DOGAĐANJANASLOVNICA

“Pedal4e-Power”: U Slatini predstavljen bicikl za punjenje mobitela

U okviru obilježavanja Dana planeta Zemlje, u Slatini je danas predstavljen sobni bicikl koji može služiti i kao punjač baterija ili mobitela. Riječ je o zanimljivoj inovaciji ostvarenoj u okviru mikro-projekta pod nazivom „Pedal4e-Power“, koji je proveo Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u suradnji sa Srednjom školom Marka Marulića Slatina i uz podršku Grada Slatine. Bicikl su za dodatnu namjenu prilagodili učenici 3. razreda elektrotehničkog smjera Srednje škole Marka Marulića Ivan Marček i Josip Žalik, koje su pripremali njihovi profesori Siniša Grahonja i Miodrag Stojanović.

– Ova je aktivnost primjer dobre međusektorske suradnje zdravstvenog i odgojno-obrazovnog sustava te lokalne samouprave, istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Miroslav Venus. – Zavod u preventivnom smislu skrbi o zdravlju i ovime želimo poslati poruku da određena fizička aktivnost kao simbol zdravlja može imati višestruku namjenu. Okretanjem pedala na ovom posebno prilagođenom sobnom biciklu proizvodi se i dovoljno struje da se djelomice napuni mobitel ili baterija. Treba dvije minute okretati pedale da se dobije jedan posto struje u bateriji. Dobro će doći mladima s praznom baterijom u mobitelu pri večernjim izlascima kad ne znaju gdje je osoba s kojom se trebaju naći, ili kad se moraju javiti kući ili pozvati nekoga za prijevoz, rekao je ravnatelj Venus i pozvao građane da čuvaju bicikl.

Prisutnim predstavnicima Srednje škole Marka Marulića, Zavoda za javno zdravstvo i građanima obratio se i gradonačelnik Ivan Roštaš, koji je naglasio da nas i sami čin punjenja baterija potiče na kretanje i zdravlje. Zahvalio se učenicima i profesorima koji su napravili prilagodbu koja je bila potrebna za stavljanje u funkciju bicikla-punjača, kao i Zavodu za javno zdravstvo. Izrazio je uvjerenje da će mladi i ostali sugrađani koristiti bicikl za namjenu za koju je i planiran, a potom je sjeo na sobni bicikl i praktično pokazao kako se pedaliranjem puni mobitel.

Bicikl-punjač dostupan je mladima, ali i svim građanima Slatine koji trebaju napuniti svoje mobitele, a nalazi se u prolazu poslovne zgrade na Trgu sv. Josipa 1. (P. Žarković – Glas Slavonije / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button