DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Otvorena 6. Slatinska mala scena POU Slatina

Danas je u prepunoj kino dvorani u Slatini svečano otvorena 6. Slatinska mala scena.
Projekt je to koji je i ove godine organiziralo Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Slatine te Slatinske banke s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.

Školarce i ostalu publiku pozdravili su ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je u stilu kazališne predstave, imaginarnim činom škarama prerezao vrpcu i otvorio 6. Slatinsku malu scenu.

– Dramska pedagogija počinje od najranije dobi, od jaslica do srednje škole, stoga mi je drago da su se sve škole i vrtići koji gravitiraju prema Slatini, što uključuje i susjedne općine, odlučili uključiti jer Slatina već godinama ima jednu kazališnu tradiciju, prvo amatersku koja je trajala 70.-ih godina, no otvorena vrata našeg Pučkog učilišta omogućuju da i u današnjim vremenima ne budemo samo ovisnici o televiziji nego da uživo gledamo živu riječ i glumce na sceni što je izuzetno bitno, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

– Projekt je u početku obuhvaćao tristotinjak djece iz slatinskih škola, s tendencijom rasta, tako da je prošle godine Scena okupila 2 i pol tisuće djece iz cijele županije. Svake godine dodamo i neki novi sadržaj te se ove godine nadamo i većem odazivu. Cijeli projekt je u vrijednosti 50-60 tisuća kuna od kojih Ministarstvo kulture sufinancira 20.000 kuna. Uz POU i prihod od ulaznica ostatak sufinancira Grad Slatina, a ove godine uključila se i Slatinska banka, – rekla nam je ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac koja je tom prigodom istaknula kako je jako bitno provoditi ovakve projekte jer ukoliko se djeca od malih nogu ne naviknu na kazalište, kino, koncerte… nećemo kasnije imati odraslu publiku.

Scena je po drugi puta ove godine započela radionicama glinom za vrtićku i djecu osnovnoškolskog uzrasta koje je na tragu prošlogodišnje izuzetne suradnje održala akademska kiparica Danijela Halužan Glumbić, koja je izrazila zadovoljstvo ovogodišnjim radionicama koje su bile vesele, a djeca zainteresirana i kreativna, te najavila iduće godine jednu još ljepšu priču.

Održano je ukupno šest radionica, u slatinskim dječjim vrtićima Zeko i Suncokret te osnovnim školama Josipa Kozarca Slatina, Mikleuš i Vladimira Nazora Nova Bukovica i Davorina Trstenjaka Čađavica, gdje su djeca od gline izrađivala božićne ukrase, a kojima su u sklopu izložbe povodom svečanog otvorenja Slatinske male scene, okićene božićne jelke u predvorju kina, tako da je kino već sada u božićnom duhu.

Ovogodišnju Slatinsku malu scenu otvorilo je danas Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka predstavom „Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom“. Protagonisti ove predstave, dva pingvina, kokoš i krt, razveselili su oduševljene mališane koji su zajedno s glumcima i zapjevali, a na kraju predstave djelatnici POU Slatina darivali su ih balonima.

U okviru programa ovogodišnje Scene, slatinska će publika moći uživati u još tri predstave.
Tako će 19. studenoga s početkom u 13 sati Kazalište Smješko iz Zagreba izvesti predstavu „Kakva mati takva kći“ koja je namijenjena srednjoškolcima i odrasloj publici.
20. studenoga POU Slatina donosi predstavu „DNK“ u izvedbi Kazališta Virovitica koja će toga dana imati tri izvedbe, dok će 21. studenoga 6. Slatinsku malu scenu zatvoriti Scena Gorica predstavom „Tonka Bontonka“ u dvije izvedbe.
Cijena ulaznice za svaku predstavu je 15 kuna.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button