DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Osnovna škola Eugena Kumičića i više nego dostojno obilježila Međunarodni dan djeteta

Jučer je u Zavičajnom muzeju održana izložba učeničkih likovno-literarnih radova prispjelih na natječaj imena Poznajem dječja prava, a kojeg su povodom Međunarodnog dana djeteta raspisali i proveli Osnovna škola Eugena Kumičića u suradnji s Dječjim forumom Mladost.  U sklopu otvorenja izložbe održane u potkrovlju muzeja kao veliko finale obilježavanja Međunarodnog dana djeteta održana je i svečanost proglašenja najboljih radova pristiglih na natječaj.

Na samom početku nekoliko pozdravnih riječi uputila je ravnateljica škole Božica Majhen pri tom naglasivši navodeći velik broj primjera koliko ova škola uistinu skrbi za prava djece.

Glavna i odgovorna za provedbu i organizaciju obilježavanja navedenog Dana u ulozi koordinatorice natječaja voditeljica Dječjeg foruma Ivana Strupar pojasnila je konačne ciljeve cjelokupnog događaja, a to je da se potakne djecu da slobodno i originalno izraze svoje mišljenje te da na kreativan način izraze ono što misle, vide i osjećaju. Ova akcija za jedan od svojih ciljeva imala je i zadatak upoznati djecu s najvažnijim svjetskim dokumentom za djecu – Konvencijom o pravima djeteta,

 

Želja je i da se na ovaj način djecu potakne da aktivno sudjeluju u obiteljskom, školskom i općenito društvenom životu u lokalnoj zajednici, kao i da se odrasle senzibilizira da čuju i uvažavaju dječje mišljenje prilikom donošenja odluka, a upravo je ova izložba u muzeju bila sjajna prigoda da odrasli kroz radove pristigle na natječaju vide i dožive kako djeca razmišljaju i koje su njihove želje i potrebe.

 

U sklopu programa tako su prezentaciju o dječjim pravima, pripremili i predstavili članovi Dječjeg foruma, učenici petoga razreda Milan Ivić, Ivano Pavin i Fran Bošnjak.

Nakon toga predstavila se i Gita Špoljarić, savjetnica pravobraniteljice za djecu. Naime, Gita Špoljarić i David Vilk, nedavno su postali savjetnici pravobraniteljice za djecu.

Inače na samom natječaju mogli su sudjelovati učenici s područja cijele županije od 7 do 14 godina starosti, a pristigli radovi podijeljeni su u dvije kategorije, za likovno i literarno stvaralaštvo.

Zadana tema radova nosila je ime Djeca su radost svijeta.

U kategoriji literarni radovi prvo mjesto osvojile su Gita Špoljarić i Marta Samardžić dok su u kategoriji likovnih radova za najbolje proglašeni oni Zorana Benjamina Vajdića i Marte Sopjanac.

 

NAGRAĐENI UČENICI:

 

U kategoriji literarni radovi:

1.mjesto – Gita Špoljarić, učenica 8. razreda OŠ Eugena Kumičića Slatina, mentorica Marijana Toplak

  1. mjesto – Marta Samadržić, učenica 7.razreda OŠ Antuna Gustava Matoša Čačnci, mentorica Kristina Krolo

 

 

U kategoriji likovni radovi:

1.mjesto: Zoran Benjamin Vajdić, učenik 7.razreda OŠ Eugena Kumičića Slatina, mentorica Snježana Cukor

1.mjesto: Marta Sopjanac, učenica 3.razreda OŠ Davorina Trstenjaka Čađavica, mentorica Ivana Job

 

2.mjesto: Klara Peček, učenica 3.razreda, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, mentorica Marija Vencl

2.mjesto: Patrik Kraupa, učenik PO3 OŠ Eugena Kumičića Slatina, mentorica Patricija Karaman

 

3.mjesto: Emanuel Adžić, učenik PO3, OŠ Eugena Kumičića Slatina,mentorica Patricija Karaman

3.mjesto: Alen Bogdan i Daniel Bogdan, učenici PO3, OŠ Eugena Kumičića Slatina,mentorica Patricija Karaman

3.mjesto: Matea Šterl, učenica 3.razreda OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, mentorica Marija Vencl

 

dj

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button