CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Otplata kredita odgađa se na tri mjeseca: Vrijedi za sve vrste kredita, stambene, potrošačke te leasing

Hrvatska udruga banaka objavila je da banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita i građanima i tvrtkama, piše Večernji.hr.

Dogovor je postignut u suradnji s predstavnicima Vlade, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. IZ HUB-a ističu da su predložili niz gospodarskih mjera s ciljem pomoći poduzećima i fizičkim osobama na čije je poslovanje utjecala epidemija koronavirusa.

– Od ključne važnosti prilikom kreiranja optimalnih rješenja i mjera bila je suradnja banaka s predstavnicima Vlade RH, poslodavaca, HNB-a, HBOR-a i ostalih relevantnih institucija. Zajednički interes je zaštiti građane Republike Hrvatske te osigurati likvidnost poduzeća pogođenih epidemijom koronavirusa. Vjerujem kako će donesene mjere pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija – prokomentirao je mjere direktor HUB-a Zdenko Adrović.

Posrijedi su sljedeće mjere:

1. U svrhu očuvanja financijske stabilnosti i likvidnosti kreditne institucije će u svojim internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrhe, aktiviranje instrumenata osiguranja) radi naplate duga svojih dužnika, fizičkih i pravnih osoba, koji u tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate ili anuiteta svojih kreditnih obveza, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedene u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike.

2. Kreditne institucije će savjesno i urgentno razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata (građana i poduzetnika) za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca. Posrijedi su klijenti čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda te poduzetnici čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

3. Kreditne institucije će za vrijeme odgode plaćanja obračunavati isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada.

4. Za uspjeh mjera koje se očekuju od kreditnih institucija bit će važno osigurati solidarnost drugih grupa vjerovnika, kako bi se osigurala pomoć građanima i poduzetnicima koji su u postojećim okolnostima doista ekonomski pogođeni. Banke će započeti s tehničkom pripremom poslovanja i primjenom navedenih mjera danas. U ovom trenutku banke rade na implementaciji raznih rješenja koje je potrebno uskladiti sa zakonskim propisima, a koje imaju za cilj olakšati građanima i poslovnim klijentima nesmetano korištenje bankovnih usluga tijekom epidemije korona virusa.

Uskladit će i vlastite interne procedure te će poslovanje biti prilagođeno potrebama građana u skladu s razvojem situacije epidemije korona virusa i donesenim preventivnim mjerama nadležnih službi.

Osiguran je i kontinuitet rada poslovnica i prilagođen rad pozadinskih službi kao podrške poslovanju te će poslovnice banaka nastaviti raditi u određenom obujmu u skladu s razvojem situacije i preporukama nadležnih institucija. Mreža bankomata i poslovnice banaka u svakom trenutku će biti opskrbljene dovoljnom količinom gotovine, a građanima se preporučuje korištenje usluga digitalnog bankarstva, kartičnog plaćanja i bankomata. Pozivaju građane da redovito prate novosti na internetskim stranicama svojih banaka ili se informiraju telefonskim putem, kako bi bili upoznati s radnim vremenom poslovnica, kao i s raznim rješenjima koje imaju za cilj olakšati korištenje bankovnih usluga.

– Vjerujemo da će svi kreatori zakona i politika, kreditne institucije kao i drugi sudionici na tržištu, nastupiti zajedničkim snagama i brzom reakcijom u korist hrvatskog gospodarstva, a uslijed prijeteće opasnosti kojoj su izloženi hrvatski građani virusom COVID –19 – poručili su iz HUB-a.

Banke očekuju i da HNB u što kraćem roku donese odgovarajuće zakonske propise koji će u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za narednih 90 dana. (vecernji.hr, Fotografija: vlada.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button