DOGAĐANJANASLOVNICAUncategorized

Patronažne sestre u Slatini provele javnozdravstvenu akciju u sklopu kampanje „Dan crvenih haljina 2024.“

U sklopu obilježavanja javnozdravstveno-edukativne kampanje „Dan crvenih haljina 2024.“ Patronažna služba Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Slatini organizirala je danas akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka.

Akciju su u holu slatinskog Doma zdravlja provele patronažne sestre Katarina Bračun, Suzana Perić, Vesna Kizivat, Lea Vlajnić, Ana-Marija Runje i Neda Dušak.

Tijekom kampanje „Dan crvenih haljina“ koja se tradicionalno svake godine obilježava prvoga petka u veljači pod sloganom „Nosi crveno“, progovara se o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji.

Cilj je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena u načina života.

Ovogodišnja akcija u Slatini bila je i više nego uspješna budući da joj se odazvalo 67 osoba, a nije zabilježen niti jedan novootkriveni diabetes.

Ipak akcija je pokazala koliko je značajna prevencija i održavanje zdravog načina života kojega bi se svi trebali pridržavati budući da su parametri prikupljeni tijekom akcije pokazali povišene vrijednosti kod već ranije poznatih kroničnih bolesnika. Tako je bilo 19 osoba s povišenim tlakom gdje je najviša izmjerena vrijednost bila 180/90, te 11 povišenih šećera od kojih je 15,9 bila najveća vrijednost.

Osim kontrole svoga zdravstvenog stanja građani su imali priliku dobiti i niz korisnih savjeta kako prevencijom mogu utjecati na svoje zdravlje i kvalitetu života gdje su istaknuti bitni čimbenici poput reguliranja vlastite prehrane i tjelesne aktivnosti s ciljem smanjena rizika koji mogu dovesti do moždanog udara, dijabetesa, kardiovaskularnih ili nekih drugih bolesti.
Dobili su i promotivne materijale na kojima su ukazani znakovi i specifični simptomi moždanog udara, kao i odgovori na pitanja zbog čega su žene sklonije moždanom udaru te što mogu i na koji način učiniti da se moždani udar spriječi.

(mf; Foto: Mihaela Feldi, Neda Dušak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button