DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Po drugi put u Splitu Proljetna konferencija Kino mreže na kojoj sudjeluje i Danijela Fabric Fabijanac, predsjednica Kino mreže

Proljetna konferencija Kino mreže po drugi put se održava u Splitu, i to od 9. do 11. svibnja, a u organizaciji Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje “Zlatna vrata”, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. Kino mreža ili mreža neovisnih kinoprikazivača osnovana je 2014. kako bi ojačala položaj neovisnih kina te pokrenula i razvijala filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske.

Na konferenciji koja se održava u “Kinoteci” gostuju Danijela Ćukušić (ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata), Danijela Fabric Fabijanac (predsjednica Kino mreže, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina), Chris Marcich (ravnatelj HAVC-a), Krešimir Partl (državni tajnik Ministarstva kulture i medija), a program je rezerviran za edukacije, okrugle stolove i radionice.

Ključne stavke su ulaganja u male kinoprikazivače (tko, za što i za koga?), primjeri dobre prakse Mreža kinoprikazivača iz regije te plan istraživanja navike gledanja mlade publike od šest do 18 godina i koncepta programa “Licem u lice s hrvatskim filmom”. Ovim povodom postavili smo nekoliko pitanja predsjednici Kino mreže Fabric Fabijanac.

Koliko još treba uložiti u male kinoprikazivače i kako oni stoje u uporedbi s multipleksima?

– U male kinoprikazivače potrebno je još dosta ulaganja. To su obično kina u manjim sredinama, neka su dio javne ustanove, neka djeluju kao udruge, a neka kao privatna kina. Trufom HAVC-a i Ministarstva kulture, velik dio kina dobio je DCP projektore, nova platna, kino stolice… No, svjesni smo i činjenice da oprema brzo zastarjeva te su nam nova ulaganja u opremu stalno potrebna. Kina su kultura, nema tu neke velike financijske koristi, a često naše lokalne zajednice toga nisu svjesne i nemamo svi jednaku potporu. Usporedba s multipleksima? Ne, to nikako ne možemo usporediti. Mala kina nemaju tu količinu ljudskih resurdsa ni financije za marketing, ali imaju ono što nemaju multipleksi, imaju ljubav i nesebično odricanje tih dvoje troje ljudi koji rade u kinu. Odgajaju publiku, rade s djecom, organiziraju posebne programe i jedina su spona s kulturnim sadžajima u većini manjih gradova u RH.

Kako naša Kino mreža stoji u odnosu na Mreža kinoprikazivača iz regije?

– To ćemo tek doznati nakon panela u srijedu. Sve kino mreže rade dobru stvar za svoje sredine, a posebno me veseli što ćemo jedni drugima otkriti male tajne i pomoći si međusobno, a sve u cilju razvoja publike i brizi o našim “malim” kinima.

Hoće li doći do “premrežavanja”, tj. je li to neka opcija?

– Ne, za sada nam to nije cilj. Želja nam je vidjeti gdje smo, kako radimo, u čemu smo lošiji/bolji i raditi na poboljšavanju svojih nedostataka. Otvoreno je puno novih pitanja te se nadamo da ćemo nakon ove konferencije biti puno mudriji i otići iz Splita s novim idejama, kako za naše mreže, ali tako isto i za naša kina.

Kakva su trenutna saznanja o navikama gledanja mlade publike od šest do 18 godina, odnosno kako mladi stoje s hrvatskim filmom? Reklo bi se bolje u zadnje vrijeme zahvaljujući “Dnevniku Pauline P.” i “Cvrčku i mravici”?

– Koliko pratimo, ova dva filma su izvrsno prošla u suradnji sa školama i vrtićima. Nadamo se da će i dalje biti tako dobrih filmova, ali i premijera u našim kinima. S mladima se mora konstantno raditi jer bez njih za nekoliko godina ne bismo imali publiku. Djeca obično dolaze organizirano, ali i sa svojim roditeljima, osobito najmlađa publika. Teško ih je privući na hrvatski film, ali zbog toga je mreža usmjerena filmskim edukacijama te se veselimo svakom novom izazovu.

Može li program “Licem u lice s hrvatskim filmom” još više približiti domaći film mladima?

– To ćemo tek vidjeti, ali po dosadašnjim reakcija kina i publike diljem RH, vjerujem u to! Doista je šarolik izbor filmova koji smo imali ponuđeni u filmskim paketima pa vjerujem da će svatko nešto naći za sebe. Ovakvi projekti su jako bitni za učvršćivanje partnerstva naših kina i HAVC-a.

‘Izuzetna čast‘

Izuzetna nam je čast biti domaćini po drugi put Proljetne konferencije Kino mreže od 9. do 11. svibnja 2023. godine koja se organizira uz pokroviteljstvo HAVC-a. Ugostiti ćemo 50 nezavisnih kina koji su članovi mreže. Primjeri dobre prakse i razmjena iskustava glavne su zadaće naše mreže – kazala nam je Danijela Ćukušić, ravnateljica Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.
(mf/Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button