DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Osnovna škola Eugena Kumičića domaćin partnerima u sklopu Erasmus+ projekta GAME

U Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini od 15. do 19. studenog 2021. godine, održana je mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta GAME (Generative Application to Manage Education).
Riječ je o projektu koji je financiran sredstvima Europske unije.
Glavni cilj ovog projekta je promijeniti stav učenika prema učenju i školi te potaknuti motivaciju učenika korištenjem modernih tehnika učenja i poučavanja, a jedna od tih tehnika je igra.  
Slatinska Osnovna škola Eugena Kumičića tako je ovom prigodom ugostila ukupno 22 učenika i 12 nastavnika iz pet europskih zemalja: Turske (glavni koordinator), Latvije, Grčke, Portugala i Sjeverne Makedonije.

Ovaj je projekt u OŠ Eugena Kumičića započela učiteljica engleskog jezika Silvija Mađarić, a nastavila učiteljica engleskog jezika Iva Vilček koja je i organizirala ovu projektnu mobilnost uz pomoć projektnog tima škole koji čine: ravnateljica Božica Majhen, učiteljice razredne nastave Spomenka Bošnjak/Mirela Bistrović, Mira Brezovčan, Renata Grahovac, Vesna Košutić, Vera Menčik, Željka Novotni, učiteljica prirode i kemije Rajka Avirović Gaća, učiteljica engleskog jezika Kristina Premec, učiteljica hrvatskog jezika Ivana Strupar te knjižničarka Melita Schmitz.

Cijeli tjedan bio je podređen djeci i igrama u nastavi. Prvi dan održan je uvodni sastanak na kojemu je goste pozdravila koordinatorica projektnog tima Iva Vilček, ravnateljica Božica Majhen te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Martina Bunić.
Učenici gosti sa svojim su domaćinima igrali razne igre upoznavanja kako bi se pripremili za ostatak tjedna. Obilazak i upoznavanje grada na zanimljiv su način pripremile učiteljice Renata Grahovac i Rajka Avirović Gaća. Dan je završio pozdravnom priredbom u video formatu koju su pripremili učenici razredne nastave i njihove učiteljice koje su dio projektnog tima: Spomenka Bošnjak/Mirela Bistrović, Mira Brezovčan, Vesna Košutić, Vera Menčik i Željka Novotni. Drugoga dana mobilnosti organiziran je izlet u glavni grad, Zagreb, na koji je sudionike povela knjižničarka Melita Schmitz, gdje su naučili puno toga o najvažnijim znamenitostima, a posjetili su i Muzej čokolade. Prijepodne trećeg dana mobilnosti domaćini su goste poveli u obilazak područnih škola Gornji Miholjac i Bakić gdje su im učenici i učiteljice Jasna Kizivat, Anita Jančić Rulj i Renata Grahovac pokazali razne tradicijske igre našeg kraja kao i igre koje se mogu koristiti u nastavi.
Ostatak dana također je bio posvećen igrama u nastavi. Budući da je svaka od zemalja partnera zadužena za određenu igru ili aktivnost, domaćinima je bio zadatak pripremiti igre Pogodi tko sam i Igru na zemljopisnoj karti, a učenike je kroz igre vodila učiteljica engleskog jezika Kristina Premec.
Nakon odigranih igara, učenici su uživali u Escape room igri u kojoj su rješavali razne zadatke iz STEM područja kako bi došli do konačnog cilja. Ovu su igru za njih pripremile učiteljice Rajka Avirović Gaća, Martina Bukvić i Sanela Jukić.

Četvrti dan organiziran je još jedan izlet. Ovoga su puta posjetili Park prirode Papuk gdje su obišli Jankovac, geološki spomenik prirode Rupnicu, a usput i slatinsko jezero Javoricu.
Zadnji dan mobilnosti učenici gosti su domaćinima pokazali tradicionalne igre svojih zemalja.

Nakon završne ceremonije i podjele certifikata svim sudionicima projektne mobilnosti, projekt je na preddiplomskom studiju za Rani i predškolski odgoj i obrazovanje koji je otvoren u Slatini predstavila koordinatorica Iva Vilček, a zatim je svaki partner predstavio po jednu igru u sklopu projekta. Ovo je ujedno bila i zadnja aktivnost u sklopu projektne mobilnosti u Slatini, a završnu konferenciju uveličao je svojim dolaskom i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Organizacija mobilnosti, posebice u ovako neizvjesnoj situaciji, težak je i odgovoran posao. Međutim, vidjeti osmjeh djece i čuti komentare partnera koji su uživali u svakom danu mobilnosti, najveća su moguća zahvala za trud i rad. Naši su gosti ostali očarani našom školom, gradom, prirodom i ljubaznošću naših ljudi i svojim su se kućama vratili puni lijepih dojmova i novih uspomena. Mi se veselimo našoj budućoj mobilnosti u Portugalu, – rekla je koordinatorica projektnog tima Iva Vilček.

Više o aktivnostima ovog projektnog tjedna možete pročitati na web stranici škole: http://os-ekumicica-slatina.skole.hr/erasmus_game
(mf/Izvor: OŠ E. Kumičića Slatina, koordinatorica projektnog tima Iva Vilček)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button