DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Otvorena izložba u prigodi 50 godina djelovanja slatinskog kulturno-umjetničkog društva “Dika”

U Zavičajnom muzeju Slatina u petak, 15. prosinca otvorena je izložba u prigodi 50 godina djelovanja slatinskog kulturno-umjetničkog društva „Dika“. Naziv ove izložbe o društvu kroz koje su tijekom proteklih pedeset godina prošli i u radu kojeg su aktivno sudjelovali brojni Slatinčani je „Kulturno – umjetničko društvo „Dika“ 1967. – 2017.“

O izložbi je u uvodnom dijelu govorila ravnateljica muzeja Dragica Šuvak, dok je iz stručnog kuta o KUD-u Dika govorila Valentina Dačnik, stručna suradnica za plesnu kulturu pri Hrvatskom saboru kulture ispred kojeg je predsjedniku KUD-a „Dika“ Dariju Vrbasliji uručila Dijamantnu diplomu za 50-godišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno – umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture, dok je umjetničkom voditelju Društva Miroslavu Šariću uručila Brončanu diplomu za 18-godišnji predani rad.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, koji ovaj puta otvorio za njega ipak „osobnu“ i posebnu izložbu, budući da je njegov otac, Josip Ostrošić jedan od ljudi koji su svojim angažmanom zaslužni za početke samog KUD-a „Dika“

Na red su zatim došli i oni koji danas aktivno rade u samom Društvu. Riječ je o  stručnom i umjetničkom voditelju Društva, Miroslavu Šariću te predsjedniku Društva Dariju Vrbasliji koji je ujedno predvodio mješoviti vokalni sastav koji je tijekom otvaranja izložbe izveo nekoliko kraćih skladbi.

Počeci organiziranih oblika kulturno-umjetničkog amaterizma na području Slatine sežu u kraj 19. i početak 20. stoljeća kada su gospodarske i socioekonoske prilike bile povoljne za osnivanje prvih društava, odnosno udruga građana. Grad je krajem 19. stoljeća imao već mnoge gradske atribute: Slatinsku štedionicu (1873.), Narodnu čitaonicu (1896.), Obrtničku zadrugu (1882.) kao prvu profesionalnu udrugu u Slatini, te ostale građanske udruge – Dobrovoljno vatrogasno društvo (1874.), Učiteljsko društvo Kotara slatinskog (1882.), Hrvatsko pjevačko društvo Zrinski (1900.) …

Hrvatsko pjevačko društvo „Zrinski“ u lokalnoj zajednici ima važnu kulturnu i društvenu ulogu, a 1901. godine postaje članom Saveza hrvatskih pjevačkih društava u Zagrebu.

Podaci i saznanja o folklornom amaterizmu konkretnije se mogu pratiti nakon Drugog svjetskog rata kada na ovom području djeluje već broj kulturno – umjetničkih društava koja okupljaju većinom mlađu populaciju. Među prvima spominje se KUD „Jedinstvo“ osnovano 1945., a koje je imalo četiri sekcije: dramsku, pjevačku, folklornu i muzičku.

Začetak KUD-a Dika dogodio se gašenjem Kulturno – prosvjetnog društva Slavonac 1967. godine, čiji su članovi bili dijelom učenici slatinskih škola, pa je na poticaj ravnatelja škole Ananija Markovića iste godine osnovano Kulturno – umjetničko društvo „Dika“. Veliki doprinos njegovom osnivanju pružili su Antun Venus, tadašnji voditelj Centra za kulturu u Narodnom sveučilištu i Josip Ostrošić, dotadašnji član „Slavonca“, ali i plesač – pjevač Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“ od 1963. do 1967. godine.

Osnovna djelatnost Društva provodila se kroz folklornu sekciju, pjevački zbor i tamburašku sekciju. Godine 1973. „Dika“ postaje dio novoosnovanog Radničkog kulturno – umjetničkog društva „Bratstvo“ i neprekidno djeluje sve do početka Domovinskog rata.

U osamdesetim godinama društvo broji oko 400 članova, a u svom programu izvodi koreografije plesova i pjesama iz Hrvatske i ostalih republika bivše Jugoslavije. Nastupa u nošnjama slatinskih sela i u rekonstrukcijama nošnji ostalih krajeve bivše države.

Do značajnije obnove rada dolazi 2006. godine. „Dika“ je danas folklorni ansambl koji pleše koreografirane spletove plesova i pjesama Slavonije, Posavine, Podravine, Baranje, Međimurja, Bačke i Dalmacije. Društvo broji osamdesetak aktivnih članova koji djeluju u četiri sekcije: plesni folklorni ansambl, dječja folklorna skupina, tamburaški sastav i mješoviti vokalni sastav. (mk / Foto – video: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button