NASLOVNICAŽUPANIJA

Počeli radovi: Šumarija Ćeralije, koja se nalazi u sklopu Uprave šuma Slatina, nakon 33 godine “podstanarstva”, za 18 mjeseci dobit će svoj novi dom

Šumarija Ćeralije, koja se nalazi u sklopu Uprave šuma Slatina, nakon 33 godine “podstanarstva”, za 18 mjeseci dobit će svoj novi dom. Zgrada je uništena u Domovinskom ratu, a početak radova na novoj, oko milijun eura vrijednoj investiciji, koja će se nalaziti u središtu Ćeralija, u kojoj će svoje mjesto pronaći 50 djelatnika, a nedaleko novog mjesnog doma i dječjeg vrtića, označili su – virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, načelnik Općine Voćin Predrag Filić, voditelj Uprave šuma Slatina Tomo Baturina i Boris Radočaj iz Šumarije Ćeralije…

Šumarija Ćeralije jedna je od sedam šumarija u sastavu Uprave šuma – Podružnice Slatina, obuhvaća površinu od 8.271 ha i godišnje proizvodi 45.000 m3 drvne mase.

Na početku ove svečanosti, Upravitelj Šumarije Ćeralije Boris Radočaj istaknuo je početak velikog projekta kao važan korak u misiji očuvanja i upravljanja šumskim resursima.

– Prijašnja zgrada Šumarije Ćeralije, pretrpjela je teška oštećenja tijekom Domovinskog rata 1991. godine te je bila neupotrebljiva. Nova zgrada šumarije koju gradimo, najavljuje veća dostignuća i osnažuje razvoj ovog ruralnog kraja, dok šumarskoj struci predstavlja i poseban doprinos i promociju šumarstva te gospodarstva na ovom području – rekao je Radočaj.

„Ovo je još jedan dokaz da su Hrvatske šume ozbiljna tvrtka koja svoja obećanja uvijek ispunjava“, naglasio je voditelj Uprave šuma – Podružnice Slatina, Tomo Baturina, te dodao.

– Već 2019. godine imali smo spreman projekt nove zgrade, ali s obzirom na to da se radi o velikom financijskom izdatku, morali smo čekati neka bolja vremena. Kada uzmemo u obzir da plan investicija naše Podružnice u prosjeku iznosi oko dva milijuna eura, jasno je zašto je ovaj projekt, od gotovo milijun eura, u koji ulazimo isključivo vlastitim sredstvima, važan za nas. Nadam se da će izvođač radova, u ovom slučaju Cestogradnja Slatina, spretno i na vrijeme, odnosno do jeseni 2025. godine, završiti radove – kazao je Baturina.

Da je ovo radostan trenutak za sve žitelje općine Voćin i naselja Ćeralije, istaknuo je načelnik Predrag Filić

– Ovo je radostan trenutak za mene kao načelnika, ali i za sve žitelje Ćeralija i općine Voćin. Stojimo na mjestu nedaleko vrtića i svi se dobro sjećamo kada nam je vodstvo Hrvatskih šuma, prilikom otvorenja vrtića, dalo obećanje da će se Šumarija Ćeralije nakon dugog niza godina, vratiti tamo gdje pripada. Drago mi je da smo to obećanje zajedno izvršili i da Hrvatske šume u jednom dijelu izvršavaju i svoje društvene obveze. Hrvatske šume kao poduzeće u ruralnom prostoru predstavljaju temelj i oslonac mnogih ekonomskih aktivnosti – naglasio je Filić.

Veliko zadovoljstvo početkom radova izrazio je saborski zastupnik Josip Đakić.

– Da nije bilo Uprave šuma – Podružnice Slatina, vjerujem da ni ovaj projekt danas ne bi bio pokrenut. Da bi sve funkcioniralo u najboljem redu, nužno je izgraditi infrastrukturu koja je potrebna kako bi službenici upravljali s onim bogatstvom koje je stasalo  na ovim prostorima, a to je bogatstvo Hrvatskih šuma kojima se upravlja na normalan i pošten način i od njega se stvaraju nove vrijednosti koje oplemenjuju naše tvornice diljem Virovitičko-podravske županije, ali i cijele Hrvatske – istaknuo je Đakić.

Čestitke svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta uputio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Danas je veliki dan za općinu Voćin. Ovo su investicije koje su hvalevrijedne i koje su potrebne ne samo za ovu općinu, nego i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Prošle godine smo bili u zgradi Šumarije Voćin gdje smo otvarali nove, adaptirane prostore. Tada se nagovijestilo ono što je počelo danas – radovi na novoj zgradi u Ćeralijama. Ključan događaj za sve ovo zbio se 1. siječnja 2019. godine, kada smo Uspostavili Upravu šuma Podružnica Slatina i od tada imamo kontinuiran rast i razvoj Hrvatskih šuma na ovom području – rekao je između ostalog župan Andrović.
mf (www.icv.hrwww.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button