NASLOVNICAUDRUGE

Pčelari zadovoljni prošlom godinom

Slatinska Udruga pčelara Lipa jučer je bila organizatorom svoje redovne godišnje skupštine koja se održala u dvorani vatrogasne zajednice u Slatini.

Od ukupno 90-tak, skupštini je nazočilo malo više od 60 članova udruge.

Kako je naglasio predsjednik udruge Dario Kovač , protekla 2018. godina za pčelare je bila vrlo izazovna  s obzirom na to da su godine koje su prethodile bile osrednje za pčelare. Drugim riječima prošla godina bila je jedna od uspješnijih u nazad 10 godina.

„Godina je počela sumnjivo , bilo je jako niskih temperatura no pčele su se izvukle, proljetna i bagremova paša bile su vrlo uspješne, prema izvješću nekih pčelara i rekordne.Štetnosti od strane nametnika i bolesti za pčele vidjeti će se tek u proljeće kada pčele izimimo i tada ćemo moći sumirati uspješnost cijele godine“ zaključuje Kovač.

Predsjednik Dario Kovač podnio je izvješće o radu u prošloj, kao i plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Sva su izvješća za 2018.godinu kao i prijedlozi za 2019.godinu jednoglasno prihvaćeni.

Uz sudjelovanje na mnogobrojnim sajmovima Udruga će se posvetiti radu s mladim pčelarima te im pomoći oko usvajanja tehnologije rada, organizirati predavanja o pčelinjim bolestima i lijekovima kako bi pčelari bili spremni reagirati u nedaćama koje se redovito javljaju u pčelarstvu, poradit će se na ažuriranju pčelinjih zajednica. Isto tako tijekom ove godine nastavit će se dosadašnja odlična suradnja s Pučkim otvorenim učilištem Slatina, Gradom Slatinom i GRAS-om, Srednjom školom Marka Marulića Slatina te ostalim udrugama s područja Virovitičko-podravske županije.
Predsjednik je ovom prigodom izrazio i zadovoljstvo prijemom  novih članova u Udrugu.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos sa zadovoljstvom se odazvao i ovogodišnjoj  skupštini Udruge Lipa te pčelare izvijestio o aktualnim temama i novitetima u pčelarastvu na kojima se radi.

Predsjednik orahovačke udruge pčelara Pčelica Duško Grdić, predsjednik udruge pčelara Papuk Voćin Milanko Jeličić, predsjednik udruge pčelara Bagrem Pitomača Dražen Jakopec, te suradnik udruge Lipa, kao virovitički pčelar Slavko Švraka ukratko su rezimirali s kojim su se problemima susretali kroz godinu i slatinskoj Lipi poželjeli uspješnu godinu tradicionalnim pčelarskim usklikom „Sretna i medna bila vam 2019.godina!“

Ispred grada Slatine skupštini je nazočila Sanja Mrzljak Jovanić koja je poželjela uspjeh slatinskim pčelarima i obećala daljnju suradnju Grada.

Ispred Uprave za savjetovanje Ministarstva poljoprivrede u Slatini nazočila je i govorila Tihana Bišćan, viša stručna savjetnica, također ispričavši o nekim primjerima dobre prakse te je također pčelarima poželjela puno uspjeha u radu.
(tks/Foto: Tea Kiš Slačanac)


 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button