DOGAĐANJANASLOVNICA

Petak – tržni dan u Slatini

Već je poznato da je patak u Slatini glavni dan u tjednu za „šoping“, ne samo što dolazi vikend, već i zbog toga što je taj dan „pijac“.
Petkom u grad dođu mnogi iz okolnih mjesta kako bi tržili.
Na ovaj kako bi naši stari rekli sajmeni dan obilazi se tržnica koja je i ovoga petka dobro opskrbljena domaćim voćem i povrćem, odnosno namirnicama potrebnim za svakodnevno korištenje ili za spremanje zimnice.
Unatoč činjenici da se posljednjih godina zamjećuje manja posjećenost jer se građani sve češće opredjeljuju za kupovinu u velikim robnim centrima ipak je Slatinčanima nekako postala tradicija petkom obići slatinsku tržnicu gdje uz kupovinu domaćih proizvoda mogu sresti poznanike i prijatelje, popričati te ugodnim druženjem razbiti monotoniju svakodnevnog života.

U razgovoru s prodavačima na tržnici doznali smo kako su cijene prihvatljive za današnje prilike te se ne mijenjaju često i našim su Slatinčanima dobro poznate poput vezice grincajga za koju je već 15-tak godina cijena 5 kuna, dok su trenutno cijene za kilogram mrkve sedam i deset kuna, a peršina i celera trideset.

Cijena različitih vrsta paprike, budući da joj tek započinje sezona, kreće se od pet do dvanaest kuna za kilogram. Ljuti feferon se može pronaći od jedne do dvije kune za komad. Ovisno o veličini i kvaliteti cijena rajčice se kreće od četiri do deset kuna za kilogram, a svježi krastavci su od pet do sedam kuna.

Mladi krumpir prodaje se po pet i ili četiri kune ako je na veću količinu.
Za kilogram luka ili kupusa treba izdvojiti pet kuna, za kelj šest, a za cvjetaču petnaest kuna po kilogramu.
Zelenoj salati cijena je dvanaest kuna, tikvicama deset, poriluku petnaest, češnjaku četrdeset, a grahu ovisno o vrsti od deset do trideset kuna za kilogram.

U ovim ljetnim danima mnogi osvježenje pronalaze u domaćem svježem voću, a  na slatinskoj tržnici mogu se pronaći breskve po cijenama od četiri do deset kuna za kilogram, deset kuna su i nektarine i marelice, šljive po pet i sedam kuna za kilogram. Kukuruz (pečenjak) prodaje se po cijeni od dvije kune za komad, a mogu se pronaći i ribizli.

Redovito svakog petka na slatinskoj tržnici možete nabaviti uvijek svježe mlijeko po pet kuna za litru, svježe vrhnje i kravlji sir po dvadeset kuna ili onaj kuhani po trideset pet. Svježa jaja mogu se pronaći po cijenama od sedamdeset lipa do kunu i trideset lipa za komad.
No ono najbitnije je da se na slatinskoj tržnici mogu pronaći samo svježi i domaći proizvodi.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button