NASLOVNICAOPĆINEUDRUGE

Osnovana Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica

Danas je u Novoj Bukovici osnovana Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica.
Osnivačkoj skupštini održanoj u Domu kulture prethodilo je odavanje počasti poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, ispred spomenika podignutom njima u čast u središtu Nove Bukovice, gdje su upaljene lampione položila izaslanstva Općine Nova Bukovica i okupljenih braniteljskih udruga.

U ime inicijativnog odbora u sastavu: Zvonko Kovač, Franjo Kraljik, Damir Grdić, Darko Meter, Antun Cicvarić, Vlado Župan i Darko Lacković, okupljene hrvatske branitelje i brojne goste među kojima su se našli predstavnici Općine Nova Bukovica predvođeni načelnikom Tomislavom Bračunom, te predstavnici i predsjednici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije predvođeni predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem, pozdravio je Zdravko Juršik.

Nakon intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, uslijedio je izbor radnih tijela skupštine kojom je u nastavku predsjedavao Zvonko Kovač uz članove Mirka Šterla i Slavka Mađarića, dok je mjesto zapisničara zauzeo Josip Penov.

Nakon usvajanja Odluke o osnivanju Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica, te odluka o usvajanju poslovnika o radu skupštine i Statuta Udruge kao osnivači novoosnovane udruge upisali su se: Darko Lacković, Josip Penov, Marijan Cerjak, Mirko Šterl, Zvonko Sirovica, Darko Meter, Slavko Mađarić, Stjepan Karl, Stevo Cigan, Ivica Podboj, Ivan Valent, Antun Cicvarić, Josip Bistrović, Ivan Tomljanović, Darko Bašić, Josip Kiš, Mato Gonza, Damir Grdić, Ivo Nikić, Franjo Pokrivko i Franjo Kraljik.

Uslijedio je izbor radnih tijela Udruge, te je za predsjednika izabran Franjo Kraljik, a za dopredsjednika Darko Bašić. Dužnost tajnika obnašat će Josip Penov, a blagajnika Ivan Tomljanović.
Uz njih su u Upravni odbor izabrani i Damir Grdić, Darko Lacković i Ivan Valent, dok Nadzorni odbor čine Franjo Pokrivko, Vlado Župan i Darko Meter.  U sud časti izabrani su Antun Cicvarić, Josip Kiš i Stjepan Karl. 

– Budući da se nekadašnja Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica rasformirala na području općine nije postojala ni jedna braniteljska udruga, stoga mi je drago što smo uspjeli osnovati Udrugu hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata općine Nova Bukovica jer je Bukovica zaslužila imati udrugu branitelja kojoj će biti cilj sačuvati uspomene na Domovinski rat na ovim prostorima i sjećanje na poginule hrvatske branitelje, – istaknuo je novoizabrani predsjednik Franjo Kraljik zahvalivši se svima na ukazanom mu povjerenju, posebno naglasivši zahvalu članovima inicijativnog odbora i članovima udruga hrvatskih branitelja iz Zdenaca i Duge Međe koji su bili od presudne pomoći u pripremama ove osnivačke skupštine, odnosno osnivanja udruge.

U ime predstavnika gostujućih institucija i udruga čestitke na osnivanju nove braniteljske udruge u Novoj Bukovici uputili su zamjenik načelnika Policijske uprave VPŽ i predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Nenad Križić, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, te načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun.  

– Prije svega zahvaljujem vam se na doprinosu u Domovinskom ratu i drago mi je što ćete kroz novoosnovanu udrugu čuvati dignitet Domovinskog rata. Opravdanost osnivanja udruga je velika jer kroz njihov rad puno je lakše djelovati i rješavati još uvijek otvorena brojna pitanja hrvatskih branitelja, – istaknuo je Križić.

– Dali ste svoje kad je trebalo, a sada je vrijeme, nakon 30 godina, da opet vodimo „borbu“ jer na žalost još uvijek vlada nesloga među nama. Vi ste svojim zajedništvom pokazali da ćete se i danas boriti, možda ne za sebe već za naše prijatelje koji nisu ostvarili svoja prava. Vi imate svoje heroje koji su dali svoje živote za Hrvatsku i najvažnije je da imate mogućnost sjećati ih se kroz razne aktivnosti, jer ako se mi nećemo sjećati i sve druge podsjećati na te važne datume na kraju će nestati istina o Domovinskom ratu, a to ne smijemo dopustiti, – istaknuo je Bubaš naglasivši potporu HVIDR-e i Odbora za hrvatske branitelje VPŽ radu novoosnovane braniteljske udruge u Novoj Bukovici.

– Posebno mi je drago što postoji kontinuitet u radu hrvatskih branitelja u Novoj Bukovici koja sada ponovno ima braniteljsku udrugu koja će ih držati na okupu, te će mi biti čast prisustvovati svim vašim aktivnostima. Svi smo mi na istom putu i ovdje smo da se prisjećamo uspomena iz Domovinskog rata i odajemo počast herojima koji su utkali svoje živote u temelje ove države, ali smo ovdje i da pomažemo jedni drugima. Drago mi je vidjeti da je suradnja među braniteljskim udrugama odlična i da ste tu jedni za druge, stoga želim naglasiti da su vam vrata naše Općine uvijek otvorena, kao što su vjerujem i drugih institucija koje vam mogu pomoći i pružiti prave informacije u situacijama koje su bitne u životu ljudi, – rekao je načelnik Bračun.  
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button