DOGAĐANJANASLOVNICA

Paraciklisti Anej, Slaven i Andrej uz Bike Passion tim u sklopu projekta disABILITY RIDE boravili na Pustari Višnjica

Trojica biciklista s posebnim potrebama otisnula su se u petodnevnu avanturu u sklopu koje će izvesti 500 km kroz 4 zemlje kako bi pokazali da su putovanja i avanture moguće i za osobe s posebnim potrebama, a glavni cilj je humanitarna akcija kojom će Varaždinskim toplicama donirati bicikl za osobe s invaliditetom.

Naime, uz širok portfelj biciklističkih projekata u regiji i inozemstvu, Bike Passion tim Vanja Varga i Dami Zupi odlučili su stvoriti još jedan projekt poseban po svojoj prirodi i namjeni, te je disAbility Ride 2024. prvo izdanje ovog projekta Bike Passiona.

Projektni tim disAbility Ride uz već spomenute ciljeve želi i mapirati smještaj, restorane i trgovine prilagođene osobama s invaliditetom, a osim toga istim se podiže svijest i daje vidljivost temi putovanja za osobe s invaliditetom.

Glavni protagonisti ove priče su Anej Doplihar, slovenski paraolimpijac, Slaven Škrobot, hrvatski biciklist, putopisac i pustolov, te Andrej Rotar, slovenski natjecateljski rekreativni paraciklist.
Njihove priče, interesi, životi i motivacije vrlo su različiti, ali ono što je isto su iskra za životom te fokus da vide budućnost, a ne prošlost.

Ova trojica biciklista s posebnim potrebama od 20. do 24. svibnja spojit će Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju u društvu Bike Passion tima i ostalih biciklista koji im se putem pridruže i na taj način podrže akciju.

Tako će u 5 dana spojiti 5 partnerskih lokacija koje su opremljene za smještaj osoba s invaliditetom, a koje su ujedno podržale projekt disAbility Ride osiguravanjem smještaja i prehrane za tim.
Jedna od tih lokacija je i Pustara Višnjica, jedina destinacija na području Virovitičko-podravske županije koja je opremljena i sobama za osobe s invaliditetom, a ujedno je u grupi biciklističkih tura kao destinacija za noćenje i smještaj bicikala s mogućnošću usluge pranja rublja i opreme.

– Neobično mi je drago da smo mogli ugostiti tri osobe s invaliditetom i njihov cijeli tim koji radi jednu veliku i vrijednu humanitarnu akciju. Ovo je primjer da zapravo volja i upornost može i osobe koje imaju velikih poteškoća u kretanju osposobiti i pokazati da mogu obići svijet, da nema prepreka za njihovo kretanje i putovanje, a to je ujedno velika motivacija za sve one koji imaju bilo kakve razne teškoće.
Kada se pokazala mogućnost da se uključimo u ovaj projekt vrlo smo se rado odazvali i stvorili jedno predivno prijateljstvo te se nadam da će nam ovi dragi gosti doći i sljedeće godine, a nastojat ćemo tada organizirati i naše bicikliste da ih prate kroz našu županiju kao znak podrške takvim inicijativama, – rekla nam je Ksenija Plantak, osnivačica i voditeljica kompleksa Pustara Višnjica, naglasivši kako će Pustara Višnjica kada god to bude mogla pomagati slične humanitarne akcije za bolji život svih osoba s invaliditetom

disAbility Ride krenuo je od The Radkersburger Hof s klinikom Maria Theresia u ponedjeljak, 20. svibnja do Varaždinskih toplica. Vožnju su drugoga dana završili na Pustari Višnjica od kuda su se zaputili do Bizovačkih toplica. Četvrti dan cilj su Iločki podrumi dok će posljednja lokacija biti Turističko naselje Ribarsko ostrvo.

Kruna projekta bit će dva bicikla za osobe s posebnim potrebama koje će za Specijalnu bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice kupiti sponzori projekta – maloprodajni lanci Fortenova grupe: Mercator Slovenija, Konzum Hrvatska, te Idea i Roda – brandovi Mercatora Srbije kao i sponzor UBS – Urban Bike Solutions iz Belog Manastira, a koji su ujedno i podržali realizaciju projekta.

