DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Ovogodišnju mini koncertnu sezonu Glazbena škola Milka Kelemena Slatina zaključila sjajnim koncertom Zagrebačkog kvarteta saksofona

Glazbena škola Milka Kelemena Slatina sinoć je organizirala posljednji koncert ovogodišnje mini koncertne sezone pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.
Tom je prigodom posjetitelje pozdravio ravnatelj slatinske Glazbene škole Antonio Brzica te predstavio glazbene goste, odnosno Zagrebački kvartet saksofona koji je svoj performans započeo Händelovom Glazbom na vodi.

Da ih je imao prigodu čuti u svojoj Slatini, Milko Kelemen bi bio izuzetno ponosan njihovom muzikom koja je osim klasične ponudila i onu suvremenu što je osobito bilo izraženo u kompozicijama Opus pocus, Zaustavljena sjećanja i Things are getting serious koje su napisane baš za Zagrebački kvartet saksofona, a u kojima se osjetio avangardni štih.

Koncert je nastavljen u jazz maniri, a nakon gromoglasnog aplauza kojim su glazbenici pozvani natrag na pozornicu koncertne dvorane slatinskog Hrvatskog doma za kraj su, kako i dolikuje mjesecu prosincu, izveli božićni diptih Veselje ti navješćujem koji je za kvartet saksofona na klasično jazzistički suvremeni način obradio Tomislav Uhlik.

Dragan Sremec na sopran saksofonu, Goran Merčep na alt saksofonu, Saša Nestorović na tenor saksofonu i Matjaž Drevenšek na bariton saksofonu svojim su muziciranjem Slatinu smjestili među najpoznatije svjetske dvorane na kojima su do sada odsvirali stotine koncerata.

A sve je započelo prije trideset i tri godine kada su se okupili na studiju kod istog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s ciljem zajedničkog muziciranja i da se ujedno dobro zabavljaju. Sve je to preraslo u jedno divno prijateljstvo koje je presudno za ovako dugi „staž“ u istom sastavu.

– Mi za glazbu živimo. Sve što je dobro napisano i dobro napravljeno to nam se sviđa, bilo da je to nešto suvremeno s tehnikama avangarde ili da je napisano klasično. Ako je dobra muzika to nas privlači, a s druge strane i ako nije možda najbolja muzika, u trenutku kada ju sviramo ona nam je najbolja i trudimo se uvijek izvući ono najbolje iz svake kompozicije, – rekao nam je Dragan Sremec, te istaknuo kako su ponosni što su mnogi hrvatski, slovenski, pa i američki kompozitori napisali kompozicije specijalno za njih. Praizveli su oko 70 kompozicija te će nešto, kako je rekao, ostati iza Zagrebačkog kvarteta saksofona.

– Već sada mnogi glazbenici sviraju te skladbe, a posebno nas veseli što je našim stopama krenuo još jedan kvartet saksofona, Kvartet Papandopulo u čijem su sastavu moji bivši studenti i sjajni su, – zaključio je Sremec istaknuvši kako je pred Zagrebačkim kvartetom saksofona još puno godina zajedničkog muziciranja.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button