KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJI

Osnovna škola Mikleuš gostovala na međunarodnom susretu sudionika projekta Erasmus+ u njemačkoj Geri

Osnovna škola Mikleuš gostovala je na međunarodnom susretu sudionika projekta Erasmus+ u Geri, u njemačkoj Osnovnoj školi Ericha Kästnera. Od ponedjeljka 25. veljače 2019. do subote 2. ožujka 2019. učenici i učitelji OŠ Mikleuš učili su i družili se s vršnjacima iz Grčke, Bugarske, Poljske, Turske i domaćinima iz Njemačke. Iz naše su škole na ovu stručnu edukaciju otputovali učenici Luka Kovač, Ivan Cingel i Antonijo Vuk te učiteljica Svjetlana Mojzeš, vjeroučiteljica Milkica Sarajlić Kolundžija i knjižničar Dinko Vekić.

Dobrodošlica u Osnovnoj školi Ericha Kästnera oduševila je sve prisutne. Veselo pjevanje učenika uz sjajan ritam glazbe dočaralo je svu ljubav i radost domaćina. Odmah smo prionuli na rad. Podijeljeni u skupine prvo smo raspravljali o pročitanoj slikovnici Irgendwie Anders. Potom smo izrađivali strip. Faze izrade stripa:

  1. osmisliti priču
  2. složiti priču pomoću lego kockica
  3. fotografirati svaku scenu s iPodima
  4. složiti fotografije u strip
  5. ispisati dijaloge i tekst na njemačkom jeziku
  6. strip s njemačkog jezika prevesti na hrvatski i turski jezik

Učenici su marljivo radili i međusobno se družili. Na kraju radnog dana roditelji su pripremili zakusku za sve sudionike projekta. Druženje je proteklo u vrlo ugodnom okruženju. Ravnatelj škole gospodin Steffen Zaumseil upoznao je sve učitelje-goste s načinom rada u školi od 1. do 4. razreda i s modernim školskim prostorom. Učenici-domaćini i učenici-gosti poslijepodnevno slobodno vrijeme iskoristili su boraveći na školskom igralištu te dvorani škole natječući se u veselim utakmicama. Svim gostima podijeljeni su pokloni dobrodošlice.

Drugi dan posjetili smo glavni grad pokrajine Thüringen, Erfurt.

Boravili smo u tiringenskom pokrajinskom parlamentu. Učenike je dočekalo dvoje parlamenaraca te su aktivno sudjelovali u raspravama o temama sporta i ekologije. Djeca su se predstavila, iznosila svoja razmišljanja i viđenja. Posjetili smo i Europski informativni centar i educirali se o njihovu radu. Posjetili smo i erfurtsku gradsku vijećnicu gdje je 1808. godine boravio Napoleon i razgovarao s poznatim njemačkim piscem Goetheom. Uživali smo u ljepotama i znamenitostima grada Erfurta.

U srijedu 27.veljače nastavili smo raditi u školi i završavati naše stripove. Marljivost i trud su se isplatili. Sve aktivnosti i rad grupa snimala je ekipa učenika u kojoj je bila i naša vjeroučiteljica Milkica i snimatelj s lokalne televizije OKG. Četvrti dan boravka u Geri iskoristili smo učeći o njihovim velikanima i znamenitostima. Posjetili smo i lokalnu TV OKG i upoznali se sa svim zanimljivostima rada televizije. U studiju smo pogledali dio snimljenog dokumentarca o našem radu na stripu školi. Zatim smo obišli i špilje ispod dijela grada i upoznali se s važnošću tih prostora u prošlosti. Posjetili smo gradsku vijećnicu u Geri gdje nas je dočekao gradonačelnik i zaželio puno uspjeha u radu. Potom smo se popeli na kulu gradske vijećnice gdje smo uživali u krasnom pogledu na cijeli grad.

Posljednji dan našeg boravka obišli smo drugi grad po veličini u tiringenškoj pokrajini, Jenu. Grad u kojem su boravili i stvarali mnogi njemački velikani, jako nam se dopao. Posjetili smo Zeiss planetarij. Uživali smo u planetariju. Svemir je postao stvaran i potpuno jasan. Nesvakidašnji doživljaj putovanja u svemir, obilazak planeta i ponovno vraćanje na Zemlju potpuno nas je oduševilo. Istog dana poslijepodne u osnovnoj školi svaka grupa je prezentirala zemlju iz koje dolazi. Sve prisutne goste upoznali smo s ljepotama naše domovine Hrvatske, s hrvatskim velikanima koji su dali poseban doprinos za cijelo čovječanstvo (Tesla, Penkala, Prelog, Vrančić…). I mi smo upoznali ljepote drugih zemalja i uživali u njihovim prezentacijama. Na kraju smo pogledali sve izložene stripove i plakate koje smo izradili tijekom radnog tjedna. Na svečanoj večeri koju su pripremili domaćini i roditelji učenika pogledali smo film koji je nastajao tijekom našeg učenja i druženja. Svi prisutni su se oduševili uratkom. Ravnatelj je svim predstavnicima zemalja projekta Erasmus+ uručio tiskani primjerak objedinjenih stripova – Unsere Comicsammlung.

Zahvaljujemo školi u Geri, ravnatelju gospodinu Zaumseilu i kordinatorici projekta, gđi Silviji Hoffmann na iznimnoj edukaciji i organizaciji.  (Izvor: OŠ Mikleuš)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button