DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

OŠ Josipa Kozarca, Slatina domaćin mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta „Small steps to a big goal – what can I do for Earth?“

Od 2. do 6. svibnja Osnovna škola Josipa Kozarca bila je domaćin druge mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta „Small steps to a big goal – what can I do for Earth?“. Riječ je o projektu ekološke tematike koju slatinska škola uspješno provodi s partnerskim školama iz Poljske (Garwolin), Turske (Silifke/Mersin), Rumunjske (Rădăuți) i Portugala (Guimarães) iz kojih je ovom prigodom ugostila 26 učenika i učitelja.

Bogat program transnacionalnog susreta započeo je svečanim dočekom u OŠ Josipa Kozarca te prigodnim umjetničkim programom. Nakon toga sve su zemlje prezentirale brojne ekološke aktivnosti provedene u sklopu projekta u svojim školama. Potom su se uputili u razgled grada Slatine te posjetili novootvoreni Posjetiteljsko-interpretacijski centar Sequoia, slatinski Zavičajni muzej te crkvu sv. Josipa. Prekrasan prvi dan susreta zaokružili su učenici i učitelji Glazbene škole Milka Kelemena, na čelu s ravnateljem Antonijom Brzicom, te su u paviljonu gradskog parka oduševili goste zanimljivim glazbenim programom.  

Drugoga dana sudionici projekta imali su priliku uživati u Park šumi Jankovac te na pustari Višnjica, gdje je učiteljica Kemije Silvija Bašić pripremila zanimljivu radionicu kemijskih eksperimenata, na kojoj su se pridružili i učenici iz Ukrajine.

Trećeg dana mobilnosti sudionici projekta uživali su u edukativnom posjetu Kući Panonskog mora te se hrabro okušali na spravama i vježbama Adrenalinskog parka Duboka.

U narednim danima projektne partnere bogatim programom srdačno su ugostili učenici i učitelji područnih škola Kozice i Donji Meljani. Pripremili su učeničku priredbu, prezentaciju različitih ekoloških aktivnosti njihove škole te ekoradionice u kojima su rado sudjelovali svi učenici i učitelji partnerskih zemalja. Roditelji učenika pripremili su ukusne tradicionalne krušne proizvode i slastice, kojima su se počastili svi sudionici, te ih iznenadili prigodnim poklonima.

Unutar programa projektne mobilnosti gosti su posjetili i Viroviticu, gdje su uživali u obilasku gradskog muzeja i parka te Geo info centra Voćin.

U školskoj knjižnici organizirana je projekcija edukativnog filma ekološke tematike, koji je osmislio i snimio talentirani učenik OŠ J. Kozarca Karlo Martinović s filmskom ekipom svoga 8. c razreda. Budući da je ovaj izvrstan film oduševio goste isti će ga prikazali i svojim učenicima. Na inicijativu učiteljice Biologije Brankice Safin, za navedeni film Karlo je nagrađen ovogodišnjom Eco Star nagradom, koju su primili i Luka Vreš (za zalaganje u Globe programu škole) te učenice Tena Jurlina, Lucija Presečan i Lana Mandl (za izvrsne uspjehe na natjecanju iz Biologije).

Koordinatorica projekta Hana Tepeš iznimno je ponosna i zahvalna velikom projektnom timu svoje škole, koji broji oko 30 učitelja i 25 učenika, članova izvannastavne aktivnosti EkoSuperjunaci.

– Brojni djelatnici i učenici naše škole dali su sve od sebe kako bi srdačno primili i ugostili projektne partnere te prikazali svoju školu i grad u najboljem svjetlu. Bogat program ove mobilnosti bazirao se na posjetu obližnjim prirodnim, edukativnim, umjetničkim i zabavnim destinacijama, čime smo dokazali da naša županija i okolica nudi obilje različitih sadržaja kojima se možemo ponositi, – istaknula je koordinatorica Hana Tepeš.

Ravnateljica Ksenija Vujanović-Juras također je izrazila ponos i zadovoljstvo zbog još jedne uspješno provedene mobilnosti u Osnovnoj školi Josipa Kozarca, Slatina. Naime, ovo je već peti Erasmus+ projekt koji se provodi u ovoj školi u posljednjih nekoliko godina, a najbolji dokaz da je ova škola poželjan i uspješan projektni partner jest ponovljeno partnerstvo sa školama iz poljskog Garwolina te portugalskog Guimarãesa. Isto tako veseli i najava budućih mobilnosti.
(mf/Izvor: OŠ J. Kozarca, Hana Tepeš, učiteljica Hrvatskog jezika, koordinatorica projekta)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button