Suvlasnica branda Bike Passion Vanja Varga naglasila je kako će Pustara Višnjica biti jedna od prvih lokacija na mapi koja će se izraditi u sklopu projekta disAbility Ride s prikazom destinacija koje su prilagođene osobama s invaliditetom.

– Ovo je već druga suradnja s Pustarom Višnjica i gđom. Ksenijom Plantak koji su nas i ovoga puta lijepo ugostili. Iznimno smo na tome zahvalni i ovdje nam je jako lijepo te se nadamo da ćemo uskoro ponovno imati prilike boraviti u ovom raskošnom ambijentu, – istaknula je Varga.

Prije nastavka svoga putovanja svoju su nam životnu priču ukratko ispričali Anej, Slaven i Andrej.

Anej je bio talentirani mladi motociklist sve do 2017. kada je u utrci pao, a motocikl je pao na njega i zadao mu teške ozljede zbog kojih više ne može hodati. Nakon operacije i oporavka u Soči imao je priliku isprobati bicikl primjeren njegovom novom stanju i brzo je počeo nizati uspjehe u biciklizmu.

– Želja mi je bila da ostanem ista osoba kao što sam bio i prije nesreće te sam se okrenuo biciklizmu koji je sada moja ljubav kao što je to prije bio motokros.

Moji rezultati su sve bolji, dobro napredujem, imam i trenera, a dospio sam čak i na paraolimpijadu u Tokiju. Nastavljam dalje, treninzi su postali moja svakodnevica, lijepo mi je to raditi i to je bitno u životu, kao i sudjelovanje u ovakvim humanitarnim akcijama. Hvala Bike Passionu što su me pozvali, cijenim ovakve inicijative i volio bih pomoći i drugima koji su nastradali kao i ja, – rekao je Anej Doplihar.

– Moje putovanje, ili drugi život, kako ga volim zvati, započeo je 2009. godine kada sam slučajno skočio u more, pao na prijatelja, slomio vrat i ostao nepokretan te završio u invalidskim kolicima s dijagnozom “tetraplegičar “. Nakon gotovo godinu dana rehabilitacije i izlaska iz bolnice, mislio sam da se nikada neću naviknuti na normalan život u svom rodnom gradu, Zagrebu. Nakon nekoliko kratkih putovanja, prvo veliko putovanje bilo je Sarajevo. Bio mi je to prvi put i nisam znao što da očekujem i kako će moje tijelo reagirati. I tu je sve nekako krenulo, proputovao sam pola Europe i proveo proljeće 2024. u Južnoj Americi. Imao sam i svoj projekt u sklopu kojega sam biciklirao od Savudrije u Istri do Istanbula u Turskoj gdje sam skupljao sredstva za nabavu četiri prilagođena bicikla.
Za mene je ovo rekreativni sport, a stvari idu dalje, više, ekstremnije, egzotičnije i luđe, – kaže Slaven Škrobot istaknuvši kako je unatoč brizi cijele obitelji o njemu, ovakva sloboda i samostalnost koju pruža handbike wheels neprocjenjiva.

Andrej Rotar ima nešto drugačiju priču.

– U travnju 2018. razbolio sam se od meningokokemije i sepse. Posljedica bolesti su nadkoljenične amputacije obje noge i nekoliko prstiju na lijevoj ruci. Nakon oporavka bio sam na dugotrajnoj rehabilitaciji na URI Soča u Ljubljani. Tamo sam se prvi put susreo s ručnim biciklizmom. U kolovozu 2020. napravio sam prve kilometre uz pomoć elektro-asistencije. Napredak je bio vrlo brz. Zimi sam vožnje prebacio na trenažer. Ručni bicikl kategorije H3, koji je ležeći, promijenio sam u kategoriju H5 sjedeći jer sa svojom kategorijom invaliditeta prema UCI pravilniku mogu nastupiti samo u kategoriji H5. Volim duge vožnje i alpske prijevoje.

