DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Fotogalerija: Panonski sindrom skuhao najbolji fiš paprikaš na 10. slatinskoj Fišijadi

Danas je u Parku 136. slatinske brigade u Slatini održano 10. otvoreno prvenstvo u kuhanju fiša, tradicionalna gastro manifestacija kojom se ujedno zatvara bogat program u prigodi proslave Dana grada Slatine i 725. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine.

Organizaciju ovogodišnje Fišijade potpisuju Grad Slatina, Turistička zajednica Grada Slatine i Slatinski informativni centar uz potporu Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina čiji je predsjednik Ozren Rastija istaknuo kako će od iduće godine njihova udruga ponovno preuzeti organizaciju slatinske Fišijade kojom se ujedno već niz godina tradicionalno obilježava i obljetnica oslobođenja vojarne u Slatini i karaula u Kapincima i Noskovcima, inače prvih vojnih objekata u Domovinskom ratu oslobođenih na potezu od Osijeka do Koprivnice.

Natjecanje u kojemu su sudjelovale 22 ekipe svečano je otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je potom u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka, te direktora Turističke zajednice Grada Slatine Jurice Bosaka i njegovog pomoćnika Hrvoja Valpovca obišao sve natjecateljske ekipe. Tom su im prigodom uručili zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj Fišijadi kao i prigodne pregače.
Organizatori su se pobrinuli da sve ekipe dobiju osnovnu namirnicu za pripremanje ove slavonske delicije, odnosno oko 3 kg očišćenog šarana, te su počašćene s po pet litara slatinske graševine i mineralnom vodom.

Nakon što su dvočlane ekipe odradile svoj posao stiglo je vrijeme da stručni žiri kušanjem uzoraka svakog pojedinog fiša ocijeni one najbolje, gdje su se ocjenjivali elementi: izgled, okus, kompaktnost i ukupni dojam.

Svoj posao profesionalno su odradili naša svjetski priznata i višestruko nagrađivana slastičarka i proslavljena olimpijka Sandra Jadek i Igor Grepo, direktor slatinskog restorana Ivona, ujedno i član Turističkog vijeća i Skupštine TZG Slatine, te predsjednik stručnog žirija za ocjenjivanje fiša poznati chef restorana Citadela iz Vardarca u Baranji, Igor Vlatković, koji je svoju karijeru izgradio na kuhanju domaćih specijaliteta, ponajviše fiša i jela od slatkovodne ribe, a osvajač je brojnih priznanja i medalja.

Ove je godine po prvi puta, umjesto samo tri, nagrađivano pet najboljih ekipa koje su za prva tri mjesta osvojili kotliće od 25, 16 i 10 litara obogaćene sponzorskim čašama za vino koje će im otkriti „Drugu stranu očekivanja“, a uz čaše za vino osigurani su i prikladni pokloni za četvrto, odnosno peto mjesto.

Prvo mjesto majstora ribljeg kotlića pripalo je ekipi Panonski sindrom, drugi su bili kuhari Časničkog zbora Vrbovec, treće je mjesto zauzeo DVD Nova Kapela, na četvrto su se plasirali Kumovi iz Slatine, a na peto slatinska Udruga Ličana Vila Velebita.

Zahvalnice članovima stručnog žirija uručio je direktor TZG Slatine Jurica Bosak. Potom je diplome i zaslužene bogate nagrade najboljima uruči slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, a svojim je dolaskom, između ostalih, potporu ovoj manifestaciji iskazao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić.

Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine pobrinuli su se da posjetitelji manifestacije ne ostanu gladni, te su u suradnji s restoranom Sequoia Slatina osigurali fiš paprikaš za građanstvo. Tako je pod kuharskom palicom glavnog kuhara Siniše Šimunovića pripremljeno oko 150 litara fiša u tri velika kotla, te je uz one natjecateljske građanima podijeljeno oko 300 porcija ukusnog fiša.

Majstori od ribljeg kotlića privukli su ove nedjelje u središte našega grada svoje prijatelje i brojne posjetitelje koji su se uz zajedničko druženje dobro zabavili i uz zvuke tamburice Tamburaškog sastava Kontra, a paralelno s natjecanjem u kuhanju fiša i ove je godine u sklopu programa održano atraktivno natjecanje u potezanju konopa koje je pod vodstvom Joze Šantaka i potpredsjednika Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje Zlatana Špoljarića privuklo veliku pažnju posjetitelja Fišijade.

Natjecale su se četiri srčane ekipe koje su se sve do jedne, zadnjim atomom snage borile za titulu najjače ekipe. U konačnici je prvo mjesto osvojila ekipa HSP-a pod vodstvom Nikoline Raič, dok je druga bila ekipa Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Temeljnog ogranka Sladojevci koju je predvodio Jadranko Tušek.
U potezanju konopa natjecale su se i ekipe Panonski sindrom i UDVDR Slatina.
(mf/Foto: Robert Turkalj i Mihaela Feldi)
Možda će vas zanimati i ...

Back to top button