NASLOVNICAOPĆINE

Pobjednici 4. Bošporijade u Sopju – Zdenka i Jozo Šantak

U subotu 16. veljače u sopjanskom mjesnom domu održana je 4. Bošporijada koju je službeno otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u kuhanju bošpora okupilo je devet ekipa, sedam iz Hrvatske i dvije iz mađarskih mjesta u kojima žive Hrvati, Starina i Martinaca, a nakon ocjene stručne komisije u sastavu: Katica Mareković, Jozo Szolga, Berislav Androš i Igor Andrović proglašeni su pobjednici.
Naslov „svjetskih prvaka“ osvojili su Zdenka i Jozo Šantak, drugo mjesto pripalo je gostima iz mađarskog Starina, dok je treće mjesto pripalo Marini i Ivanu Šantaku.

Zahvalnice svim ekipama, te medalje i prigodne poklone, rukotvorine u drvetu, koje je za ovu prigodu izradio Slatinčanin Stjepan Daraboš, najuspješnijim ekipama uručili su načelnik Općine Sopje Berislav Androš i zastupnik hrvatske manjine u mađarskom parlamentu Jozo Szolga.

„Bošpor je naše, sopjansko, tradicionalno starinsko jelo i nekada se spravljalo najmanje dva puta tjedno. Mi pokušavamo nastaviti tu tradiciju i priču o sopjanskom bošporu te planiramo zaštiti bošpor kao tradicionalno sopjansko jelo, a prvi korak k tome je i ova manifestacija.“ – reko je načelnik Općine Sopje Berislav Androš te dodao kako će se zahvaljujući izuzetnoj suradnji s Hrvatima iz Mađarske putem natječaja Interreg, između ostaloga ovu manifestaciju podići na viši nivo.
„Jučer su se u Sopju uz natjecatelje okupili i brojni posjetitelji koji drže do tradicije, koji vole bošpor, vole se zabaviti i zahvaljujući njima nadam se da ćemo ove običaje oteti zaboravu.“ – zaključio je Androš.

Zdenka i Jozo Šantak nisu krili oduševljenje pobjedom budući da su izuzetno ponosni na ovo sopjansko jelo koje je prema starim spisima bilo poznato u rimsko doba, a u Sopju je to tradicija duga tristotinjak godina.
Bošpor se pravio za težake koji su ga uz meso iz masti i kobasice doručkovali prije odlaska na njivu i druge teške seoske poslove.
„Meni je izuzetno drago što su ovdje bili kolege iz Mađarske koji su skuhali van serijski bošpor od rasola, no mi kao obitelj čuvamo ovu tradiciju te se bošpor od rajčice u našoj kući za doručak kuha bar dva puta tjedno.“ – rekao nam je Jozo Šantak, a njegova supruga Zdenka rado je svim zainteresiranima podijelila recept kako skuhati pobjednički bošpor.

Osim tradicionalnog, natjecateljskog bošpora s rajčicom, posjetitelji su jučer u Sopju mogli kušati i bošpor s češnjakom, a sve je bilo začinjeno dobrom zabavom uz Boss band.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button