DOGAĐANJANASLOVNICA

Petrovdan u Slatini: U pravoslavnoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla svečano proslavljena Hramovna slava

U crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Slatini, danas je proslavljen Petrovdan.

Apostolski prvaci sv. Petar i Pavao temelji su kršćanske Crkve, a upravo njih su pravoslavni Srbi u Slatini nakon odlaska Turaka prije više od 300 godina izabrali za svoje zaštitnike kojima u čast svake godine 12. srpnja ova slatinska zajednica slavi svoju Hramovnu slavu uz prisustvo velikog broja ljudi koji osim iz Slatine i okolnih mjesta dolaze i iz inozemstva, odnosno Srbije i Bosne i Hercegovine.

I ove se godine okupio zavidan broj vjernika koji su prisustvovali svetoj Liturgiji koju je predvodio episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan, a u Liturgiji su sudjelovali i protejerej-stavrofor Jovan Šaulić, umirovljeni paroh medinački i jerej Stojan Janjić, te kao domaćin protojerej Dragan Gaćeša, paroh slatinski.
Na ovaj sveti dan zajedno su s narodom molili za dobrobit i blagostanje cijele zajednice.

Nakon Liturgije prerezan je slavski kolač uz posvećeno slavsko (crno) vino i žito pred slavskom ikonom i upaljenom svijećom, kao simbol Hramovne slave. To su darovi koji predstavljaju žrtvu Bogu: obitelj prinosi Bogu plodove svoga rada, Bogu na slavu, svecu zaštitniku u čast, živim članovima na zdravlje i spasenje, mrtvima na pokoj.

Svim vjernicima potom je čestitku povodom Petrovdana uputio episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan s nadom da će se uskoro obnoviti i ostali hramovi na slatinskom području kao što je obnovljen ovaj u Slatini.
Osvrnuo se i na stravičan rat u Ukrajini te uputio vjernike da se u svojim dnevnim molitvama spomenu svih stradalih te što bržeg završetka ovoga rata koji utječe na cijeli svijet.

– Ono što sami možemo učiniti je da ovim ljudima koji su izbjegli iz Ukrajine u Slatinu i okolicu pružimo ruku, pomognemo u nevolji i olakšamo gorke dane izbjeglištva, te da im budemo braća u Kristu, jer mi znamo kako su blagoslovljeni oni koji utješiše druge, – istaknuo je episkop Jovan te pozdravio podizanje Svetosavskog doma u Slatini, da on bude središte susretanja, druženja, mjesto gdje možemo primiti goste, te iskazati ljubav prema Bogu ali i jedni prema drugima.

Počasni gosti bili su zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, zatim župnici slatinskih katoličkih župa sv. Josipa i bl. Ivana Merza, preč. Dragan Hrgić i preč. Nikola Jušić, te slatinski obrtnik Ivo Bilić u ime izvođača radova na Srpskom kulturnom centru u Slatini.

Slatinski paroh Dragan Gaćeša zahvalio se svima koji su svojim dolaskom uveličali Hramovnu slavu, te pomažu rad srpske zajednice i pravoslavne crkve u Slatini, a osobito Gradu Slatini na svoj dosadašnjoj potpori.

Nakon svete Liturgije pripremljena je „trpeza ljubavi“ za sve nazočne i narodno veselje uz pjesmu i ples, a svečanost je završila večernjom službom i molitvom u 17 sati.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button