DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

Osnovan Organizacijski odbor za obilježavanje 50. obljetnice Hrvačkog kluba Slatina

U subotu, 19. veljače u prostorijama Restorana Pinta u Slatini održan je inicijalni sastanak Organizacijskog odbora za obilježavanje 50. obljetnice Hrvačkog kluba Slatina. Inicijativu za njegovo osnivanje pokrenuo je Hrvački klub Slatina, a uz slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića pozivu na inicijalni sastanak za osnivanje Organizacijskog odbora odazvali su se i brojni bivši i sadašnjih istaknuti članovi Hrvačkog kluba Slatina.

Hrvački klub Slatina neprekinuto radi i postiže rezultate već 50 godina, stoga smo već neko vrijeme imali ideju da na primjeren način obilježimo 50. obljetnicu postojanja i rada najtrofejnijeg i najuspješnijeg sportskog kluba grada Slatine. – istaknuo na početku sastanka prof. Borivoje Kocić, glavni trener i najstariji aktivni član HK Slatina.

Okupljenim članovima inicijalnog sastanka obratio se i gradonačelnik Ostrošić.

Naš grad bez hrvačkog kluba i hrvanja ne bi bio isti. Činjenica da klub postoji i uspješno postiže rezultate već 50 godina govori sama za sebe. Bez složnosti i nesebične angažiranosti brojnih naših sadašnjih i bivših sugrađana sigurno je da Hrvački klub Slatina ne bi preživio tolike godine niti bi postizao sve te izvrsne sportske uspjehe. Raduje me što će Hrvački klub Slatina ove godine obilježiti 50. obljetnicu kluba i što ste odlučili to učiniti na jedan primjeren način i uključiti sve one koji su radili i koji rade za klub i time već 50 godina osiguravaju djeci i mladima u našemu gradu mogućnost za bavljenje sportom i zdravi život. Pedeseta godišnjica Hrvačkog kluba Slatina značajna je ne samo za klub i članove kluba, nego i za grad Slatinu. Stoga je na našoj lokalnoj zajednici i na meni kao gradonačelniku odgovornost da vas podržimo u radu i pružimo svaku pomoć koju možemo osigurati. Grad Slatina kroz proračun grada osigurava financijsku potporu za rad Hrvačkog kluba, a potrudit ćemo se da zajedno osiguramo resurse i vrijeme za dostojno obilježavanje 50. obljetnice kluba. – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Današnji Hrvački klub Slatina, osnovan je 27. studenog 1972. pod imenom Teško atletski klub “Slatina”. Na sastanku Organizacijskog  odbora za obilježavanje 50. obljetnice okupljenim članovima također su se obratili Josip Tanko i Milorad Dokmanac, dva bivša člana kluba koji su najzaslužniji za osnivanje i dovođenje ovog olimpijskog sporta u grad Slatinu. Njih dvojica su bili glavni inicijatori osnivačke skupštine hrvačkog kluba davne 1972., a danas su počasni članovi Hrvačkog kluba Slatina.

Ne mislim da sam nešto posebno napravio, samo sam radio ono što volim i drago mi je da sam to uspio prenijeti i na druge. Ni danas se ne želim previše osvrtati na prošlost, nego želim da ova obljetnica bude motivacija za budućnost. Ako volite ovaj sport, onda se uvijek morate truditi da to prenosite na mlade i da na treninzima imate djecu koja će odrastati uz hrvanje. Drago mi je da i nakon 50. godina imamo komu pričati o prošlosti. – rekao je u svom kratkom obraćanju jedan od osnivača i prvih trenera HK Slatina Josip Tanko – Juki.

Nakon Josipa Tanka članovima inicijalnog sastanka Organizacijskog odbora obratio se prof. dr.sc. Milorad Dokmanac, promotor UWW-a i stručnjak za hrvanje, jedan od najuspješnijih hrvačkih trenera u Europi.

Čovjek kojemu pripadaju najveće zasluge za osnivanje i početak rada Hrvačkog kluba u Slatini je Josip Tanko – Juki. Njemu pripadaju najveće zasluge što je hrvanje kao sport pokrenuto u bivšoj općini Podravskoj Slatini. Svi najteži problemi s kojima se klub susretao prvih godina postojanja bili su isključivo na njemu. Da nam on nije donio ovaj sport iz Francuske u Slatinu, vjerojatno bi naši životi otišli u nekim drugim smjerovima. Kao što je Juki maloprije rekao, svi vi trebate raditi na budućnosti kluba i ovoga sporta i onda ima smisla obilježavati obljetnice i prisjećati se prošlih dana. Drago mi je da je tu s nama gradonačelnik Ostrošić kao predstavnik politike i lokalne vlasti, te mu ovom prilikom želim sugerirati da Hrvačkom klubu Slatina nastoji osigurati vlastiti prostor – malu dvoranu za treninge i rad. Rad i treninzi u sadašnjoj dvorani ograničeni su isključivo na večernje termine. Želite li postići vrhunske rezultate, potrebno je raditi i trenirati više puta dnevno, a to se može postići jedino ako klub dobije prostor za sebe. – istaknuo je prof. Dokmanac

Nakon uvodnih obraćanja i razmjena ideja i mišljenja, uspostavljen je Organizacijski odbor i donesen je osnovni plan za obilježavanje 50. obljetnice Hrvačkog kluba Slatina.
Za predsjednika Organizacijskog odbora imenovan je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, a za potpredsjednike su izabrani Josip Tanko, predsjednik kluba dr. Damir Lovčanin i glavni trener Borivoje Kocić.
Za članove Organizacijskog odbora izabrani su Milorad Dokmanac, Novica Kocić, Josip Ivoš, Josip Grahovac, Nebojša Nikšić, Zvonko Očić, Mario Petrak, Krešimir Suton, Danijel Kolomaz, Slaven Krznarić, Srđan Đuričić, Krunoslav Šarabok i Robert Turkalj.

Organizacijski odbor je dogovorio da će se obilježavanje 50. obljetnice Hrvačkog kluba Slatina održati krajem kolovoza u sklopu obilježavanja Dana grada Slatine, a tom prigodom održat će se izložba slika iz povijesti rada kluba, promocija knjige o 50 godina rada i djelovanja kluba, svečana akademija i međunarodni hrvački turnir. Na sastanku su raspoređene dužnosti i odgovornosti za svakog člana Organizacijskog odbora, a sastanak je završio zajedničkim fotografiranjem i neformalnim druženjem.
(mf/Izvor: J. Ivoš, HK Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button