DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

“Papučka krijesnica” svijetli podno Papuka

Jeste li danas posjetili Voćin? Mi jesmo!
U voćinskom velikom parku, prekoputa Geo Info centra, održala se druga po redu “Papučka krijesnica”. Stoljetno drveće velikog parka okićeno šarenim zastavicama, bogati štandovi, napuhanac i ringišpil mamili su posjetitelje na igru i zabavu.

Ovom manifestacijom obilježavamo početak ljetnog solsticija i oživljavamo stare običaje uoči svetkovine sv. Ivana Krstitelja, a to je paljenje krijesa koji je vezan od davnina uz žetvene običaje. Manifestacija je namijenjena i djeci i odraslima, zapravo je upravo obiteljskog tipa. Cilj nam je da se cijele obitelji zabave, a i da mlađi naraštaji vide i nauče kako su se nekada djeca igrala – ispričao nam je na početku Mislav Šljivac, stručni suradnik Turističke zajednice Vrata Papuka koja je u suradnji s Udrugom za razvoj lokalne zajednice RAST, Kulturno-umjetničkom udrugom Voćin, Kulturno-umjetničkom udrugom Letnica, Udrugom umirovljenika Voćin, Udrugom pčelara Voćin, UDVDR Ogranak Voćin i DVD Voćin uz podršku Općine Voćin i organizirala ovu manifestaciju.

Uz bogatu gastronomsku ponudu lokalnih izlagača i udruga, za posjetitelje je organizirana cijela paleta starih igara kao što je bacanje potkove, gađanje u alku, potraga za blagom, potezanje užeta, balansiranje žlicom i vatrogasne igre za najmlađe vatrogasce, a ponudu za rekreaciju su upotpunili i napuhanac i ringišpil. Svoj program je imala i skupina najmlađih koji su izveli trenutno najpoznatiju pjesmu “Rim tim tagi dim”, a manifestaciju su obogatili i vitezovi Ružice grada koji su izvodili svoje viteške igre. Zabava onih najmlađih ne bi bila potpuna bez svima dobro znanog amonita Tonija koji je maskota Geo Info Centra u kojem su danas obilasci istog bili na obiteljskom popustu.

Pred kraj dana, svi posjetitelji su mogli uživati u vatrenoj svjetlosti zapaljenog krijesa i u dobroj glazbi grupe “Enigma”.

Bio je ovo odličan provod u prekrasnoj prirodi podno našeg Papuka i za mlade i za stare.

(nm/Tekst: Ratka Turk, Foto: R. Turk i T. Melša Božičković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button