Home / KULTURA / Osnovna škola Mikleuš gostovala na međunarodnom susretu sudionika projekta Erasmus+ u njemačkoj Geri

Osnovna škola Mikleuš gostovala na međunarodnom susretu sudionika projekta Erasmus+ u njemačkoj Geri

Osnovna škola Mikleuš gostovala je na međunarodnom susretu sudionika projekta Erasmus+ u Geri, u njemačkoj Osnovnoj školi Ericha Kästnera. Od ponedjeljka 25. veljače 2019. do subote 2. ožujka 2019. učenici i učitelji OŠ Mikleuš učili su i družili se s vršnjacima iz Grčke, Bugarske, Poljske, Turske i domaćinima iz Njemačke. Iz naše su škole na ovu stručnu edukaciju otputovali učenici Luka Kovač, Ivan Cingel i Antonijo Vuk te učiteljica Svjetlana Mojzeš, vjeroučiteljica Milkica Sarajlić Kolundžija i knjižničar Dinko Vekić.

Dobrodošlica u Osnovnoj školi Ericha Kästnera oduševila je sve prisutne. Veselo pjevanje učenika uz sjajan ritam glazbe dočaralo je svu ljubav i radost domaćina. Odmah smo prionuli na rad. Podijeljeni u skupine prvo smo raspravljali o pročitanoj slikovnici Irgendwie Anders. Potom smo izrađivali strip. Faze izrade stripa:

  1. osmisliti priču
  2. složiti priču pomoću lego kockica
  3. fotografirati svaku scenu s iPodima
  4. složiti fotografije u strip
  5. ispisati dijaloge i tekst na njemačkom jeziku
  6. strip s njemačkog jezika prevesti na hrvatski i turski jezik

Učenici su marljivo radili i međusobno se družili. Na kraju radnog dana roditelji su pripremili zakusku za sve sudionike projekta. Druženje je proteklo u vrlo ugodnom okruženju. Ravnatelj škole gospodin Steffen Zaumseil upoznao je sve učitelje-goste s načinom rada u školi od 1. do 4. razreda i s modernim školskim prostorom. Učenici-domaćini i učenici-gosti poslijepodnevno slobodno vrijeme iskoristili su boraveći na školskom igralištu te dvorani škole natječući se u veselim utakmicama. Svim gostima podijeljeni su pokloni dobrodošlice.

Drugi dan posjetili smo glavni grad pokrajine Thüringen, Erfurt.

Boravili smo u tiringenskom pokrajinskom parlamentu. Učenike je dočekalo dvoje parlamenaraca te su aktivno sudjelovali u raspravama o temama sporta i ekologije. Djeca su se predstavila, iznosila svoja razmišljanja i viđenja. Posjetili smo i Europski informativni centar i educirali se o njihovu radu. Posjetili smo i erfurtsku gradsku vijećnicu gdje je 1808. godine boravio Napoleon i razgovarao s poznatim njemačkim piscem Goetheom. Uživali smo u ljepotama i znamenitostima grada Erfurta.

U srijedu 27.veljače nastavili smo raditi u školi i završavati naše stripove. Marljivost i trud su se isplatili. Sve aktivnosti i rad grupa snimala je ekipa učenika u kojoj je bila i naša vjeroučiteljica Milkica i snimatelj s lokalne televizije OKG. Četvrti dan boravka u Geri iskoristili smo učeći o njihovim velikanima i znamenitostima. Posjetili smo i lokalnu TV OKG i upoznali se sa svim zanimljivostima rada televizije. U studiju smo pogledali dio snimljenog dokumentarca o našem radu na stripu školi. Zatim smo obišli i špilje ispod dijela grada i upoznali se s važnošću tih prostora u prošlosti. Posjetili smo gradsku vijećnicu u Geri gdje nas je dočekao gradonačelnik i zaželio puno uspjeha u radu. Potom smo se popeli na kulu gradske vijećnice gdje smo uživali u krasnom pogledu na cijeli grad.

Posljednji dan našeg boravka obišli smo drugi grad po veličini u tiringenškoj pokrajini, Jenu. Grad u kojem su boravili i stvarali mnogi njemački velikani, jako nam se dopao. Posjetili smo Zeiss planetarij. Uživali smo u planetariju. Svemir je postao stvaran i potpuno jasan. Nesvakidašnji doživljaj putovanja u svemir, obilazak planeta i ponovno vraćanje na Zemlju potpuno nas je oduševilo. Istog dana poslijepodne u osnovnoj školi svaka grupa je prezentirala zemlju iz koje dolazi. Sve prisutne goste upoznali smo s ljepotama naše domovine Hrvatske, s hrvatskim velikanima koji su dali poseban doprinos za cijelo čovječanstvo (Tesla, Penkala, Prelog, Vrančić…). I mi smo upoznali ljepote drugih zemalja i uživali u njihovim prezentacijama. Na kraju smo pogledali sve izložene stripove i plakate koje smo izradili tijekom radnog tjedna. Na svečanoj večeri koju su pripremili domaćini i roditelji učenika pogledali smo film koji je nastajao tijekom našeg učenja i druženja. Svi prisutni su se oduševili uratkom. Ravnatelj je svim predstavnicima zemalja projekta Erasmus+ uručio tiskani primjerak objedinjenih stripova – Unsere Comicsammlung.

Zahvaljujemo školi u Geri, ravnatelju gospodinu Zaumseilu i kordinatorici projekta, gđi Silviji Hoffmann na iznimnoj edukaciji i organizaciji.  (Izvor: OŠ Mikleuš)

x

Check Also

Premijer Plenković: Relaksiranje mjera uz savjete epidemiologa. Otvaranje tržnica vjerojatno prije Uskrsa!

Nakon sastanka sa znanstvenicima na temu koronavirusa premijer Andrej Plenković najavio je relaksiranje mjera ali ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org