NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Partneri OŠ J. Kozarca Slatina iz Italije, Litve i Poljske u sklopu Erasmus + projekta oduševljeni posjetom Slatini

Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina od 2. do 6. travnja bila je domaćin zemljama partnerima u sklopu Erasmus + projekta pod nazivom We little XXI century explorers… ready to map and code our territory, gdje su učitelji iz Italije, Litve i Poljske došli na drugu mobilnost u Slatinu.

Projekt se provodi na dva područja. U prvom dijelu je istraživanje poznatih i nepoznatih lokacija i spomenika. Cilj je da učenici i partneri bolje upoznaju vlastiti teritorij. Učenici će postati „mali istraživači“ i tražiti takve lokacije, mjesta i objekte koji nisu poznati, ali bi trebali biti zbog njihove značajne prošlosti. Uz pomoć ljudi koje žive u blizini, učenici će rekonstruirati povijest tih mjesta i, kao mali geografi, slijedit će stare i nove puteve te zahvaljujući tehnici „kodiranja“, stvoriti papirnate i digitalne karte.

Drugi dio projekta je pismeno i digitalno mapiranje, uporabom tehnika „kodiranja“. To je ambiciozniji dio projekta, ali i najzanimljiviji zbog edukacijskog rasta i osobnog razvoja učenika.

Jedan od ciljeva projekta je i suradnja s drugim školama, lokalnim vlastima, ljudima i medijima, učenicima i roditeljima pa su tako partneri za vrijeme svoga boravka u Slatini posjetili i gradonačelnika grada Slatine Denisa Ostrošića kako bi predstavili ciljeve projekta i izložili aktivnosti koje su održane i koje slijede. Gradonačelnik je u ugodnoj i opuštenoj atmosferi gostima predstavio grad te im izrazio dobrodošlicu, a predstavnicima Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, ravnateljici Kseniji Vujanović-Juras i voditeljici projekta Draženi Vujanović iskazao podršku u ovom značajnom međunarodnom projektu.

Predstavnici zemalja partnera tijekom boravka u Slatini obišli su Zavičajni muzej, Crkvu sv. Josipa, Pustaru Višnjica, te su sudjelovali na niz radionica koje su pripremili učitelji i učenici od 1. do 6. razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina.
Tako su učenici poveli učitelje iz zemalja partnera u lov na blago u organizaciji učiteljice Martine Grundler Hrale i izrađivali detalje po uzoru na freske kojima je oslikana unutrašnjost Crkve sv. Josipa.
Na satu Geografije učenici šestog razreda partnerima su pokazali kako se snalaze na karti županije i planu grada Slatine pod vodstvom učiteljice Mire Safin Knežević, a nakon toga uslijedila je radionica gdje su učenici petog i šestog razreda pokazali svoje znanje binarnih kodova te ispisali naziv projekta uz pomoć učiteljica Anite Jukić i Andree Granjaš.
Učenici razredne nastave zadivili su sudionike projekta igrom Cody Roby, radovima u Pixel Art tehnici i snalaženjem u aplikaciji Scratch te zavidnim znanjem engleskog jezika.
Uz sve to zajednički susret prošao je uz pjesme koje su s učenicima pripremile učiteljice Kata Huber, Maja Puškarić i Vedrana Čvek, te veseli dječji ples pod vodstvom učiteljice Slavice Ostrogonac.

Kako nam je rekla voditeljica projekta Dražena Vujanović, partneri su napustili Slatinu prepuni upečatljivih dojmova pitomog slatinskog kraja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, OŠ J. Kozarca Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button