a na korist roditeljima i djeci kako bi otkrili darovite učenike i s njima tada radili na još bolji i kvalitetniji način – podcrtao je ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan.

Provođenja ovog projekta, pridonijet će ostvarenju Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz promicanje pristupa cjeloživotnom učenju uz unapređenje ključnih kompetencija učenika te primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poučavanju i učenju.

– Ovo je hvale vrijedan projekt na području naše županije ali i u RH jer do sada se nismo kvalitetno bavili s posebno nadarenim učenicima, posebno iz STEM područja. Sada ćemo ih moći prepoznati i osmisliti im kvalitetne programe – istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Gornjeg Bazija, Saša Topić.

Partneri na projektu

Osnovne škole: Josipa Kozarca Slatina, Augusta Cesarca Špišić Bukovica, Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, Suhopolje, Vladimira Nazora Nova Bukovica, Ivana Gorana Kovačića Zdenci, Antuna Gustava Matoša Čačinci, Petra Preradovića Pitomača, Voćin, Mikleuš, Davorina Trstenjaka Čađavica, Eugena Kumičića Slatina, Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, Gradina.

Srednje škole: Strukovna škola Virovitica, Stjepan Ivšić Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button