CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

#ostanidoma – GRAS i od kuće na raspolaganju slatinskim poduzetnicima

U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Gradska razvojna agencija Slatine, kao i većina sličnih servisa u zemlji, već treći tjedan radi od kuće (#ostanidoma) koristeći prijenosna računala, a kontakti sa strankama održavaju se elektronskim putem i telefonom. Na taj način uredno se obrađuju svi upiti kojih je zbog vladinih i lokalnih mjera uslijed pandemije koronavirusa izuzetno mnogo.
Stoga Gradska razvojna agencija Slatine radi punim kapacitetom, a sve aktualnosti, poput novih mjera i potpora, koje su važne za gospodarstvo, redovno objavljuje na svojoj službenoj web stranici https://www.gras.com.hr/ i facebook stranicama https://www.facebook.com/czpgs/ i https://www.facebook.com/jobclubslatina/.

– Nakon one prve reakcije rezignacije, zbunjenosti i panike kod naših poduzetnika uslijed donošenja Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i društvenih događanja od 19. ožujka, sada ipak svjedočimo smirivanju i boljem raspoloženju, zahvaljujući brojnim mjerama potpore, koje su osmišljene da gospodarstvu pomognu prebroditi ovaj zastoj u poslovanju. Uz vladine mjere za očuvanje radnih mjesta, moratorije na kredite, produljenje rokova, zajam za obrtna sredstva HAMAG BICRO-a nova je mjera koja će poduzetnicima dati vjetar u leđa po završetku ove obustave djelovanja. Uvjeti su zaista povoljni, uz značajno manje dokumentacije i pripremljen obrazac Poslovnog plana kroz pitanja na dvije stranice, omogućena je on-line prijava, čime se uvelike skraćuje vrijeme pripreme zahtjeva, – istaknula je ravnateljica GRAS-a Teodora Fišer, te naglasila kako i Gradska razvojna agencija Slatine daje svoj doprinos ublažavanju posljedica ove neočekivane i neizvjesne gospodarske situacije.

Uslijed negativnih učinaka korona pandemije, odnosno ublažavanja istih, poduzetnicima koji su najviše pogođeni nastalom situacijom HAMAG BICRO je aktivirao dodatnu mjeru u svrhu održavanja likvidnosti za mikro, mala i srednja poduzeća, pod nazivom „COVID-19 – Zajam za obrtna sredstva HAMAG BICRO-a“.
Iznosi zajmova su do 750 000,00 kn za obrtna sredstva, s kamatnom stopom od 0,25 posto, početkom od 12 mjeseci i maksimalnim rokom otplate od pet godina uz skraćenu proceduru obrade zahtjeva i bez plaćanja bilo kakve dodatne naknade. Primjenjivat će se do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.
Kako bi osigurao sredstva putem ove mjere, korisnik mora dokazati negativan utjecaj epidemije na poslovanje u vidu pada prihoda od minimalno 20 posto u prvom kvartalu ili predviđenog pada prihoda u idućim kvartalima.

Pad prihoda se uspoređuje s istim razdobljem u 2019.g., a za prijavitelje koji u tom periodu nisu bili osnovani sa zadnjim kvartalom u 2019. godini.

Za djelatnosti kojima nije naložena obustava rada Odlukom Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske (npr. trgovina na malo mješovitom robom, pekarnice, taxi službe i sl.) nije moguće odobriti zajam na temelju projekcije pada prihoda nego isključivo na temelju dokazanog pada prihoda u prvom kvartalu.

GRAS je na raspolaganju lokalnim poduzetnicima za svu potrebnu pomoć u pripremi projektne dokumentacije za prijavu na ovu, ali i sve druge mjere potpore vezane za COVID-19. Zainteresirani poduzetnici javiti se mogu sa svojim upitom na info@gras.com.hr.
(Mihaela Feldi, GRAS)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button