NASLOVNICAOPĆINE

Otvoren dječji vrtić u Ćeralijama

U općini Voćin, najmlađoj općini u Hrvatskoj otvoren je 2. dječji vrtić i to u selu Ćeralije koje se nalazi na pola puta između Voćina i Slatine.
U ovu općinu tijekom 1992. naselilo se oko 1.200 Hrvata iz Župe Letnica na Kosovu. Svake godine u općini se rađalo 50-60 beba i time su postali najmlađa i demografski najpozitivnija općina u Hrvatskoj. Polovica od novonaseljenih smjestila se u selima Ćeralije i Bokane i zbog njih je 1995. otvorena nova područna škola u Ćeralijama koju je u prva 4 razreda pohađalo i do 100 učenika.

Zbog nedostatka radnih mjesta, a posebno ulaskom Hrvatske u EU dosta se mladih obitelji iselilo prvo prema mjestima u okolici Zagreba i Bjelovara, a posljednjih godina i u Njemačku. Osim toga povećani standard i moderne potrošačke navike uzrokovale su pad nataliteta, ali unatoč tome i danas gotovo svaka mlada obitelj ima 4-5 djece. Koliko mogu i znaju drže se svojih običajnih tradicija, rodbinskog i prijateljskog druženja i žive kršćanske vjere.

Novootvoreni vrtić, područni odjel DV Jelenko iz Voćina kojeg vodi ravnateljica Marica Bičanić Krupa moderna je didaktički opremljena zgrada s prostorom za 30 polaznika predškolske dobi za koje će se zaposliti dvije odgojiteljice i čistačica. Trenutno je predbilježeno 18-ero djece, a do rujna će se broj povećati.

Ovo je drugi od 11 dječjih vrtića koji će se izgraditi na Virovitičko-podravskoj županiji rekao je župan Igor Andrović. Načelnik općine Predrag Filić rekao je da je cijena vrtića 3.700.000 kn, a izgrađen je sredstvima Ministarstva poljoprivrede iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85% EU, 15% RH). Općina će po polazniku sufinancirati 90% stvarne cijene, čime će se stvoriti prostor za zapošljavanje majki i boravak sve predškolske djece.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike dr. sc. Vesna Bedeković svečano je otvorila vrtić uz asistenciju djece u letničkim narodnim nošnjama. Rekla je da nigdje u Hrvatskoj nije susrela demografiju i život na djelu kao u općini Voćin. Dokaz za to su 15-ak gnijezda lastavica koje su se već udomaćile na novoj zgradi vrtića, jer one dolaze tamo gdje su ljudi dobri i plemeniti. Također je naglasila da će se u Voćinu uskoro graditi Dom za stare i nemoćne kapaciteta do 100 korisnika koji će zaposliti više od 20 djelatnika. Voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz blagoslovio je vrtić, a skupu su se obratili i Igor Fazekaš iz Hrvatskih šuma i saborski zastupnik Josip Đakić. Samo da još bude novih radnih mjesta i ovaj lijepi podpapučki kraj bit će meta i novih doseljenika. (V. Jelenčić)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button