Oženjen sam i otac sam dvoje djece. Zaposlen sam na četiri sata u poduzeću Carthago, a invalidski umirovljen četiri sata. Uz biciklizam volim s obitelji šetati našeg psa Runo te uzgajati rajčice, paprike, začinsko bilje i cvijeće u kontejnerima, – ispričao nam je Andrej Rotar te dodao kako je uz Aneja bio neko vrijeme u reprezentaciji, ali je ovaj paraolimpijski sport prepustio mlađima te se sada ručnim biciklizmom bavi samo rekreativno.

Ovaj projekt ih je spojio i po prvi puta voze zajedno, no složni su svi trojica da će stečeno prijateljstvo u svakom slučaju nastaviti sa željom da i druge potaknu na slične aktivnosti i pomognu onima kojima je to zaista potrebno.  
(mf, Bike Passion; Foto: Mihaela Feldi)

„Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice izražava zahvalu organizatoru projekta disAbility Ride, Bike Passionu, zbog uključenja u projekt kojem je cilj unapređenje uvjeta putovanja osobama s tjelesnim poteškoćama. Kao ustanova koja u svom sastavu ima i Nacionalni centar za osobe s povredom kralješnične moždine i dugogodišnje iskustvo rehabilitacije osoba sa spinalnim ozljedama, ponosni smo što možemo sudjelovati u promociji s ciljem podizanja kvalitete životnih uvjeta toj populaciji. Isto tako, drago nam je što ćete svojom donacijom bicikala dati doprinos u proširenju rehabilitacijskih mogućnosti naše Bolnice.“ – rekla je Snježana Bahunek Hrženjak, mag. oec., rukovoditeljica Službe za ugostiteljstvo i zdravstveni turizam.

Marina Burazer, direktorica Marketinga i ESG-a Fortenova grupe d.d. povodom sudjelovanja maloprodajnih kompanija iz Grupe u projektu, istaknula je da Fortenova grupa kao jedno od svojih ključnih ESG područja ima upravo fokus na podršku inicijativama raznolikosti, ravnopravnost i uključivosti.

„Ove vrijednosti zagovaramo kako u internom poslovnom okruženju, tako i kroz programe korporativnog davanja kojima podržavamo zajednice u kojima djelujemo. Raduje nas pokretanje inicijativa kojima se potiče mobilnost osoba s invaliditetom, a mi ćemo kao Grupa kontinuirano raditi na tome da naša maloprodajnih mjesta budu dostupnija osobama s invaliditetom – te da im budemo nezaobilazna stanica kako u njihovim svakodnevnim životima tako i kada su na putovanjima.“

„Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati i biti dio ovako hrabre i plemenite priče. UBS tvrtka se primarno bavi dizajniranjem i proizvodnjom urbane biciklističke opreme za opremanje biciklističkih odmorišta te smo ovaj društveno odgovorni projekt od srca podržali.“ – podijelio je Bojan Lukić, direktor UBS-a.

Biciklisti će imati za cilj nekome u razdoblju rehabilitacije pomoći da otkriju novi život, novu strast u biciklizmu kao što su to učinili naši protagonisti.

Podržite i vi ovu inicijativu! Pridružite se na jednoj od etapa, provozajte se s Anejem, Slavenom i Andrejom na jednoj ili više etapa.

Kada, kako?

disAbility Ride starta svaki dan u 10 ujutro s partnerske lokacije.
 
GPS praćenje uživo bit će online na Bike Passion web stranici tako da možete vidjeti gdje su svake sekunde, vozite se zajedno ili samo pozdravite.

Detaljne rute dostupne su i na aplikaciji Strava Events – rute po danima.

Raspored

  1. dan 20.5.

Radkersburger Hof s klinikom Maria Theresia > Varaždinske toplice

  1. dan / 21.5.

Varaždinske toplice > Pustara Višnjica

  1. dan / 22.5.

Pustara Višnjica > Bizovačke toplice

Dan 4. / 23.5.

Bizovačke toplice > Iločki podrumi

Dan 5. / 24.5.

Iločki podrumi – Turističko naselje Ribarsko ostrvo

Ako imate pitanja ili prijedloga, javite se Bike Passion timu!

Vanja +38598 848 434 / Wapp

Dami +386 51 648 476 / Wapp

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button