DOGAĐANJANASLOVNICA

Ove godine Hrvatska dobila 414 novih majstora: S područja Udruženja obrtnika Slatina njih 6

U 2024. godini provedena su dva roka majstorskih ispita, na koja se ukupno prijavilo 557 kandidata i kandidatkinja u svim županijama koje su provodile ispite, od čega je majstorski ispit uspješno položilo njih 414.

Najviše je položenih majstorskih ispita za zvanje elektroinstalater i to ukupno 71, zatim slijede frizeri njih 44, automehaničari 38 i kuhari 24.
Ukupno od početka provedbe majstorskih ispita do sada je najviše majstorskih ispita položeno u zvanjima frizer, čak 6033, kuhar 2046 i automehaničar 1896.

„Majstorski ispiti predstavljaju vrhunac obrazovanja u obrtništvu kojim se potvrđuje kvaliteta u određenom obrtničkom zanimanju. Također, potvrda su i simbol društvenog angažmana obrtnica i obrtnika s obzirom da osobe s majstorskim ispitom mogu uzimati naučnike na naukovanje i time obrazovati mlade naraštaje koji će nastaviti rad u obrtničkim zanimanjima i tako osigurati svjetlu budućnost hrvatskog obrtništva te napredak našeg gospodarstva i društva. Bez obzira na pozitivne trendove rasta obrtništva i odabira obrtničkih zanimanja potražnja je još uvijek značajno veća od ponude, naime majstori već dugo nisu bili ovako traženi, cjenjeni i plaćeni. Zato pozivam mlade i one malo starije,  odaberite obrtništvo i postanite majstor, udarite na svoj rad pečat kvalitete, kod vrijednih i vještih uspjeh neće izostati“, naglašava predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil. 

U Virovitičko-podravskoj županiji ove su godine u proljetnom roku majstorski ispit položila 22 kandidata od čega je s područja Udruženja obrtnika Slatina njih 6 i to 3 iz Slatine, jedan za zvanje stolar i dva automehaničara, zatim 2 iz Mikleuša za zvanje automehaničar i elektroinstalater, te 1 iz Čađavice za zvanje plinoinstalater.

Od ukupno 14 zanimanja za koja se polagao majstorski ispit u proljetnom roku ove godine, najviše je novih majstora i majstorica automehaničara i zlatara te vodoinstalatera, elektroinstalatera i fotografa.

Tijekom 2023. godine u dva ispitna roka s područja Područne obrtničke komore VPŽ majstorski ispit je položilo 45 novih majstora i majstorica, a zanimljiv je i podatak da je na području Komore naše županije do sada majstorski ispit položilo ukupno 1663 kandidata što nas i dalje svrstava u prvih 5 Komora u Hrvatskoj.

Majstorski ispiti imaju prepoznatljivost ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Europi, mogu se polagati za zanimanja s liste vezanih obrta.

Na području Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije majstorski ispit moguće je polagati za 31 zanimanje u 2 ispitna roka – proljetnom (travanj/svibanj) i jesenskom roku (studeni/prosinac). Prijave za ovogodišnji jesenski rok su u tijeku i završavaju krajem rujna, a sve detaljnije informacije mogu se dobiti u Obrtničkoj komori VPŽ u Virovitici na adresi Pavla Radića 3 ili na telefon 033/725-493 i e-mail: obrazovanje-vt@hok.hr.

(Mihaela Feldi, HOK, Udruženje obrtnika Slatina)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button