DOGAĐANJANASLOVNICA

Petrovdan u Slatini: U pravoslavnoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla svečano proslavljena Hramovna slava

U crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Slatini, danas je proslavljen Petrovdan.

Apostolski prvaci sv. Petar i Pavao temelji su kršćanske Crkve, a upravo njih su pravoslavni Srbi u Slatini nakon odlaska Turaka prije više od 300 godina izabrali za svoje zaštitnike kojima u čast svake godine 12. srpnja ova slatinska zajednica slavi svoju Hramovnu slavu uz prisustvo velikog broja ljudi koji osim iz Slatine i okolnih mjesta dolaze i iz inozemstva, te su brojni gosti pristigli iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tako se ove godine okupio zavidan broj vjernika koji su prisustvovali svetoj Liturgiji koju je predvodio arhimandrit Pavle Radusinović, iguman manastira Orahovica, a u Liturgiji su sudjelovali i protojerej-stavrofor Ratko Gatarević, svećenici Dejan Šarić i Stojan Janjić, te protojerej Dragan Gaćeša, dok je za pjevnicom bio protejerej-stavrofor Jovan Šaulić, koji su se zajedno s narodom molili za dobrobit i blagostanje cijele zajednice.

Nakon Liturgije prerezan je slavski kolač uz posvećeno slavsko (crno) vino i žito pred slavskom ikonom i upaljenom svijećom, kao simbol Hramovne slave. To su darovi koji predstavljaju žrtvu Bogu: obitelj prinosi Bogu plodove svoga rada, Bogu na slavu, svecu zaštitniku u čast, živim članovima na zdravlje i spasenje, mrtvima na pokoj.

Počasni gosti bili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, te župnici slatinskih katoličkih župa sv. Josipa i bl. Ivana Merza, vlč. Dragan Hrgić i vlč. Nikola Jušić.

Slatinski paroh Dragan Gaćeša zahvalio se svima koji su svojim dolaskom uveličali Hramovnu slavu, osobito ovogodišnjem kumu crkve g. Bojanu Ostojiću koji je zajedno sa svojom obitelji bio domaćin današnjeg slavlja. 

Tom je prigodom istaknuo i dobru suradnju s Gradom Slatinom zahvalivši se na svoj potpori srpskoj zajednici i pravoslavnoj crkvi u Slatini kojoj je, kako je naglasio, prijeko potrebna obnova.

Nakon svete Liturgije pripremljena je „trpeza ljubavi“ za sve nazočne i narodno veselje uz pjesmu i ples, a svečanost je završila večernjom službom i molitvom u 17 sati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button