DOGAĐANJANASLOVNICA

POČELA VELIKA DEVETNICA: Devet srijeda sv. Josipu u slatinskoj Župi sv. Josipa

Uoči blagdana sv. Josipa, slatinska Župa sv. Josipa tradicionalno priprema pobožnost posvećenu svom nebeskom zaštitniku i zaštitniku grada Slatine, ali i čuvaru Crkve pod nazivom „Devet srijeda sv. Josipu“.
Velika devetnica sv. Josipu počela je jučer, 18. siječnja, a pobožnost sv. Josipu različitim će temama bit iskazana kroz devet srijeda, sve do 15. ožujka, te će završiti proslavom svetkovine sv. Josipa 19. ožujka.

Devet srijeda sv. Josipu je poznata pobožnost koju obavlja veliki broj vjernika diljem svijeta, pa tako i brojni vjernici sa slatinskog područja koji se na taj način duhovno pripravljaju za svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika naše domovine.

Na devetnici osim Slatinčana sudjeluje i veliki broj vjernika i štovatelja sv. Josipa iz okolnih mjesta koji nerijetko hodočaste pješice, a svake srijede u goste dolaze i različiti propovjednici.

Tako je nakon pobožnosti sv. Josipu, jučerašnje euharistijsko slavlje predvodio vlč. Mladen Štivin, voditelj Župe Zapolje, u koncelebraciji sa župnikom slatinske Župe sv. Josipa i dekanom Slatinskog dekanata, preč. Draganom Hrgićem, a pjevanje je animirao župni zbor iz Zapolja.

Vlč. Štivin koji je iz Zapolja put Slatine poveo pun autobus hodočasnika, u svojoj je propovijedi pojasnio značaj i ciljeve devetnice sv. Josipu u zajedničkoj molitvi da nam podari vjernost Bogu i jedni drugima kao i dobru razumnost.

– Ukoliko se samo malo pomaknemo od naših rutinskih navika i stvari koje rutinski obavljamo shvatit ćemo da se za svako djelo treba valjano pripremiti i da ono ima svoj cilj. Tako i devetnica sv. Josipu koju danas započinjemo ima svoj cilj, od naših osobnih nakana do zajedničkih ciljeva koje želimo postići molitvom sv. Josipu. To su prije svega molitva za našu Crkvu, molitva za domovinu, za obitelj, za zdravlje, za sretnu i blagoslovljenu smrt, – istaknuo je vlč. Štivin te nadalje govorio o značaju devetnice i kako se pripremiti za svetkovinu sv. Josipa.

Tijekom cijele svete mise vjernici su imali priliku za ispovijed koju će moći obaviti i svake naredne srijede tijekom devetnice što im je na kraju jučerašnjeg misnog slavlja toplo preporučio i preč. Dragan Hrgić.
Uz zahvalu vlč. Mladenu Štivinu i svim vjernicima, osobito hodočasnicima na sudjelovanju u pobožnosti i svetoj misi, istaknuo je važnost kvalitetne pripreme za svetkovinu sv. Josipa kroz sakrament svete ispovijedi te preporučio da se osim duhovnog izmirenja s Bogom, za blagdan sv. Josipa pripremimo i postom u narednih osam srijeda kroz devetnicu.

– Devetnicu sv. Josipu pripremamo već šestu godinu zaredom i ona je zaživjela sa sve većim brojem ljudi svake godine koji se utječu zagovoru sv. Josipa. Mnogi su dobili milosti i isprosili ono što su tražili prijašnjih godina te dolaze i obavljaju zahvalnu devetnicu kako bi sv. Josipu zahvalili na primljenim milostima, ali se i duhovno pripremili za proslavu ovogodišnje svetkovine sv. Josipa koji je zaštitnik ove župe i našega grada, – zaključio je preč. Hrgić, te podsjetio da je pastoralna dvorana tijekom devetnice otvorena za okrjepu svih hodočasnika.

Svake srijede krunica i pobožnost sv. Josipu u crkvi sv. Josipa u Slatini počinje u 18 sati, a potom slijedi sveta misa u 18.30. Sljedeće srijede, 25. siječnja misno slavlje će predvoditi vlč. Vladimir Škrinjarić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button