DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

Park Prirode Papuk predstavila voditeljica marketinga i turizma Nikolina Erceg

Željeli smo bolje upoznati slušatelje sa zaista izvrsnim destinacijama koje mogu posjetiti bilo kada i ne trebaju daleko putovati.

Park Prirode Papuk se prostire u dvjema županijama, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj. Površina parka je 33.600 ha,  zauzima gorske i šumske predjele Papuka i Krndije. Parkom prirode je proglašen 23. travnja 1999. godine. 2007. godine Papuk je postao prvi Geopark u Hrvatskoj zbog vrijednog geološkog naslijeđa. Geomorfološke, klimatske i vegetacijske karakteristike osiguravaju odlična prirodna staništa za brojne biljne i životinjske vrste. Šumska vegetacija pokriva više od 96% područja. Ali nije samo to povod našeg razgovora, poveli smo slušatelje na kratko putovanje Parkom Prirode Papuk. 

Prva destinacija je bila Park šuma Jankovac koja je 1955. godine proglašena zaštićenom Park šumom. Zanimljivo je napomenuti da, osim uživanja u prirodi, posjetitelji mogu uživati i u vožnji kanuima na dva jezera, te obilasku parka brdskim i električnim biciklima. Tu je i obližnja suvenirnica i planinarski dom gdje se mogu okrijepiti.

Krenuli smo dalje u Adrenalinski park Duboka u sklopu kojega je i kamp. Adrenalinski park nudi 2 poligona, veći za odrasle sa 12 elemenata i dječji sa 9 elemenata. Posebno je zanimljiv zip-line kao atrakcija.

Nedaleko  Adrenalinskog parka Duboka nalazi se i Aquapark Schumma u Velikoj koji je u privatnom vlasništvu, ali posjetitelji koji dolaze kombiniraju avanturu u Adrenalinskom parku sa kupanjem u Aquaparku.

Razgovor nas je dalje odveo do Kuće Panonskog mora u Velikoj koju nam je naša gošća Nikolina Erceg, voditeljica marketinga i turizma, opisala kao edukacijski centar koji priča priču staru 16 milijuna godina. Kuća sadržava vrijedne zbirke nalaza fosila kao i atrakcije u unutrašnjem i vanjskom prostoru koje prezentiraju prirodne ljepote  na inovativan način.

Na kraju smo se pričom uputili u Voćin gdje je u veljači ove godine otvoren Geo Info Centar koji priča svoju posebnu priču. Koliko je star naš planet, kada se pojavio život na zemlji, preko dinosaura pa sve do postanka čovjeka. Koji su fosili pronađeni u Papučkim stijenama koje nam svjedoče o davnih pričama ove slavonske gore. Ovdje krećemo na put star 23 milijuna godina uz pomoć najsuvremenije tehnologije. Posjetitelji mogu uživati i u 3D kinu gdje mogu pogledati film uz vjeran doživljaj mirisa šume, kapljica, gibanja sjedala za što vjerniji doživljaj. U sklopu centra je i Geo bar sa prekrasnom terasom i još ljepšim pogledom.

Na kraju je naša gošća Nikolina Erceg srdačno pozvala slušatelje da posjete sve ove zaista izvrsne destinacije. Otvaranje sezone je 1. travnja tako da je ovo bio idealno pogođen termin za razgovor.

Moramo priznati da smo uživali u ovoj priči i razgovoru sa izvrsnom sugovornicom, a nadamo se da su i slušatelji. Veselimo se ponovnom susretu.

(Ratka Turk i Zvonko Štimac /galerija: Geo centra foto by Kristijan Toplak)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button