NASLOVNICAUDRUGE

Planirani proračun LAG-a „Marinianis“ za 2019. preko 1,2 milijuna kuna

Jučer je na Višnjici održana redovita skupština Lokalne akcijske grupe „Marinianis“ koju je pozdravljajući prisutne članove Skupštine, otvorio predsjednik Mirko Rončević u nazočnosti potpredsjednika Denisa Ostrošića i Berislava Androša.
Izvješća o radu u 2018. godini kao i plan rada i financijski plan za ovu 2019. podnijela je voditeljica LAG-a Renata Butka koja je tom prigodom naglasila kako je planirani proračun za ovu godinu premašio sva očekivanja te je najveći do sada i iznosi preko 1,2 milijuna kuna.

U proteklom razdoblju LAG  „Marinianis“ uz niz predavanja, edukacija, tečajeva… obavio je i brojne prijave na natječaje koje su mahom prihvaćene.
Tako je LAG između ostaloga prvi u Virovitičko-podravskoj županiji objavio natječaj za tip operacije 2.2.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava koji je sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. te dodijelio 19 Odluka o dodjeli sredstava u visini 15.000,00 eura.
U narednom tjednu Upravni odbor LAG-a donijet će Odluke o dodjeli za tip operacije 3.1.1. „Poboljšanje društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga“ koji je sukladan tipu operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Kroz objavljenja dva natječaja LAGa ostvareno je 89% dodijeljenih sredstava kroz provedbu Lokalne razvojne strategije LAGa Marinianis za razdoblje 2014.-2020. godine.

Isto tako LAG je savjetodavno pomogao preko 200 poljoprivrednika u apliciranju na podmjeru 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – sektor biljne proizvodnje“, 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“, 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ i 17.1. „Osiguranje usjeva životinja i biljaka“ ukupne vrijednosti 12.000.000,00kn.

Potpisan je i ugovor o financiranju projekta LAGam – Lokalna akcijska grupa – aktivni mladi s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalnom zakladom civilnoga društva u vrijednosti 660.856,13kn.

Krajem 2018. godine LAG kao nositelj projekta prijavio je uređenje poučne staze Bunarić-Javorica u vrijednosti 100.000,00 eura.

Ovu godinu LAG je započeo na tragu dosadašnjih aktivnosti s kojima će nastaviti i u narednom razdoblju, te je krenuo s prikupljanjem mikropodataka potrebnih za učitavanje u sučelje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zatim s informiranjem zainteresiranih za Mjere ruralnog razvoja, kao i s analizom i prikupljanjem korisnika za provedbu Edukacije Voditelj seljačkog gospodarstva – smjer ratar.
Pripremaju se projekti suradnje u vrijednosti 280.000,00 kn u cilju standardizacije LAG-ova i Identifikaciju LAG-ova kroz kulturnu baštinu, a LAG „Marinianis“ za oba projekta planira ostvariti suradnju s 10-ak LAG-ova s područja cijele RH.

Isto tako uz sudjelovanje na sajmovima i edukacijama, te pružanje savjetodavne pomoći poljoprivrednicima, LAG je u planu rada za ovu godinu najavio i niz novih prijava na natječaje, a od prvih projekata priprema se projekt u vrijednosti 2.000.000,00kn u suradnji s udrugama s područja LAG-a i Gradom Slatinom.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button